Tρία κόμματα στο ..."παρά τρίχα" - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Tρία κόμματα στο ..."παρά τρίχα"

  •  Οικολόγοι Πράσινοι, ΛΑΟΣ και ΔΗ.ΣΥ.
  • Πόσες ψήφους πήραν τα υπόλοιπα "μικρά" κόμματα
Το «καταραμένο» όριο του 3%, που σκαρφίστηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1994, για να αποτρέπεται η εύκολη είσοδος κάποιων ...«περίεργων» κομμάτων στη Βουλή, κατέστρεψε τελικά πολλές πολιτικές καριέρες, ενώ στις χθεσινές εκλογές στάθηκε...μοιραίο για τις φιλοδοξίες των Πράσινων Οικολόγων (δια δεύτερη φορά μετά το 2009), του Γιώργου Καρατζαφέρη, της Ντόρας Μπακογιάννη, του Στέφανου Μάνου (μαζί και του συνεργαζόμενου Γρηγόρη Βαλιανάτου), της Λούκας Κατσέλη, αλλά και του Θανάση Τζήμερου, που είχαν καλές εκλογικές επιδόσεις -για νέα ή μικρά κόμματα- αλλά δεν έφτασαν στην πηγή.

Σημειωτέον ότι το ποσοστό  του 19%, που συγκέντρωσαν τα κόμματα, τα οποία έμειναν εκτός βουλής, είναι ρεκόρ, καθώς το 2009 ήταν περίπου 5% και το 2007 μόλις 3%, όπως και το 2004!!!
Τα μεγαλύτερα θύματα του  ορίου του 3% είναι ασφαλώς οι Πράσινοι Οικολόγοι, που χάνουν τη βουλή για  μόλις 4.500 ψήφους (το 2009 την έχασαν για 30.000) και δικαίως κερδίζουν τον  τίτλο των looser, αλλά και ο Γιώργος Καρατζαφέρης, που έκανε το λογαριασμό και είδε να του λείπουν 6.500 ψήφοι. Οι μεν Πράσινοι Οικολόγοι έφτασαν στο 2,93%, ο δε ΛΑΟΣ στο 2,90%.

Με την πίκρα και  το «παραλίγο» έμεινε και η ΔΗΣΥ της Ντόρας Μπακογιάννη, καθώς της έλειψαν μόλις 28.000 ψήφοι, ούτε δύο σε κάθε κάλπη που στήθηκε. Η κυρία Μπακογιάνη έλαβε ποσοστό 2,56%.

Περίπου 50.000 ήταν οι ψήφοι, που  θα έκαναν μάγκα έναν από τους πιο  δραστήριους ανεξάρτητους υποψήφιους αυτών των εκλογών τον διαφημιστή Θάνο Τζήμερο. Έφτασε στο εκπληκτικό ποσοστό για μη πολιτικό και νέο υποψήφιο του 2,15%, όπερ σημαίνει ότι το μέλλον είναι μπροστά του.
Ο κ. Τζήμερος θα μπορούσε βέβαια να είναι λογικά στη βουλή, όπως και η Ντόρα Μπακογιάννη, εάν συμμαχούσαν οι δυο τους και τα έβρισκαν επίσης και με τον Στέφανο Μάνο της Δράσης, ο οποίος έμειναν εκτός βουλής για 80.000 ψήφους, περιοριζόμενο σε ένα αριθμό περίπου 115.000 ψήφους.
Οι τρεις τους τα είχαν συζητήσει, αλλά είτε δεν μπορούσαν να βρουν χημεία, είτε θεωρούσαν ότι θα τα κατάφερναν και μόνοι τους, τελικά έχασαν όλοι μαζί. Εάν, θεωρητικά συνεργάζονταν και ελάμβαναν αθροιστικά ολόκληρα τα ποσοστά που πήραν μόνοι τους, θα διεκδικούσαν την έβδομη θέση από τη Δημοκρατική Αριστερά, καθώς θα έφταναν κοντά στο 6,5%. Θα εξέλεγαν δε 20 βουλευτές!!!

Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. με ποσοστό 1,19% δεν πλησίασε καν το στόχο της  εισόδου στη βουλή, καθώς φάνηκε ότι η μπρουτάλ ψήφος κατά του μνημονίου πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κοινωνική Συμφωνία της Λούκας Κατσέλη και του Χάρη Καστανίδη κατέγραψε μάλλον απογοητευτικά ποσοστά, παρότι είχε στις τάξεις τους οκτώ βουλευτές. Έμεινε στα ρηχά του 0,96% με περίπου 61.000 ψήφους.
Ανάλογη επίδοση είχε και  το Μέτωπο του ΟΧΙ, όπου συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Στέλιος Παπαθεμελής και ο Δημήτρης Καζάκης (ποσοστό 0,92 και 58.000 ψήφους).

Το Κίνημα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ συνάντησε το κίνημα ΔΕΝ ΣΕ ΨΗΦΙΖΩ και περιορίστηκε στο 0,88% και τις 55.000 ψήφους.
Το εκλογικό σώμα επιφύλαξε  άλλη μία απογοήτευση για τον  Βασίλη Λεβέντη, τον πιο σταθερό  διαπρύσιο κήρυκα κατά του δικομματισμού. Τον άφησε στα ρηχά του 0,61% και  τις 38.300 ψήφους πιστών, οι οποίοι πάντως είναι υπερδιπλάσιοι από το 2009 (τον ψήφισαν τότε 18.296 άνθρωποι) –  ίσως είναι κι αυτό μία αρχή.

Το Κόμμα των Πειρατών δεν πήγε καλά (μόλις 0,51% και 32.300 ψήφους), αποδεικνύοντας ότι στην Ελλάδα της  κανονικής πειρατείας, παντού δεν  χρειάζεται ειδικό κόμμα για να εκφραστούν, οι οπαδοί της – το κάνουν μέσα από  πολλά άλλα.
Η χώρα αυτή επίσης έδειξε να τιμωρεί ακόμη τον Καποδίστρια  – παρότι τιμά δεόντως μια από  τις μεγάλες του προσφορές  στο έθνος, την πατάτα. Το Κόμμα  ΚΟΙΝΩΝΙΑ, η πολιτική παράταξη των  Συνεχιστών του Καποδίστρια έλαβε  μόλις 28.250 ψήφους και ποσοστό 0,28%. Δεν  είναι βέβαιο εάν τον πρώτο  κυβερνήτη της Ελλάδας τον  τιμωρούν τελικά οι ψηφοφόροι, ή οι λεγόμενοι συνεχιστές του, που επιμένουν  να μπαίνουν στη βάσανο των εκλογών.

Μία από τις πιο εντυπωσιακές ανόδους -αν μπορεί να το δει κανείς κι έτσι- στις εκλογές αυτές, πέτυχαν οι αγνοί και αυθεντικοί μαρξιστές - λενινιστές.
Η συνεργασία του ΜΛ ΚΚΕ με το ΚΚΕ (μ-λ) τους οδήγησε  σε αύξηση από 10.000 ψήφους σε 15.000 ψήφους!
Bookmark and Share