Είναι αρκετές φορές που στη χώρα μας διεξάγουμε δημόσιο διάλογο βασισμένο σε «αφηρημένες» έννοιες που -δυστυχώς- αρκετοί πολίτες στην Ευρώπη -ειδικά τη βόρεια και συγκεκριμένα οι «τροϊκανοί»- αδυνατούν να κατανοήσουν, δεδομένου ότι σε μεγάλο βαθμό βασίζονται σε συναισθηματικές προσεγγίσεις και όχι σε στοιχεία, σε νούμερα, πράγμα εντελώς ξένο στη δική τους κουλτούρα.
Πληθώρα δημοσιευμάτων για τον... αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων υπήρξε τις προηγούμενες ημέρες, μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων Εκθεσης της τρόικας, σχετικά με τον ακριβή αριθμό τους και με «δεδομένο» ότι αυτός αυξήθηκε.
Μετά τα πολιτικά πρόσωπα που διετέλεσαν υπουργοί, είτε Εσωτερικών είτε Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, αλλά και άλλους φορείς, οι οποίοι διέψευσαν τα περί αυξήσεως του αριθμού των υπαλλήλων του Δημοσίου, την απάντηση στο «μυστήριο» έδωσε, χθες, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, το οποίο, παραθέτοντας τα σχετικά στοιχεία, απέδειξε ότι, όχι μόνο έγινε μείωση, αλλά και ότι κάποια αύξηση που καταγράφηκε, έγινε μετά από συνεννόηση με την τρόικα και με αντιστάθμισμα την περαιτέρω μείωση προσλήψεων για την τρέχουσα χρονιά.
Μια δεύτερη ματιά στα όσα έγιναν -και στα όσα δεν έγιναν- μπορεί να δώσει πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα.
Καλώς αντέδρασε το ΥΔΜΗΔ, αν και με κάποια καθυστέρηση, πράγμα που, λόγω της αλλαγής ηγεσίας, εν μέρει μπορεί και να δικαιολογηθεί. Η καθυστέρηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα, επί τέσσερις ημέρες, ο Τύπος στη χώρα μας να ασχοληθεί με ένα θέμα, το οποίο δεν συνέβη ποτέ, επειδή, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, χθες, στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο, «αντλήθηκαν πληροφορίες -που προκάλεσαν δημοσιεύματα- από ανεπίσημα σημειώματα, χωρίς διασταύρωση», γεγονός που, με τη σειρά του, έφερε σε δυσμενή θέση τη χώρα διεθνώς, την παραμονή μάλιστα μιας πολύ σημαντικής διαπραγμάτευσης -ή προσπάθειας, αν θέλετε, επαναδιαπραγμάτευσης- των επαχθών όρων αποπληρωμής του χρέους. Αυτά αφορούν όσα που έγιναν.
Ευτυχώς, δεν έγιναν οι θρυλούμενες προσλήψεις. Δεν είναι όμως μόνο αυτό που δεν έγινε. Οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» γνωρίζουν ότι δεν έγινε και η αναμόρφωση, η «μεταρρύθμιση» του δημοσίου τομέα, πράγμα που πρωτίστως ήταν το ζητούμενο -και δευτερευόντως, τα όποια άλλα μέτρα, όπως οι απολύσεις-, αποτελώντας, σύμφωνα με τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, πάγιο αίτημα των πολιτών, τα τελευταία δυο χρόνια.
Αυτό που δεν πρέπει να καθυστερήσει άλλο και το οποίο, κατά τη γνώμη μου, αποτελεί «εθνικό θέμα», είναι η αναμόρφωση του Δημοσίου, που πρέπει να προχωρήσει πριν από τις όποιες απολύσεις, για να μην είναι τυφλά χτυπήματα στο... γάμο του Καραγκιόζη. Κι από θέατρο σκιών, δυστυχώς, ξέρουμε καλά σ' αυτή τη χώρα.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ