Τα 21 μέτρα του νέου μνημονίου για τη φορολογία - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Τα 21 μέτρα του νέου μνημονίου για τη φορολογία

Το νέο μνημόνιο, στο φορολογικό τομέα, περιέχει θεσμικά μέτρα άμεσης εφαρμογής, μέχρι το Μάρτιο, αλλά και εισπρακτικά μέτρα, που θα νομοθετηθούν μέχρι τον Ιούνιο, με το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα.


Τα μέτρα που συμφώνησαν τα τρία κόμματα, ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΛΑΟΣ με την τρόικα, για τον τομέα της φορολογίας είναι τα ακόλουθα:

1. Η κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει στο εισόδημα, όπως επίσης και η κατάργηση των ειδικών «προνομιακών καθεστώτων», δηλαδή οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ που έχουν σήμερα τα νησιά του Αιγαίου.


2. «Παγώνει» στο 23% ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ, παρά τις διαρροές της κυβέρνησης για ενδεχόμενη μείωσή του, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.


3. Αλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου, που σημαίνει επανεξέταση όλων των αφορολόγητων ορίων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, αλλά και των κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.


4. Ενιαία φορολογική μεταχείριση για το ατομικό εισόδημα από κεφάλαιο, χωρίς να διευκρινίζεται τι υπονοείται.


5. Απλούστευση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, που επίσης χρήζει ερμηνείας, δεδομένου ότι περικλείει από κατάργηση του αφορολόγητου ορίου, κατάργηση φοροαπαλλαγών, απλούστερη κλίμακα κ.λπ.


6. Κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων που προωθείται ήδη η αντικατάσταση από τον Κώδικα Απεικόνισης Συναλλαγών, αλλά στόχος της τρόικας είναι το νέο σύστημα να είναι απλούστερο.


7. Το κλείσιμο άλλων 200 εφοριών έως τα τέλη του 2012.


8. Μέχρι το τέλος Μαρτίου 2012 ψηφίζεται νομοθεσία η οποία θα αποθαρρύνει τις εφέσεις των φορολογουμένων στα φορολογικά δικαστήρια και θα ενθαρρυνθεί αντίστοιχα ο θεσμός της φορολογικής διαιτησίας, που καθιερώθηκε από το 2011.


9. Λαμβάνονται μέτρα για την επιτάχυνση της εκδίκασης των φορολογικών υποθέσεων.


10. Νομοθετείται, έως το Μάρτιο, η υποχρέωση των τραπεζών να καταγγέλλουν σε ειδική υπηρεσία υποθέσεις που κατά την άποψή τους υποκρύπτουν φοροδιαφυγή και θα ασκούνται διώξεις στους εμπλεκόμενους.


11. Προσλαμβάνονται 1.000 ελεγκτές μέχρι το τέλος Μαρτίου και καθιερώνεται νέο σύστημα αξιολόγησης των διευθυντών και των προϊσταμένων των εφοριών, με στόχο την απομάκρυνση όλων όσοι δεν πιάνουν τους στόχους.


12. Έως το τέλος Ιουνίου συγκροτούνται οι μονάδες εσωτερικών υποθέσεων στις εφορίες, ενώ παράλληλα λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα προστασίας για όσους καταγγέλλουν φαινόμενα διαφθοράς στο φοροελεγκτικό μηχανισμό και καθιερώνεται η εναλλαγή των διευθυντών των ΔΟΥ.


13. Έως το Σεπτέμβριο του 2012, νομοθετείται νέο πλαίσιο κατά της διαφθοράς.


14. Σε βάθος χρόνου αναδιοργανώνεται πλήρως ο φοροελεγκτικός μηχανισμός, με ανεξάρτητη και ισχυρή διοίκηση, η οποία όμως θα λογοδοτεί.


15. Αναθεωρείται και ενισχύεται ο ρόλος των επιτελικών μονάδων του υπ. Οικονομικών, ενώ, μέχρι το Μάρτιο, διπλασιάζεται η παραγωγική ικανότητα της Ομάδας αρμόδιας για τους μεγάλους φορολογούμενους.


16. Έως το Μάρτιο τίθενται λειτουργικοί στόχοι ανά εφορία, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι έλεγχοι και η επίλυση των διαφορών βάσει των οποίων θα αξιολογούνται οι προϊστάμενοι.


17. Η είσπραξη μεγάλων οφειλών θα ανατεθεί αποκλειστικά στις 35 μεγαλύτερες εφορίες.


18. Μέχρι το Σεπτέμβριο του 2012 σταματά η πληρωμή στις ΔΟΥ και όλες οι πληρωμές θα γίνονται με τραπεζικά εμβάσματα.


19. Έως το Σεπτέμβριο του 2012 διορίζεται επικεφαλής της διοίκησης των εσόδων (στη θέση του γεν. γραμματέα του ΥΠΟΙΚ), ανεξάρτητο πρόσωπο, με σημαντική εμπειρία στα φορολογικά θέματα, στο οποίο θα ανατεθούν και αρμοδιότητες τις οποίες σήμερα ασκεί ο υπουργός. Οι δραστηριότητες του «αρχηγείου της φορολογικής διοίκησης» θα ελέγχονται εσωτερικά.


20. Η είσπραξη φόρων και ασφαλιστικών εισφορών των μεγάλων φορολογουμένων ενοποιούνται και ενισχύεται η εποπτεία των οφειλετών.


21. Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα σταματήσει τις ρυθμίσεις χρεών και ασφαλιστικών εισφορών και δεν θα παρατείνει τη διάρκεια όσων ισχύουν, μεταξύ αυτών, και της τελευταίας ρύθμισης που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο.


Υπό ασφυκτικό έλεγχο τίθενται όλες οι δαπάνες


* Αυστηρότερος έλεγχος των δαπανών με τη δημιουργία του Μητρώου δαπανών και τη δέσμευση ότι οι δαπάνες θα είναι ανάλογες των εσόδων που εισπράττονται. Αν υστερούν τα έσοδα, αυτομάτως θα μειώνονται και οι δαπάνες.


* Ο ασφυκτικός έλεγχος των δαπανών επεκτείνεται σε ολόκληρη τη δημόσια διοίκηση, μεταξύ αυτών και των ενόπλων δυνάμεων και των νοσοκομείων.


* Εξοφλούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, με κεφάλαια που θα προέλθουν από τη νέα δανειακή σύμβαση, ενώ λαμβάνονται μέτρα για να μη γεννώνται νέες υποχρεώσεις. Το σύνολο των οφειλών φτάνει στο ποσό των 6,6 δισ. ευρώ.


* Αναθεωρείται το πλαίσιο λειτουργίας της ΕΛΣΤΑΤ, μετά τις δυσλειτουργίες που παρουσιάζει και τις παραιτήσεις προ μηνών των μελών του Δ.Σ.

Την ίδια ώρα, υπάρχει δέσμευση για περαιτέρω μείωση της ιατρικής και φαρμακευτικής δαπάνης κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ από το μέτρο που υιοθέτησε το υπουργείο Υγείας για μηνιαία δαπάνη φαρμάκων στα 240 εκατ. ευρώ και την υποχρέωση των φαρμακευτικών εταιρειών να επιστρέφουν το υπερβάλλον ποσό στο τέλος κάθε τριμήνου και την συγχώνευση όλων των φορέων υγείας στον ΕΟΠΥΥ.


Με την υιοθέτηση του μέτρου αναμένεται η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά μένει να αποδειχθεί ότι το νέο σύστημα της επιστροφής χρημάτων μπορεί να λειτουργήσει και στην πράξη.


Με αυτό το δεδομένο η τρόικα φαίνεται ότι υποχώρησε και στην απαίτηση για την περαιτέρω μείωση του προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία και γενικότερα το δημόσιο σύστημα υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share