Το κακό σενάριο για τους εργαζομένους προκύπτει από έρευνα που έκανε η ICAP People Solutions, ζητώντας απ΄τους επιχειρηματίες να μάθει τι σκέπτονται να κάνουν για τη μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Η μείωση του μισθού, του ωραρίου απασχόλησης, της άδειας άνευ αποδοχών και η υποχρεωτική άδεια είναι... μερικά από τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν οι επιχειρήσεις για τη μείωση του εργατικού κόστους το δεύτερο τρίμηνο του 2012.
Το κακό σενάριο για τους εργαζομένους προκύπτει από έρευνα που έκανε η ICAP People Solutions, ζητώντας να μάθει τι σκέπτονται να κάνουν για τη μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Τα ευρήματα της μελέτης διαγράφουν ένα νέο εργασιακό τοπίο, το οποίο πολύ σύντομα θα διαμορφώνει τη νέα εργασιακή πραγματικότητα.
Πιο αναλυτικά, ένα ποσοστό 18% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα είναι αποφασισμένο να προχωρήσει στη μείωση των ωρών εργασίας έναντι 15% που ήταν το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Η άδεια άνευ αποδοχών είναι το επόμενο μέτρο που θα εφαρμόσουν οι διοικήσεις των επιχειρήσεων για τη μείωση του κόστους. Σύμφωνα με την έρευνα, θα το επιλέξει διπλάσιος αριθμός εταιρειών τους επόμενους μήνες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Από το 12% εκτοξεύεται στο 24% που επιθυμεί να το εφαρμόσει.
Σχεδόν διπλασιάζεται το ποσοστό των εταιρειών που θέλει να μειώσει τις ημέρες εργασίας του προσωπικού, με απώτερο σκοπό τον περιορισμό της μισθοδοσίας. Το ποσοστό των εταιρειών που θα κάνει χρήση του μέτρου αυξάνεται στο 27% από 15% που ήταν το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Τα σχέδια των επιχειρήσεων για μείωση του αριθμού των εργαζομένων είναι στην πρώτη γραμμή. Τα προγράμματα αποχώρησης υπαλληλικού προσωπικού θα αξιοποιηθούν από το 9% των εταιρειών έναντι 5% της προηγούμενης έρευνας. Η μείωση των μισθών θα υλοποιηθεί από διπλάσιο αριθμό εταιρειών. Το μέτρο αυτό αναμένεται να υλοποιηθεί από το 9% έναντι 5% του συνόλου των επιχειρήσεων που συμμετείχε στο δείγμα της έρευνας.
Πάντως οι εταιρείες κρύβουν αρκετούς «άσους» στο μανίκι τους, αφού μετά τη μείωση του κόστους μισθοδοσίας και τα προγράμματα αποχώρησης θα βάλουν σε εφαρμογή το πρόγραμμα αύξησης των ωρών εργασίας για όσους θα παραμείνουν στο πόστο τους. Τριπλασιάζεται το ποσοστό των εταιρειών που θα κάνει χρήση του μέτρου. Η έρευνα της ICAP People Solutions καταγράφει ποσοστό 18% από 5% που ήταν στην προηγούμενη μέτρηση.
Εντυπωσιακό ήταν το στοιχείο από τις επιχειρήσεις για το ενδεχόμενο να μη ληφθεί κανένα μέτρο σε βάρος των εργαζομένων το προηγούμενο τρίμηνο. Από το σύνολο των επιχειρήσεων του δείγματος εμφανίζεται να το ανακαλεί το 18% έναντι 65%.
Νίκος Θεοδωρόπουλος