...........................................................................................
Ο Ρίτσαρντ Κουέστ, ο διάσημος οικονομικός αναλυτής του CNN, είναι ανάμεσα σε αυτούς που εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για το... κατά πόσον η ελληνική οικονομία μπορεί όντως να στηριχθεί από το τελευταίο πακέτο διάσωσης που της προσέφεραν οι εταίροι και πιστωτές της.
Στο τελευταίο σχόλιό του στις οθόνες του CNNMoney ο κύριος Κουέστ, επικαλούμενος στοιχεία και νούμερα του χρηματοπιστωτικού οίκου Νοmura, επιχείρησε να συγκρίνει την εν εξελίξει προσπάθεια στήριξης της Ελλάδας με τις δύο παλαιότερες «μεγαλύτερες αναδιαρθρώσεις χρέους» στη σύγχρονη ιστορία, αυτές της Ρωσίας και της Αργεντινής.
Και αποφαίνεται πως η «ελληνική περίπτωση» είναι μακράν η μεγαλύτερη και… ακριβότερη της ιστορίας και προφανώς εξαιρετικά δύσκολο να πετύχει.
Στη Ρωσία, το 2000, υπήρξε τελικώς ένα «κούρεμα» 36% στα ομόλογα, ήταν όμως άμεση η ανάκαμψη, μέσα σε δύο μόλις χρόνια η χώρα είχε γυρίσει στις αγορές και δανειζόταν ξανά. Το συνολικό «πακέτο» στήριξης της Ρωσίας δεν ξεπέρασε τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια. Εξ’ ου και η περίπτωση της Ρωσίας χρησιμεύει ως το κλασσικό παράδειγμα επιτυχούς αναδιάρθρωσης χρέους μιας χώρας.
Το 2005 η Αργεντινή ήταν μια εντελώς διαφορετική ιστορία. 29% οριζόντιο κούρεμα σε όλες τις εκδόσεις ομολόγων, πλην όμως οδήγησε σε μια παντελώς αποτυχημένη προσπάθεια στήριξης της χώρας καθώς κατέληξε σε κατάρρευση του νομίσματος, ουσιαστική και πρακτική χρεοκοπία και κυρίως σε βίαιη κοινωνική έκρηξη. Και στοίχισε και περί τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Ελλάδα προχθές πήρε το πράσινο φως για ένα δεύτερο στη σειρά πακέτο στήριξης. Μια νέα δανειακή σύμβαση που μαζί με την πρώτη οδηγεί τη συνολική «δαπάνη» για να μείνει όρθια η Ελλάδα στα 270 δισ. δολάρια . Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα έχει αυτομάτως το μεγαλύτερο πακέτο διάσωσης της σύγχρονης ιστορίας. Παράλληλα ανακοίνωσε «κούρεμα» 53,5% στα ομόλογά της, κι όπως απέδειξε η Fitch έχει τρωθεί στον απώτατο βαθμό η πιστοληπτική αξιοπιστία της χώρας.
Με δυο λόγια η Ελλάδα πήρε τα περισσότερα λεφτά, κάνει το μεγαλύτερο «κούρεμα», είναι ήδη η πιο αποτυχημένη προσπάθεια στήριξης μιας χώρας και ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει ο κοινωνικός αντίκτυπος …
Post Top Ad
Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012
Home
Unlabelled
Ελλάδα: «H μεγαλύτερη διάσωση της ιστορίας, αλλά…»