Τα πολιτικά κόμματα που διεκδικούν ρόλο στην άσκηση εξουσίας διαβεβαιώνουν πως αυτή τη φορά θα σχηματιστεί οπωσδήποτε κυβέρνηση και δεν θα χρειαστεί να πάμε ξανά στις κάλπες.
Το πρωί της Δευτέρας θα ξέρουμε αν το εννοούν ή αν θα αρχίσουν της πολιτικές κωλοτούμπες, σταθμίζοντας κομματικά κέρδη και ζημίες σε βάρος του εθνικού συμφέροντος.
Η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της πλήρους κατάρρευσης, δεν αντέχει άλλες 40 ημέρες χάους και η συγκρότηση κυβέρνησης είναι επιτακτική ανάγκη.Το αμέσως επόμενο ζήτημα που προκύπτει είναι τι κυβέρνηση χρειαζόμαστε. Αυτοδυναμία δεν φαίνεται στον ορίζοντα και είναι βέβαιο ότι θα... πάμε σε ένα κυβερνητικό σχήμα συνασπισμού κομμάτων με επίκεντρο τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη Νέα Δημοκρατία, ανάλογα με το ποιος εκ των δύο θα κερδίσει την πρώτη θέση και άρα το μπόνους των 50 εδρών.
Η νέα κυβέρνηση θα αναλάβει την εξουσία στην πιο κρίσιμη περίοδο μετά το 1974 και θα έχει ένα πολύ δύσκολο έργο: πρέπει όχι μόνο να φρενάρει στον κατήφορο, να καλύψει το χαμένο έδαφος, να προχωρήσει δύσκολες διαρθρωτικές αλλαγές, να διατηρήσει τη συνοχή της κοινωνίας και να ζωντανέψει τη νεκρή οικονομία αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη των πολιτών. Πρέπει και να προχωρήσει την επαναδιαπράγματευση βασικών όρων του μνημονίου, διασφαλίζοντας την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ (όπως απαιτεί η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης) και να αποκαταστήσει την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό.
Για να ανταποκριθεί μια ελληνική κυβέρνηση -και μάλιστα συνασπισμού- σε αυτές τις δυσκολίες πρέπει το πολιτικό σύστημα να ξεχάσει τις παλιές αποτυχημένες συνταγές. Καταρχάς δεν είναι αποδεκτή η λογική «στηρίζω» αλλά «δεν συμμετέχω», ή προσφέρω στην κυβέρνηση «ανοχή» αλλά επιφυλάσσομαι «να τραβήξω την πρίζα όταν αλλάξουν λίγο οι πολιτικές συνθήκες».
Οσοι και όποιοι αποφασίσουν να μπουν στην κυβέρνηση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πρέπει να συμμετέχουν με όλες τους τις δυνάμεις, χωρίς διαφοροποιήσεις, αστερίσκους και υποσημειώσεις. Η αποτυχία ή η επιτυχία της νέας κυβέρνησης δεν θα επιμεριστεί από τους πολίτες περισσότερο ή λιγότερο στα κόμματα που θα τη στηρίξουν. Το παράδειγμα της κυβέρνησης Λουκά Παπαδήμου, που το πλήρωσαν ακριβά το ΠΑΣΟΚ, η Ν.Δ. και ο ΛΑΟΣ, είναι χαρακτηριστικό. Αν η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις αυριανές εκλογές αποτύχει, τα κόμματα που θα τη στηρίξουν θα καταστραφούν. Αν επιτύχει, η κοινή γνώμη θα τα επιβραβεύσει.
Πέραν όμως των κομμάτων, υπάρχουν τα πρόσωπα. Η επιλογή δεν πρέπει να γίνει με κριτήριο τις δημόσιες σχέσεις, τις ισορροπίες ή ποιος είναι περισσότερο «άχρηστος», άρα ακίνδυνος πολιτικά. Τα στελέχη της νέας κυβέρνησης πρέπει να επιλεγούν με βάση τα προσόντα, την ικανότητα, το ειδικό πολιτικό βάρος και την αποφασιστικότητα με την οποία θα διαχειριστούν τα δύσκολα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας. Μια κυβέρνηση ισορροπιών με ρετάλια της πολιτικής, άχρωμους και αναποφάσιστους υπουργούς, δέσμιους των συμφερόντων ντόπιων και ξένων, δεν θα φτάσει ούτε στον Σεπτέμβριο.Μπ.Κούτρας.