Τουλάχιστον 2 εκατομμύρια εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς μισθολογικής ομηρίας, καθώς πάνω από 400.000 απασχολούμενοι σε περισσότερες από 150.000 ελληνικές επιχειρήσεις είναι απλήρωτοι, ενώ ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο όσοι βρίσκονται σε διαπραγμάτευση για μείωση του μισθού τους.
Την ίδια στιγμή, πάνω από 1,2 εκατομμύριο έλληνες είναι άνεργοι, βιώνοντας με τον
Type Your Post Summary Here πλέον σκληρό τρόπο τις συνέπειες της ύφεσης και της παρατεταμένης κρίσης στην πραγματική οικονομία… Τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας δείχνουν ότι η πραγματική εικόνα στην αγορά εργασίας έχει ξεπεράσει κατά πολύ την «ζούγκλα». Οι κυριότερες παραβάσεις των επιχειρήσεων αφορούν στη μη καταβολή αποδοχών (κυρίως σε εμπορικά καταστήματα), απολύσεις χωρίς καταβολή αποζημίωσης, οφειλές αποδοχών αδείας και επιδομάτων αδείας, μη χορήγηση αναλυτικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων στους μισθωτούς κατά την εξόφληση των αποδοχών τους, εξαναγκασμό υπογραφής εξοφλητικών αποδείξεων και καταβολή μικρότερου ποσού, παραβίαση ωραρίου -φαινόμενο συχνό στις τράπεζες που επικαλούνται «ταμειακό λάθος»-, απασχόληση σε ημέρα ανάπαυσης (ρεπό), μη κατάθεση και ανάρτηση στους χώρους εργασίας, πινάκων προσωπικού και των ωρών εργασίας ή των προγραμμάτων εργασίας.
Σε αυτό το εφιαλτικό τοπίο, η όποια νέα κυβέρνηση προκύψει μετά από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου θα βρεθεί αντιμέτωπη με πολλαπλά προβλήματα, χωρίς προφανείς ή εύκολες λύσεις.
Δεν είναι τυχαίο, ότι τα δύο κόμματα που διεκδικούν με αξιώσεις την εξουσία, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, στα προεκλογικά τους προγράμματα βάζουν σε πρώτο πλάνο προτάσεις για τη στήριξη των ανέργων, διπλασιασμό του χρόνου καταβολής του επιδόματος ανεργίας και προώθηση προγραμμάτων και σε δεύτερο τις όποιες αλλαγές στα εργασιακά.
Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, ποιο ξεκάθαρα, όσο και η ΝΔ, δηλώνουν πως θα καταργήσουν τις αλλαγές στη μετενέργεια. Όμως, βάσει και των παραπάνω στοιχείων, η μετενέργειατων μισθών, αποτελεί μόλις ένα μέρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και για αυτήν η θέση των δύο κομμάτων δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρη.
Αναλυτικότερα, η ΝΔ κάνει λόγο για επαναφορά της μετενέργειας. Βέβαια, το θέμα που έχει δημιουργηθεί, δεν αφορά στο εάν η σύμβαση, μετά τη λήξη της θα ισχύει για 3 η για 6 μήνες. Τα βασικό πρόβλημα είναι εάν μετά την «παράταση» της σύμβασης, θα μετενεργεί ο κλαδικός μισθός συν όλα τα επιδόματα, τα κλιμάκια και οι ωριμάνσεις, ή όπως προβλέπει το Μνημόνιο 2 θα μετενεργεί μόνο ο μισθός και 4 βασικά επιδόματα. Γιατί φαίνεται πως το θέμα της μετενέργειας, μόνο ως σκλόγκαν το έχουν αντιληφθεί μέχρι σήμερα οι περισσότεροι πολιτικοί αρχηγοί, ακόμη κι αν, όπως ο κ. Σαμαράς, συμμετείχαν στην κατάργηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων…
Ο ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται πως είναι πιο ξεκάθαρος στο θέμα της μετενέργειας. Στο πρόγραμμά του λέει ότι θα την επαναφέρει, όμως παράλληλα τονίζει ότι θα ακυρώσει και όλες τις διατάξεις που οδηγούν στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων. Συνεπώς, είναι πιο ξεκάθαρο ότι, βάσει δεσμεύσεων θα επανέλθει στο προηγούμενο καθεστώς.
Όσον αφορά στην ανεργία, τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, δεσμεύονται ότι θα προχωρήσουν ως κυβέρνηση, στην επέκταση του επιδόματος ανεργίας κατά ένα χρόνο ακόμα, δηλαδή στα δύο χρόνια.
Το επίδομα ανεργίας, για 1.200.000 ανέργους, για έναν επιπλέον χρόνο, εκτιμάται πως θα τινάξει τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ στον αέρα. Ήδη, ο Οργανισμός έχει έλλειμμα, με επιστολή του προς τον υπηρεσιακό υπουργό Εργασίας Αντώνη Ρουπαικώτη ο διοικητής του Ηλίας Κικίλιας ζητά επιπλέον 410 εκατ. ευρώ προκειμένου να πληρωθούν τα επιδόματα ανεργίας, ενώ το Μνημόνιο προβλέπει και περαιτέρω μείωση στη χρηματοδότησή του. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα, επιδοτούμενοι άνεργοι είναι οι 252.999 από τους περίπου 1.000.000 εγγεγραμμένους. Το επίδομα ανεργίας ανέρχεται σε 359 ευρώ το μήνα.
Στο πρόγραμμά τους, η ΝΔ ή και ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν ξεκαθαρίζουν εάν η επέκταση θα αφορά μόνο στους ήδη επιδοτούμενους, ή και στους μακροχρόνια άνεργους που βρίσκονται εκτός επιδότησης, καθώς έχουν ξεπεράσει το 12μηνο στην παραμονή της μακράς λίστας.
Όσον αφορά στους μισθούς, η ΝΔ προβλέπει συγκράτηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Δεν ξεκαθαρίζει με ποιον τρόπο θα γίνει η συγκράτηση. Θα παρέμβει νομοθετικά στις διαπραγματεύσεις; Δεν λέει, εάν θα καταργήσει τη μείωση των κατώτατων μισθών κατά 22% και των νέων κατά 33%, που προβλέπει το Μνημόνιο και ήδη εφαρμόζεται…
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, δεσμεύεται για τους μισθούς, μόνο όμως για τους κατώτατους και λέγει ότι θα τους επαναφέρει προ της μείωσης του 22%. Δεν λέει τίποτε για αύξηση, ή επέκταση. Σύμφωνα άλλωστε με στελέχη του, στόχος είναι η ακύρωση των περικοπών, ενώ κάποιοι μιλούν και για «σταδιακή αύξηση μισθών και συντάξεων, παράλληλα με τους ρυθμούς ανάκαμψης και ανασυγκρότησης…»
Σύμφωνα πάντως με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, από τις καταγγελίες στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) προκύπτει ότι 400.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είναι απλήρωτοι από 1 έως 5 μήνες.Στον ιδιότυπο αυτό εσωτερικό δανεισμό έχουν προχωρήσει περίπου 150.000 επιχειρήσεις. Εκτιμάται ότι, μία στις τέσσερις επιχειρήσεις δεν έχει καταβάλλει τους μισθούς για χρόνο που υπερβαίνει τους τρεις μήνες, ενώ μόλις μία στις δέκα πληρώνει εγκαίρως και χωρίς καμία καθυστέρηση.Τεράστιες διαστάσεις έχει λάβει και το φαινόμενο της ανασφάλιστης απασχόλησης, ενώ μέρος της καθημερινότητας ενός μεγάλου μέρους των εργαζομένων είναι η περικοπή των αποδοχών μέσω της μείωσης των ωρών ή των ημερών απασχόλησης.Οι νέες προσλήψεις γίνονται κατά κύριο λόγο με συμβάσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης κι όχι με πλήρη απασχόληση. Τέσσερις στους 10 εργαζομένους δεν διαθέτει ασφαλιστική κάλυψη, ενώ ο ένας στους τέσσερις έχει ατομική σύμβαση εργασίας.