Το Ιράν «εκτοξεύει» την τιμή του Brent στα 124 δολάρια το βαρέλι - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Το Ιράν «εκτοξεύει» την τιμή του Brent στα 124 δολάρια το βαρέλι


Κοντά στα 124 δολάρια το βαρέλι εκτινάχθηκε η τιμή του πετρελαίου μπρεντ, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος μίας σύγκρουσης του Ιράν με τη Δύση.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Financial Times, η τιμή του μπρεντ διαμορφώνεται πολύ κοντά στα...
93,50 ευρώ (124 δολάρια) το βαρέλι, που είναι και το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2008, γεγονός που μπορεί να υπονομεύσει την ήδη φθίνουσα οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη και τη ζήτηση για επεξεργασμένα προϊόντα πετρελαίου. Η τιμή του πετρελαίου σε στερλίνα αυξήθηκε επίσης σε ύψος - ρεκόρ. "Πρόκειται για ένα περιφερειακό πετρελαϊκό σοκ", δήλωσε αναλυτής της βρετανικής τράπεζας Barclays στους Financial Times.

Η αποτυχία της αποστολής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) να μεταπείσει την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα οδήγησε σε γρήγορη κλιμάκωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Η τιμή του μπρεντ αυξήθηκε κατά σχεδόν 1 δολάριο το βαρέλι σήμερα και πάνω από 2 δολάρια από χθες. Οι ΗΠΑ επέκριναν το Ιράν για την κατάρρευση των διαβουλεύσεων με τον ΙΑΕΑ και δήλωσαν ότι η Τεχεράνη δείχνει και πάλι την άρνησή της να τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις για το πυρηνικό πρόγραμμά της.

Από την πλευρά του, ο ανώτατος ιρανός ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Καμενεί δήλωσε ότι η πυρηνική πολιτική του Ιράν δεν θα αλλάξει, παρά τις κλιμακούμενες διεθνείς πιέσεις της Δύσης. Μία ομάδα του IEAE ήλπιζε να επιθεωρήσει τοποθεσία νοτιοανατολικά της Τεχεράνης, όπου ο Οργανισμός πιστεύει ότι υπάρχουν εγκαταστάσεις για τη δοκιμή των εκρήξεων, αλλά δεν της δόθηκε άδεια.

Το Ιράν αρνείται τις κατηγορίες της Δύσης ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι ένα προκάλυμμα για να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και δηλώνει ότι το θέλει μόνο για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share