Τα βλέμματα τώρα στις 28 του Ιούνη... - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Τα βλέμματα τώρα στις 28 του Ιούνη...

H ελληνική κυβέρνηση ετοιμάστηκε. Τώρα μένει να δούμε τι θα γίνει στην Ευρώπη. Το τελευταίο διήμερο όλα έχουν αρχίσει και γυρίζουν γύρω από το ποια θα είναι η μορφή του επενδυτικού σχήματος που θα παρέμβει στην δευτερογενή αγορά ομολόγων. 
Η Μέρκελ δεν διαψεύδει ούτε ο Σόιμπλε. Όμως δεν διευκρινίζουν κιόλας. 
..Για να το υλοποιήσουν όμως σημαίνει ότι θα ζητήσουν σκληρές δεσμεύσεις για το δημοσιονομικό σύμφωνο.



Παρά ταύτα όμως ηγετικές μορφές του παγκόσμιου επενδυτικού στερεώματος, όπως ο Μαρκ Μόμπιους θεωρούν ότι όλα αυτά θα...   ολοκληρώσουν την ευρωπαϊκή ενοποίηση και θα αποβούν υπέρ αυτής. Το ίδιο και ο Ντόναλτ Τραμπ, παρά το γεγονός ότι υποστηρίζει ακόμα και την διάσπαση του ευρώ, εκτιμά ότι οι αξίες της γης είναι φθηνές.

Στις 28 του μήνα είναι βέβαιο ότι οι Γερμανοί θα κάνουν παραχωρήσεις  προς την στήριξη της αγοράς ομολόγων. Ομως θα επιμείνουν στην δημοσιονομική σταθερότητα, δηλαδή στον έλεγχο των ελλειμμάτων. Για τον λόγο αυτό και διερωτάται κανείς, πώς θα μειωθούν τα ελλείμματα αν οι χώρες κατρακυλήσουν σε ύφεση και το κυριότερο πώς θα χρηματοδοτηθούν με τόσο ψηλά επιτόκια οι ίδιες για να περάσουν στην ανάκαμψη.

Άρα με άξονες μόνο την αγορά  των ομολόγων για να πέσουν τα spreads και την μείωση των ελλειμμάτων από την άλλη, λείπουν οι μηχανισμοί που θα κάνουν τις ίδιες τις οικονομίες να ανακάμψουν. Παράλληλα μην ξεχνάμε ότι δεν έχει αντιμετωπιστεί ακόμα το πρόβλημα της απομόχλευσης του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Άρα πάρα πολλές εστίες του ζητήματος δεν έχουν βρει την λύση τους.

Πρέπει να μπουν κεφάλαια μέσα στις οικονομίες και όχι να πάνε μόνο για την κάλυψη ενός χρηματοοικονομικού προβλήματος, που οι Ευρωπαίοι δεν ξέρουν να το χειριστούν και οι κοινωνίες δεν το καταλαβαίνουν πολιτικά. Άρα η συγκρότηση του ERF ίσως είναι η ενδεικνυόμενη λύση, καθώς θα διαχωρίσει το κακό χρέος και προβλέπει μακροπρόθεσμη αναχρηματοδότηση. Αυτο ίσως δώσει περισσότερες προοπτικές για να αναπνεύσουν οι οικονομίες, καθώς η ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων από μόνη της έχει δημιουργήσει τώρα 2 ταχύτητες.

Το ελληνικό πρόβλημα δείχνει εξάλλου ότι όταν η χρεωκοπία ξεκινήσει χρειάζονται όλο και περισσότερα κεφάλαια αλλά και όλο και περισσότερα κουρέματα. Είναι προφανές ότι οι Γερμανοί οικονομολόγοι δίνουν την τελευταία μάχη καθώς ο αγγλοσαξονικός παράγοντας που χειρίζεται με διαφορετική ευελιξία τα δικά του νομίσματα διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων..

Παναγιώτης Μπουσμπουρέλης
capital
Bookmark and Share