Tα κομμάτια του ελληνικού παζλ συμπληρώνονται, έστω και κάπως αργά, αλλά οι θεωρίες συνωμοσίας δεν λείπουν.
Στο άρθρο της 27ης Ιανουαρίου με τίτλο «Ώρα Ελλάδας τώρα για την ΕΚΤ» είχαμε αναφέρει ότι η πιθανή ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs) από την Ελλάδα για τη μεγιστοποίηση της συμμετοχής των ιδιωτών στο PSI καθιστούσε αναπόφευκτη την απεμπλοκή της... ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα που είχε αγοράσει στη δευτερογενή αγορά.
Στην αντίθετη περίπτωση, η ΕΚΤ θα έπρεπε είτε να υποστεί ζημίες από το κούρεμα στο πλαίσιο του PSI είτε να εξαιρεθεί, ανοίγοντας όμως τον δρόμο για μηνύσεις από ιδιώτες ομολογιούχους που θα ζητούσαν αποζημίωση, επικαλούμενοι ιδιαίτερη μεταχείριση και υποβάθμιση (subordination) εις βάρος τους.
Φυσικά, η διαφαινόμενη ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ στην ονομαστική τους τιμή με άλλα μπορεί επίσης να θεωρηθεί υποβάθμιση και να επισύρει μηνύσεις από ιδιώτες, π.χ. Hedge Funds.
Όμως, οι της Ε.Ε. προφανώς θεωρούν ότι τα νομικά επιχειρήματα των ιδιωτών δεν είναι τόσο ισχυρά όσο θα ήταν αν η ΕΚΤ εξαιρούνταν από το κούρεμα σε περίπτωση ενεργοποίησης των CACs.
Δεν θα πρέπει επίσης να μας διαφεύγει κάτι ακόμη πιο σημαντικό, που επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου της προηγούμενης εβδομάδας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Αν η ΕΚΤ κατέγραφε ζημίες από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, θα θεωρούνταν χρηματοδότηση του ελληνικού κράτους και κατά συνέπεια παραβίαση των συνθηκών.
Αντίθετα, η αποκόμιση κερδών από την ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων που έχουν αγοραστεί στο 70%-80% με άλλα στο 100% της ονομαστικής τιμής τους και η απόδοση στα κράτη δεν θεωρείται χρηματοδότηση και δεν παραβιάζει τη συνθήκη.
Πρόκειται για τεχνικές λεπτομέρειες, αλλά με συνέπειες για την ΕΚΤ σε επίπεδο θεσμών.
Υπενθυμίζουμε ότι οι σχεδιαστές του β΄ πακέτου στήριξης της Ελλάδας, ύψους 130 δισ. ευρώ, είχαν υποθέσει ότι η ΕΚΤ δεν θα συμμετείχε στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων.
Ως εκ τούτου, η συνεισφορά των όποιων κερδών από την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων του ευρωσυστήματος (ΕΚΤ και εθνικές κεντρικές τράπεζες) διευρύνει το πακέτο, συμβάλλοντας στη φερεγγυότητα του ελληνικού χρέους.
Όμως, υπάρχουν μερικοί στην αγορά που δεν βλέπουν την όλη άσκηση της ΕΚΤ με τα ελληνικά ομόλογα υπό το ίδιο πρίσμα...
Σύμφωνα με τους τελευταίους, η διαφαινόμενη ενέργεια της ΕΚΤ και των άλλων εθνικών τραπεζών με τα ελληνικά ομόλογα θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στα ομόλογα των άλλων χωρών της ευρωζώνης, π.χ. της Πορτογαλίας, που έχει αγοράσει η ΕΚΤ.
Αυτό θα συμβεί, ισχυρίζονται, επειδή οι ιδιώτες αγοραστές θα προεξοφλούν πλέον ότι τα δικά τους ομόλογα θα υποστούν μεγαλύτερες απώλειες έναντι εκείνων της ΕΚΤ σε περίπτωση νέου πακέτου στήριξης από την Ε.Ε. προς αυτές τις χώρες.
Θεωρούν μάλιστα πολύ πιθανό οι συγκεκριμένες χώρες να ζητήσουν ανάλογη μεταχείριση από την Ε.Ε. με αυτήν της Ελλάδας για να μειώσουν το δημόσιο χρέος τους με συμμετοχή της ΕΚΤ.
Αναρωτιούνται, λοιπόν, μήπως η όλη άσκηση με την ΕΚΤ δεν αποσκοπεί στο να κάνει το ελληνικό χρέος φερέγγυο το 2020, αλλά σε κάτι άλλο.
Σε τι άλλο;
Σε προετοιμασία και απεμπλοκή της ΕΚΤ από πιθανή επερχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας.
Φυσικά, δεν συμμεριζόμαστε τη συγκεκριμένη άποψη σε αυτήν τη φάση και εμμένουμε στο επιχείρημα που είχαμε αναπτύξει κατά καιρούς.
Όμως, είναι μία άποψη που αξίζει να καταγράψουμε, έστω κι αν τη θεωρούμε θεωρία συνωμοσίας.
Κοντός ψαλμός αλληλούια, άλλωστε.
Dr. Money