430 δις στο ΔΝΤ απ΄τους G20 - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 21 Απριλίου 2012

430 δις στο ΔΝΤ απ΄τους G20

Nα προσφέρουν στα αποθεματικά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) περισσότερα από 430 δισεκατομμύρια δολάρια δεσμεύτηκαν χθες βράδυ στη Ουάσιγκτον, οι πλούσιες και αναδυόμενες οικονομικά χώρες που συγκροτούν την ομάδα G20.




Σύμφωνα πάντως με στελέχη του ΔΝΤ, οι νέοι αυτοί πόροι απλώς θα   βοηθήσουν την Ευρώπη να κερδίσει χρόνο καθώς συνεχίζει να εφαρμόζει δύσκολες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
«Αυτό είναι ιδιαίτερα...  σημαντικό και απαραίτητο, μια έκφραση της κοινής αποφασιστικότητας», δήλωσε η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. «Έπειτα από αυτή την αύξηση, το ΔΝΤ διαθέτει 1 τρισεκατομμύριο δολάρια», πρόσθεσε.
Σε ανακοίνωση της η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανέφερε ότι «δεν θα είναι απούσα» από τα σχέδια αύξησης των πόρων του ΔΝΤ, χωρίς όμως να διευκρινίσει το ποσό, ενώ επανέλαβε την εμπιστοσύνη της στην οικονομία των χωρών της ευρωζώνης.
Η Κίνα «πιστεύει ότι η Ευρώπη διαθέτει πλήρως τη σοφία και την ικανότητα να αντιμετωπίσει κατάλληλα την κρίση χρέους του ευρώ και έχει εμπιστοσύνη στην οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης», σημειώνει η ανακοίνωση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας.

Οι νέοι πόροι θα βοηθήσουν την Ευρώπη

Σύμφωνα πάντως με στελέχη του ΔΝΤ, οι νέοι αυτοί πόροι απλώς θα βοηθήσουν την Ευρώπη να κερδίσει χρόνο καθώς συνεχίζει να εφαρμόζει δύσκολες οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Οι εντάσεις για το αν οι χώρες της Ευρώπης είναι αρκετά δεσμευμένες σε μεγάλες και επώδυνες περικοπές στα δημοσιονομικά του ελλείμματα και για το αν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν βάλει αρκετά βαθιά το χέρι στις δικές τους τσέπες σημάδεψε τις συζητήσεις για την αύξηση των πόρων του ΔΝΤ.

Η Λαγκάρντ υπερασπίστηκε τις κινήσεις που έχει κάνει μέχρι τώρα η Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι το σύνολο των οικονομικών, νομισματικών και δημοσιονομικών μέτρων που έχει λάβει τους τελευταίους μήνες είναι «αρκετό».

Ο υπουργός Οικονομικών της Σιγκαπούρης Θάρμαν Σανμουγκαράτναμ, επικεφαλής της διευθύνουσας επιτροπής του ΔΝΤ, εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός επισημαίνοντας: «Το αν η Ευρώπη έχει κάνει αρκετά για να χτίσει το τείχος προστασίας της εξαρτάται στην πραγματικότητα από τις μεταρρυθμίσεις».
«Αν οι μεταρρυθμίσεις της χάσουν την αξιοπιστία τους, αν οι μεταρρυθμίσεις της χάσουν την ορμή τους, τότε απολύτως ειλικρινά το τείχος προστασίας δεν είναι αρκετό. Οπότε εξαρτάται αποκλειστικά από τη δέσμευσή τους στις μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε.
Bookmark and Share