Οι 38 μέρες που κρίνουν τα πάντα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Οι 38 μέρες που κρίνουν τα πάντα

Οι 38 ημέρες που συγκλόνισαν τον... κόσμο μας, θα μπορούσε να είναι ο τίτλος που θα επέλεγε ο ιστορικού του μέλλοντος προκειμένου να περιγράψει τη διαδρομή της ελληνικής οικονομίας από την κόλαση της χρεοκοπίας στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών ώστε να βρεθούμε - έπειτα από πολλά χρόνια - στον παράδεισο.



Αν δεχτούμε σαν δεδομέν ο πως παρά τις διαρροές...τελικά θα υπερψηφιστεί το μνημόνιο-τερατούργημα σήμερα από τη Βουλή οι μέρες μέχρι τις 20 Μαρτίου είναι οι πλέον καθοριστικές για τη χρηματοδοτική στήριξη της χώρας κατά τα επόμενα χρόνια.
Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να εγκριθεί το νέο μνημόνιο και να ολοκληρωθεί με επιτυχία η ανταλλαγή ομολόγων, ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε το νέο δάνειο για να πληρώσουμε σε πρώτη φάση τα ομόλογα ύψους 14,4 δισεκατομμυρίωνευρώ που λήγουν στις 20 Μαρτίου.
Η συνέχεια όμως δεν προβλέπεται ότι θα είναι ρόδινη, αφού οι δοκιμασίες μας δεν σταματούν, δεδομένου ότι τα πάντα θα βρίσκονται υπό την αυστηρή εποπτεία των δανειστών μας, οι οποίοι δρομολογούν ένα οργανωμένο σχέδιο για την κηδεμονία της Ελλάδας.
Οι πτυχές των ενορχηστρωμένων αυτών μηχανισμών αυξημένης επιτήρησης ξεδιπλώνονται σταδιακά και η ολοκληρωμένη μορφή τους αναμένεται έως την ερχόμενη Τετάρτη, όταν το Eurogroup θα κληθεί να δώσει το πράσινο φως για τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα.

Εισβολή «κομισάριων»
Στην κατεύθυνση αυτή δρομολογείται η ενίσχυση της παρουσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ομάδας Δράσης για την παροχή πρόσθετης τεχνικής βοήθειας σε θέματα όπως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, η πρόοδος στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και η ενίσχυση της απορροφητικότητας των πόρων από το Ταμείο Συνοχής. «Κομισάριοι» των Βρυξελλών θα εγκατασταθούν σε υπουργεία και δημόσιους οργανισμούς, όπου «θα περνάνε από κόσκινο» έσοδα, δαπάνες και διαρθρωτικές αλλαγές.
Το πρέσινγκ θα είναι ασφυκτικό, καθώς η πρόοδος που θα συντελείται θα αποτυπώνεται στις τριμηνιαίες εκθέσεις, τις οποίες θα εκπονεί η Ομάδα Δράσης προς τον Ολι Ρεν και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Ενδεχόμενες αποκλίσεις από τους στόχους θα συνυπολογίζονται στην τριμηνιαία αξιολόγηση της τρόικας σχετικά με την εφαρμογή του νέου προγράμματος. Θα πρόκειται για «το μαρτύριο της σταγόνας» με φόντο την καταβολή της εκάστοτε δόσης των δανείων.

Απόλυτος έλεγχος
Παράλληλα θα δημιουργηθεί ένα ταμείο, στο οποίο θα κατατίθενται τα κονδύλια της βοήθειας, προκειμένου να εξοφλούνται οι ομολογιούχοι των οποίων οι τίτλοι ωριμάζουν.
Με αυτόν τον τρόπο ο γαλλογερμανικός άξονας εξασφαλίζει τον απόλυτο έλεγχο στην παροχή της διεθνούς βοήθειας προς τη χώρα μας, ώστε η προτεραιότητα να δίνεται στην αποπληρωμή των τόκων των δανείων και όχι σε άλλες δαπάνες.

Η φιλοσοφία
Με τον μηχανισμό που θα αναπτυχθεί, θα διασφαλίζεται ότι στις διεθνείς δανειακές υποχρεώσεις της η Ελλάδα θα είναι εντάξει.

Κάτι τέτοιο βέβαια δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο για τις εσωτερικές ανάγκες, καθώς ανά πάσα στιγμή θα απειλούνται με πάγωμα οι δημόσιες δαπάνες. Βασική φιλοσοφία του σχεδίου είναι να διαθέτουν οι εταίροι αυτόν τον «μοχλό πίεσης», ώστε να πιέζουν την Αθήνα να εφαρμόσει τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, πάντα υπό την απειλή της εσωτερικής στάσης πληρωμών, μέχρις ότου δηλαδή ποκατασταθεί ο όποιος εκτροχιασμός.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες
12 ΦΕΒ. Ψήφιση από τη Βουλή του νέου μνημονίου
15 ΦΕΒ. Eκτακτο Εurogroup για την Ελλάδα προκειμένου να εγκριθεί το νέο πρόγραμμα
16 ΦΕΒ. Eγκριση του προγράμματος από ΔΝΤ και ορισμένα κράτη-μέλη
27 ΦΕΒ. Κατάθεση και ψήφιση εφαρμοστικού νόμου
5 ΜΑΡ. Ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων (PSI), εκταμίευση της δόσης του νέου δανειακού προγράμματος
20 ΜΑΡ. Λήξη και πληρωμή ομολόγων ύψους 14,4 δισ. ευρώ
Δ. Σ. ΚΑΝΕΛΛΗΣ
Bookmark and Share