«Εκπτώσεις» στους ..μισθούς από τα καταστήματα Fokas - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

«Εκπτώσεις» στους ..μισθούς από τα καταστήματα Fokas

Μία ακόμη μεγάλη ελληνική εταιρεία, η αλυσίδα πολυκαταστημάτων Fokas, κάνει περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων στο "πλαίσιο της κρίσης". Ειδικότερα, η διοίκηση των καταστημάτων μετέτρεψε την πλήρη απασχόληση όλων των εργαζομένων σε μερική με αντίστοιχη μείωση μισθού (από 8ωρη εργασία έγινε 6ωρη).

  • Η μια μετά την άλλη μεγάλη επιχείρηση σπεύδει να εκμεταλλευθεί το νόμο της ζούγκλας που έχει επιβάλλει η Τρόικα στα εργασιακά ακόμα και αν τα οικονομικά της δεδομένα δεν δικαιολογούν την επίθεση στους μισθούς των εργαζομένων..
Οι εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν με... στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας, αλλά η διοίκηση του ομίλου είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει τις προαναφερόμενες αλλαγές στην εργασία και μάλιστα αρνείται να σχολιάσει επισήμως το συγκεκριμένο ζήτημα και τις ακόλουθες δηλώσεις των εργαζομένων.

Ο όμιλος εμφάνισε μείωση μεγεθών το 2011, αλλά όπως τα περισσότερα πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα κινήθηκαν καλύτερα σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά. Ο όμιλος πολυκαταστημάτων Fokas εμφάνισε μια μικρή μείωση της τάξεως του 8% τους πρώτους μήνες του 2011, ενώ για το σύνολο του 2011 ο όμιλος αναμένεται να κινηθεί πτωτικά κατά 10%, όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ομίλου Α. Τσιρίκος.

Η απάντηση των εργαζομένων στη μείωση μισθών του ομίλου ήταν στάση εργασίας την προηγούμενη Παρασκευή (με την υποστήριξη του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και Θεσσαλονίκης) κλείνοντας τα καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με δηλώσεις των εργαζομένων στα πολυκαταστήματα Fokas, «αντιστέκονται στην προσπάθεια της εταιρείας να επιβάλει μείωση μισθών και εκ περιτροπής εργασία σε όλους τους υπαλλήλους, ενώ διεκδικούν τα δεδουλευμένα Φεβρουαρίου και Μαρτίου».

Η διοίκηση των καταστημάτων Fokas, σύμφωνα με τους εργαζομένους, «αποπειράται να σπάσει την κλαδική σύμβαση εργασίας και να επιβάλει ατομικές συμβάσεις, καταστρατηγώντας κάθε δικαίωμα των εργαζομένων».

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων στα καταστήματα Fokas, τονίζοντας «να μη δεχτούν να μειωθεί ο μισθός τους κατά 20%» και επισημαίνει ότι πρέπει «να μην υπογράψουν ατομική σύμβαση, όλες οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης να μετατραπούν σε 8ωρες αορίστου χρόνου, να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων και να ακυρωθεί η εκ περιτροπής εργασία.
Bookmark and Share