Εάν οι Ιρλανδοί ψηφίσουν θετικά, η χώρα τους θα γίνει μόλις η τρίτη στην Ευρω-ζώνη και η τέταρτη στην Ε.Ε. που θα εγκρίνει το Σύμφωνο -μετά την Ελλάδα, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία και τη Ρουμανία. Όμως, η τύχη του Συμφώνου θα κριθεί στη Γαλλία.
ΗΓαλλία του Φρανσουά Ολάντ θέτει όρους για να εγκρίνει το Δημοσιονομικό Σύμφωνο. Η Ολλανδία βρίσκεται σε... καθεστώς ομηρείας από τον ακροδεξιό Γκερτ Βίλντερς, πολέμιο του Συμφώνου. Στην Ελλάδα, αν και η προηγούμενη Βουλή έχει πει το «ναι», όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.
Ακόμη και στη Γερμανία, τον εμπνευστή του Συμφώνου, η Αγκελα Μέρκελ αποφάσισε να μη ρισκάρει και ανέβαλε τη συζήτησή του στη Μπούντεσταγκ για το τέλος του επόμενου μήνα, θέλοντας να «ζυγίσει» τις εξελίξεις που θα έχουν προηγηθεί.
Υποστηρικτές
Παρά το κλίμα δυσπιστίας, όμως, αυτή τη φορά φαίνεται πως δεν θα είναι και πάλι οι Ιρλανδοί τα «κακά παιδιά» της Ε.Ε., επαναλαμβάνοντας τις «εκπλήξεις» του 2001 και του 2008, όταν είχαν απορρίψει τις Συνθήκες της Νίκαιας και της Λισαβόνας. Κι αυτό διότι στο σημερινό δημοψήφισμα, όλες οι προβλέψεις κάνουν λόγο για καθαρή (ίσως δε και ευρεία) επικράτηση των υποστηρικτών του Συμφώνου, με ποσοστό 54%-58%, παρά το γεγονός ότι ο ένας στους πέντε εξακολουθεί να δηλώνει αναποφάσιστος. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι πολλές από τις θετικές ψήφους θα δοθούν κυριολεκτικά με μισή καρδιά.
Όπως σημειώνει ρεπορτάζ του Reuters που δημοσιεύτηκε χθες, μια συγχορδία μελανών προειδοποιήσεων για το τι περιμένει τη χώρα στην περίπτωση που απορρίψει το Σύμφωνο έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης.
«Η καρδιά μου λέει ότι πρέπει να ψηφίσω «όχι», όμως το μυαλό μου επιλέγει το «ναι»», δηλώνει χαρακτηριστικά μια εργαζόμενη στο ειδησεογραφικό πρακτορείο. Ο μεγάλος φόβος που έχουν αυτήν την περίοδο οι Ιρλανδοί είναι ότι το 2013, οπότε εκπνέει το Μνημόνιο που έχει συνάψει με την τρόικα, ενδέχεται να χρειαστεί και δεύτερο πακέτο στήριξης, εξαιτίας της συνολικής επιδείνωσης που καταγράφεται στις οικονομίες των βασικών εταίρων της χώρας.
«Οι βασικοί κίνδυνοι στην επόμενη περίοδο αφορούν το συγκεχυμένο εξωτερικό περιβάλλον και ειδικά στην πιθανότητα να υπάρξουν δυσμενείς εξελίξεις στην Ευρωζώνη», αναφέρει η ετήσια έκθεση της Κομισιόν για την Ιρλανδία, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Η ώρα του Σιν Φέιν
Καθώς τα περισσότερα κόμματα της Βουλής έχουν ταχθεί υπέρ του Δημοσιονομικού Συμφώνου -Φιάνα Φέιλ, Φίνε Γκάελ και Εργατικοί- ο βασικός πολιτικός εκφραστής του «όχι» είναι πλέον το Σιν Φέιν. Το κόμμα, δηλαδή, το οποίο επί δεκαετίες εξέφραζε τους πόθους χιλιάδων κατοίκων της βόρειας Ιρλανδίας για απόσχιση από τη Βρετανία και ένωση με τη μητέρα-πατρίδα, ενώ θεωρούνταν και ως το πολιτικό σκέλος του ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού. Αυτή η αναμέτρηση αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία του Σιν Φέιν, του «σπιτιού» προσωπικοτήτων όπως ο Τζέρι Άνταμς και ο Μάρτιν Μακ Γκίνες, να διευρύνει το ακροατήριό του και να κατοχυρωθεί ως ένα κόμμα που ασχολείται με το σύνολο της πολιτικής και όχι μόνο με ένα συγκεκριμένο ζήτημα.