Η πρώτη προσφυγή Ελλήνων ομολογιούχων στα δικαστήρια - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Η πρώτη προσφυγή Ελλήνων ομολογιούχων στα δικαστήρια


Θεσσαλονίκη.



Οι πρώτοι Ελληνες ιδιώτες ομολογιούχοι προσφεύγουν στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας αποζημιώσεις για τη ζημία που έπαθαν από το «κούρεμα» που έγινε μέσω του PSI στην αξία των...
των τίτλων του ελληνικού Δημοσίου τους οποίους είχαν στα χέρια τους.

Η προσφυγή έγινε από τέσσερα φυσικά πρόσωπα, κατοίκους της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι κατέθεσαν χθες αγωγή αποζημίωσης στο Τριμελές Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης κατά του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο εκπροσωπείται από τον υπουργό Οικονομικών.

Τα συγκεκριμένα πρόσωπα είχαν επενδύσει σε τρία ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου το συνολικό ποσό των 300 χιλ. ευρώ, από τα οποία τα δύο με έκδοση το 2008 και λήξη το 2013 και το τρίτο με έκδοση το 2009 και λήξη το 2026, και ζητούν να τους επιστραφεί το ποσό των 153 χιλ. ευρώ που έχασαν μέσω της διαδικασίας ανταλλαγής των ομολόγων.

Ο αριθμός

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 11.000 ομολογιούχοι οι οποίοι βρίσκονται στην ίδια κατάσταση και η υπόθεση, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ίσως διαβιβαστεί άμεσα στο ΣτΕ, προκειμένου να γίνει πρότυπη δίκη. «Με την προσφυγή στη δικαιοσύνη δίνεται η δυνατότητα στο κράτος να τηρήσει τις υποσχέσεις του απέναντι στους ιδιώτες ομολογιούχους που εμπιστεύτηκαν τις οικονομίες τους και δάνεισαν το ελληνικό κράτος και να τους εξαιρέσει από το ''κούρεμα'' με αποζημίωση εις το ακέραιον της αξίας του ομολόγου τους και με βάση δίκαιες διακρίσεις όσον αφορά τον τρόπο που απεκτήθησαν», επεσήμανε ο δικηγόρος Κλεάνθης Βουλκίδης, που εκπροσωπεί τους τέσσερις προσφεύγοντες.

Οπως είπε και ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ανέθεσε στο γραφείο τους να κινηθούν δικαστικά με σκοπό να διεκδικήσουν αποζημίωση για το ομόλογο των 500.000 ευρώ που είχε ο σύλλογος και υπέστη κούρεμα κατά 53,5% της αξίας του. Οπως υποστηρίζουν οι προσφεύγοντες, με το «κούρεμα» παραβιάζεται η αρχή της ισότητας αλλά και της αναλογικότητας, βάσει του άρθρου 4 του Συντάγματος με την προνομιακή μεταχείριση ξένων τραπεζών και οργανισμών έναντι των Ελλήνων πολιτών, καθώς και την εξαίρεση από το «κούρεμα» φυσικών προσώπων που είναι υπήκοοι Αυστρίας και Βελγίου, του ιαπωνικού σχήματος Samurai Bond και του επενδυτικού swap της Goldman Sachs.Έθνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share