Πρατήρια καυσίμων σε σούπερ μάρκετ φέρνει το νέο μνημόνιο - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Πρατήρια καυσίμων σε σούπερ μάρκετ φέρνει το νέο μνημόνιο

Την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των πρατηρίων καυσίμων προωθεί το νέο μνημόνιο, το οποίο επίσης προβλέπει μείωση της ελάχιστης απόστασης μεταξύ των πρατηρίων και των χώρων με χωρητικότητα άνω των 50 ατόμων. Επίσης προβλέπεται κατάργηση της απαίτησης κατασκευής ανεξάρτητης κυκλοφοριακής σύνδεσης για πρατήρια εντός σούπερ μάρκετ.


Οι δύο τελευταίες ρυθμίσεις «φωτογραφίζουν» την..απελευθέρωση της δυνατότητας ίδρυσης πρατηρίων καυσίμων σε σούπερ μάρκετ καθώς οι τωρινές προβλέψεις του νόμου που θα καταργηθούν (απόσταση και ανεξάρτητη κυκλοφοριακή σύνδεση) λειτουργούσαν απαγορευτικά για την εγκατάσταση πρατηρίων καυσίμων στη συντριπτική πλειοψηφία των σούπερ μάρκετ σε αστικές περιοχές. Σήμερα η υποχρεωτική απόσταση είναι 80 μέτρα.
Μια ακόμη ρύθμιση που προβλέπεται από το νέο μνημόνιο αφορά στην κατάργηση του μη ανταποδοτικού τέλους στην τιμή των καυσίμων και το οποίο κατευθύνεται στο ταμείο των βενζινοπωλών.
Αναλυτικά οι αλλαγές που προβλέπει το μνημόνιο σε σχέση με τη λειτουργία των πρατηρίων καυσίμων για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στην αγορά είναι:
- Να τροποποιήσει το άρθρο 22 του Ν.3054/2002 που ρυθμίζει την αγορά πετρελαιοειδών και άλλες διατάξεις, καθώς και την υπουργική απόφαση εφαρμογής της, προκειμένου να απελευθερωθούν πλήρως τα ωράρια των πρατηρίων υγρών καυσίμων, με παράλληλη εφαρμογή του τρέχοντος συστήματος υποχρεωτικής νυκτερινής λειτουργίας, εκ περιτροπής, σε ορισμένο αριθμό πρατηρίων υγρών καυσίμων ανά νομαρχία, πέραν των κανονικών ωρών λειτουργίας. [1ο τρίμηνο 2012]
- Να τροποποιήσει το άρθρο 11 παρ.1 του Ν. 3897/2010 προκειμένου α) να μειωθεί η ελάχιστη απόσταση που προβλέπει το εν λόγω άρθρο μεταξύ σταθμού υγρών καυσίμων και χώρων των οποίων η χωρητικότητα ξεπερνάει τα 50 άτομα, β) να καταργηθεί η απαίτηση κατασκευής ανεξάρτητης κυκλοφοριακής σύνδεσης για πρατήρια καυσίμων εντός έκτασης υπεραγοράς, όπως προβλέπει το άρθρο 11 παρ.1, του Ν. 3897/2010 και γ) να τροποποιηθεί το άρθρο 11, παρ.6 του ίδιου νόμου προκειμένου να επιτραπεί σε πολίτες του ΕΟΧ να ανοίξουν πρατηρίων υγρών καυσίμων στην Ελλάδα. [2ο τρίμηνο 2012]
- Να παύσει τη διάθεση του μη ανταποδοτικού τέλους επί της τιμής των καυσίμων υπέρ του Ταμείου Αμοιβαίας Κατανομής Χειριστών Αντλιών Πετρελαίου Υγρών Καυσίμων (Mutual Distribution Fund of the Oil-Pump Operators of Liquid Fuel). Η Κυβέρνηση διαθέτει τα ανωτέρω ποσά στον κρατικό προϋπολογισμό του 2013. [2ο τρίμηνο 2012].

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share