Άλλη μια ...«καυτή» εβδομάδα για την ελληνική οικονομία - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Άλλη μια ...«καυτή» εβδομάδα για την ελληνική οικονομία

Πρόωρη εβδομάδα Παθών αρχίζει σήμερα Δευτέρα, με το Γερμανικό κοινοβούλιο να συζητάει την έγκριση του πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα.




Την Πέμπτη θα συγκληθεί το Eurogroup που θα θα εξετάσει την εφαρμογή των μέτρων στην Ελλάδα στο πλαίσιο του νέου οικονομικού προγράμματος και στη....συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Λίγο πριν την ψηφοφορία, πάντως, στο γερμανικό κοινοβούλιο ο υπουργός εσωτερικών της Γερμανίας και ηγετικό στέλεχος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, Χανς Πέτερ Φρίντριχ, δήλωσε στο περιοδικό Spiegel ότι η Ευρώπη πρέπει να δημιουργήσει κίνητρα αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Είναι η πρώτη φορά που μέλος της κυβέρνησης Μέρκελ τάσσεται ευθέως υπέρ της εξόδου της χώρας μας από το ευρώ.
Την ίδια ώρα, στο Μεξικό, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των G20 συζητούν την οικονομική συμμετοχή των χωρών τους στην στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας που δοκιμάζεται απο την κρίση. Οι περισσότεροι υπουργοί θέτουν ως όρο για τη συμμετοχή τους, να αναλάβει η Ευρώπη τη δημιουργία ενός πιο ισχυρού τείχους ασφαλείας που θα απομονώσει την κρίση. Πρακτικά, ζητούν από τις Βρυξέλες να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να ενισχύσουν περισσότερο τον μόνιμο μηχανισμό.
«Ελπίζω ότι αυτό που θα δούμε είναι όχι μόνο τη συνέχεια της προσπάθειας από την Ευρώπη να φέρει εις πέρας τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να εφαρμόσουν ένα ισχυρό και περισσότερο αξιόπιστο τείχος ασφαλείας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ.
Σοκ προκάλεσε, παράλληλα, η δήλωση του γενικού διευθυντή του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, Τσαρλς Νταλάρα, σχετικά με το αμερικανικό χρέος. «Βλέποντας το αμερικανικό έλλειμμα, έχουμε την αίσθηση ότι πρόκειται για προαναγγελθέν δυστύχημα. Οχι μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο», τόνισε ο επικεφαλής του IIF.
Το Σάββατο πάντως, τη ψυχρολουσία την πήρε η Αγκελα Μέρκελ. Ένας απρόσεκτος σερβιτόρος περιέλουσε την γερμανίδα καγκελαριο με τρεις μπύρες, όμως η κ. Μέρκελ έδειξε ψυχραιμία. Είναι βέβαιο ότι θα της χρειαστεί τη Δευτέρα, καθώς θα αντιμετωπίσει στο γερμανικό κοινοβούλιο τους αντάρτες βουλευτές που αντιτίθενται στην ψήφιση του ελληνικού πακέτου διάσωσης.
Η καυτή εβδομάδα για την Ελλάδα θα κλείσει με τη σύνοδο κορυφής και το Eurogroup, όπου θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για το ελληνικό πακέτο διάσωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share