Κρούει τον κώδωνα κινδύνου.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Κρούει τον κώδωνα κινδύνου..



Ο Λ. Παπαδήμος με επιστολή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ζητά επίσπευση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών..


 
Τον κώδωνα του κινδύνου για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος κρούει ο πρωθυπουργός σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και σε...  δραματικούς τόνους ζητά την επίσπευση των διαδικασιών για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με τη μεταφορά των 18 δισ. ευρώ έτσι ώστε να διασφαλισθεί η ρευστότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η επιστολή-παρέμβαση του πρωθυπουργού, Λ. Παπαδήμου, στον πρόεδρο του Ταμείου, Π. Θωμόπουλο, εστάλη μετά τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη σχετική διαδικασία. Αφορμή οι επιφυλάξεις που έχουν εκφρασθεί από ομάδα διοικητικών μελών του Ταμείου και οι οποίες δημιουργούν «τεχνικές» δυσκολίες στην υπογραφή των συμβάσεων για τη μεταβίβαση των 18 δισ. που έχουν ήδη κατατεθεί στο Ταμείο από το EFSF.

Οι εκκρεμότητες που έχουν ανακύψει συζητήθηκαν σε συνάντηση του κ. Παπαδήμου με τον κ. Θωμόπουλο την περασμένη Πέμπτη στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν οι αναγκαίες παρεμβάσεις που θα επιτρέψουν τη μεταβίβαση των πόρων στις ενδιαφερόμενες τράπεζες.

Ο κ. Παπαδήμος στην αρχή της επιστολής του επισημαίνει στον πρόεδρο του Ταμείου ότι «η άμεση κεφαλαιακή ενίσχυση των βιώσιμων τραπεζών ώστε να πληρούνται οι προβλεπόμενες από την Τράπεζα της Ελλάδος απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας είναι αναγκαία για τη διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και για τη χρηματοδότηση των τραπεζών από την ΕΚΤ».

Ρυθμίσεις
Ο πρωθυπουργός αναφέρεται σε μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων με τις οποίες η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει θέματα που αφορούν το πλαίσιο και τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Υπογραμμίζει ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις αποβλέπουν στην ενίσχυση του ρόλου του Ταμείου και στην αποτελεσματική άσκηση των αρμοδιοτήτων του ώστε να διευκολυνθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ καθορίζουν το κανονιστικό πλαίσιο και τους όρους που πρέπει να διέπουν τη μεταβατική κεφαλαιακή ενίσχυση των βιώσιμων τραπεζών.

Οι συμβάσεις να ολοκληρωθούν άμεσα

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει ο πρωθυπουργός, η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων, όπως προβλέπεται από το δεύτερο οικονομικό πρόγραμμα και τους σχετικούς νόμους που ψηφίστηκαν το 2010 και το 2012, θα ολοκληρωθεί με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με έκδοση κοινών μετοχών ή έκδοση υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών ή άλλων μετατρέψιμων χρηματοπιστωτικών μέσων.

Εάν το Ταμείο, συνεχίζει ο πρωθυπουργός, κρίνει σκόπιμο η σύμβαση προεγγραφής να περιλαμβάνει πρόσθετους όρους που συμπληρώνουν αυτούς που καθορίζονται στην πράξη υπουργικού συμβουλίου της 2/5/2012, οι όροι αυτοί πρέπει να είναι συνεπείς με την αξιολόγηση της Τράπεζας της Ελλάδος ότι η μεταβατική κεφαλαιακή ενίσχυση του πιστωτικού ιδρύματος συνιστά αύξηση των εποπτικών κεφαλαίων.

Είναι αυτονόητο ότι η αξιολόγηση βιωσιμότητας θα βασίζεται σε σχετική έκθεση και βεβαίωση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Και στην επιστολή του ο πρωθυπουργός καταλήγει, «παρακαλώ να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα ανωτέρω σημεία και να μεριμνήσετε ώστε οι συμβάσεις προεγγραφής να ολοκληρωθούν άμεσα, ώστε να γίνει εφικτή η προκαταβολή της κεφαλαιακής ενίσχυσης βιώσιμων πιστωτικών ιδρυμάτων το συντομότερο δυνατό προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος».

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κορυφαία στελέχη τραπεζών που εκφράζουν ανοιχτά τις ανησυχίες τους για την «επόμενη μέρα». Μάλιστα, απευθύνουν έκκληση για άμεση συγκρότηση κυβέρνησης, με στόχο την οικονομική συνέχεια της χώρας και την αποτροπή ενός «ατυχήματος». Επισημαίνουν δε με νόημα ότι ενώ μέχρι πρότινος η αγωνία εστιαζόταν κυρίως στις διαπραγματεύσεις για τους τελικούς όρους της ανακεφαλαιοποίησης, πλέον οι πολιτικές ζυμώσεις είναι αυτές που θα καθορίσουν την πορεία της Ελλάδας στο ευρώ και επομένως το μέλλον των ελληνικών τραπεζών.

Κ. ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ - Δ.Σ. ΚΑΝΕΛΛΗΣ
Bookmark and Share