Συνολικά, 223 εκατομμύρια ευρώ κατέσχεσε η Αρχή Καταπολέμησης «μαύρου χρήματος» το 2011 εκ των οποίων τα 73 εκατομμύρια ευρώ έχουν δεσμευτεί λόγω φοροδιαφυγής.
- Τι καταγγέλλει ο πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο, η Αρχή κατά το περασμένο έτος ολοκλήρωσε την έρευνα 3.115 υποθέσεων ενώ 392 παραμένουν σε εκκρεμότητα. Από αυτές 162 εστάλησαν στην εισαγγελία. Επιπλέον, εκδόθηκαν 187 αποφάσεις δέσμευσης από τις οποίες εισπράχθηκε το ποσό των 223.982.146 ευρώ. Ειδικότερα, το ποσό αυτό προέρχεται από «εγκληματική οργάνωση 53 εκατ., τρομοκρατικές πράξεις 1 εκατ., κώδικας νόμου για ναρκωτικά 20,061 εκατ., φοροδιαφυγή 73,324 εκατ,. άλλα αδικήματα 76,569 εκατ.
Επιπροσθέτως, ο κ. Νικολούδης επισήμανε πως απαιτείται ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια προκειμένου να κλείσουν «τρύπες» στο σύστημα που προσπαθούν να ανακαλύψουν και να εκμεταλλευτούν διάφοροι, ιδίως στο κομμάτι του ΕΣΠΑ.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Αρχής είπε ότι «γύρω από το ΕΣΠΑ και τα αρκετά δισ. που πρόκειται να δοθούν και που είναι χρήματα του ελληνικού δημοσίου και της ΕΕ, αρχίζει να στήνεται ένα πάρτι» και παρέθεσε συγκεκριμένα που αποδεικνύουν τις «αλχημείες» ορισμένων προκειμένου να πάρουν επιδοτήσεις που δεν δικαιούνται.
Αναλυτικά, «ένας ενδιαφερόμενος θέλει να πάρει επιχορήγηση από το ΕΣΠΑ, το επάγγελμά του είναι πολιτικός μηχανικός και πρώην τοπικός άρχων μιας επαρχιακής πόλης, με δηλούμενο εισόδημα 19.000 ευρώ από ακίνητα και ατομικό εισόδημα 911 ευρώ -άραγε δεν ντράπηκε τη στιγμή που το έγραφε; Ωστόσο, διαθέτει μια τουριστική και κατασκευαστική επιχείρηση και ετοιμάζεται να ζητήσει επιχορήγηση από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ και η προετοιμασία του είναι η εξής: Παίρνει επιταγές από άλλες τράπεζες, που έχει καταθέσεις, τις καταθέτει σε μια συγκεκριμένη τράπεζα και κάθε φορά που καταθέτει μια επιταγή παίρνει απόδειξη ότι κατέθεσε το ποσό των 250 - 300 - 400 χιλιάδων ευρώ, ακολούθως στέλνει τα χρήματα στη Γερμανία και συγκεντρώνοντας όλες αυτές τις αποδείξεις φαίνεται να έχει συμμετοχή ιδίων κεφαλαίων που ξεπερνά κατά πολύ το ένα εκατομμύριο ευρώ. Ο συγκεκριμένος που αναφέρω μάλλον αποβλέπει στην επιχορήγηση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολούδης.
Σε άλλη περίπτωση,σύμφωνα πάντα με τον κ. Νικολούδη, «εμφανίζεται γνωστός επιχειρηματίας, πηγαίνει σε μια τράπεζα και καταθέτει 1.200.000 ευρώ στο όνομα τρίτου. Τον ρωτούν από την τράπεζα γιατί καταθέτει αυτά τα χρήματα και ο επιχειρηματίας απαντά ότι είναι φίλος του και πρόκειται να πάρει επιχορήγηση από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ και θέλει να εμφανίσει ότι έχει ίδια κεφάλαια κατατεθειμένα στην τράπεζα. Οπότε καταθέτει το 1.200.000 ευρώ ο επιχειρηματίας, βρίσκεται εκεί και ο τρίτος, του οποίου γίνεται στο όνομά του η κατάθεση, παίρνει την απόδειξη και ο επιχειρηματίας αναλαμβάνει και παίρνει ξανά τα χρήματα στο λογαριασμό του, προφανώς, γιατί δεν έχει εμπιστοσύνη να τα αφήσει στο λογαριασμό του τρίτου ούτε μια μέρα. Αυτό είναι ένα κενό στη νομοθεσία μας».
Τέλος, ο κ. Νικολούδης στάθηκε στην πρόοδο που έχει γίνει στη χώρα μας τόσο σε θεσμικό όσο και σε ελεγκτικό επίπεδο. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως ενώ το 2007 είχαμε αποτύχει σε 13 από τα 16 σημεία της αξιολόγησης του ΟΟΣΑ το 2011, σύμφωνα με την ίδια αξιολόγηση η Ελλάδα ήταν σε θέση να δείξει ότι και βούληση έχει να νομοθετεί σωστούς νόμους και ικανότητα αποτελεσματικούς μηχανισμούς, επανδρώνει και φέρνει αποτελέσματα