Στη ...ναφθαλίνη οι συνενώσεις των τραπεζών - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Στη ...ναφθαλίνη οι συνενώσεις των τραπεζών

 

Ασκήσεις επί χάρτου κάνουν οι τραπεζίτες βλέποντας ότι ο χρόνος έχει παρέλθει με την αγορά και την οικονομία να βρίσκονται πλέον σε νεκρό χρόνο.





Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πηγαίνει πίσω, οι τράπεζες βρίσκονται στον “σωλήνα υποστήριξης” με τα 18 δισ. ευρώ της τρόικα, χρήμα δεν εισπράττουν και χρήμα δεν...   δίνουν στην αγορά. Στα χαρτιά μένουν προς το παρόν και τα σχέδια για τη συνένωση των κρατικών τραπεζών Τ.Τ. - ΑΤΕ, μαζί και με τις διάφορες μικρές, όπως ενδεικτικά, θα μπορούσε να ήταν η νέα Proton Bank, η Probank, η Αττικής ακόμη και.... η Millennium (την οποία ο πορτογαλικός ομιλος BCP έχει διαμηνύσει ότι προτίθεται να πουλήσει, εγκαταλείποντας την ελληνική αγορά).

Σε κάθε περίπτωση πάντως, θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στο οποίο το Δημόσιο, κυρίως στην πρώτη από τις δύο αυτές τράπεζες, έχει ως βασικός μέτοχος τον πρώτο λόγο. Επίσης, είναι αμφίβολο το αν θα δημοσιευτούν τα αποτελέσματά τους στο τέλος Μαίου για την περασμένη χρήση, αν η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας ή σε προεκλογική περίοδο.

Ενα σενάριο θέλει τα δύο αυτά ιδρύματα να συγχωνεύονται σε ένα σχήμα, στο οποίο μπορεί να προστεθεί και η Αττικής (και στην πορεία και άλλες μικρές τράπεζες) και ένα άλλο σενάριο, με πολλαπλές εναλλακτικές, είναι να συνεχίσει η Αγροτική αυτόνομα, αφού όμως προηγηθεί ένα ξεκαθάρισμα με τα καλά και κακά στοιχεία του ισολογισμού της. Αν και η Αγροτική, είναι από τις τράπεζες εκείνες που έχουν πραγματοποιήσει σημαντικά υψηλές προβλέψεις για επισφάλειες, «ακούγεται» και το σενάριο του διαχωρισμού σε καλή τράπεζα και σε bad bank προς εκκαθάριση, όπως έγινε στην παλαιά Proton Bank.

Παράλληλα, σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα της κεφαλαιακής στήριξης της Αγροτικής Τράπεζας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δεδομένου ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν επιτρέπει την συμμετοχή του Ταμείου σε τράπεζα αμιγώς του δημόσιου τομέα και αναζητώνται λύσεις, όπως η τροποποίηση του σχετικού νόμου.

Οσο για τη Probank, της οποίας το όνομα εμπλέκεται σε σενάρια συγχωνεύσεων, να σημειωθεί ότι είναι σε εξέλιξη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου της Τράπεζας Probank με δημόσια προσφορά. Η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης που θα έληγε στις 23 Μαρτίου έχει παραταθεί για μέχρι τις 21 Μαϊου. Η αύξηση προβλέπει την έκδοση 133.333.333 νέων μετοχών ονομαστικής αξίας 0,60 ευρώ και τιμής διάθεσης 0,80 ευρώ με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων.

Από πλευρά της, η Τράπεζα της Ελλάδος υιοθετεί την άποψη ότι οι νέες συνθήκες επιτάσσουν αλλαγή επιχειρηματικού μοντέλου και στον τραπεζικό τομέα. Οπως χαρακτηρηστικά αναφέρεται στην Εκθεση του Διοικητή για το 2011, το τραπεζικό σύστημα, όπως το σύνολο της οικονομίας, βρέθηκε μπροστά σε πρωτόγνωρες προκλήσεις και έπρεπε να αντιμετωπίσει παράγοντες που επηρέασαν τις επιδόσεις του και διαμόρφωσαν συνθήκες αβεβαιότητα..
Bookmark and Share