Οι "BRICS" ...αναβαθμίζονται - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Οι "BRICS" ...αναβαθμίζονται

 





  • Tα χρέη σε ΕΕ και ΗΠΑ τους έβγαλαν στον αφρό
  • Οι BRICS γεμίζουν τα ταμεία του ΔΝΤ και ανατρέπουν τις ισορροπίες στη διεθνή οικονομική σκηνή








Πνοή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με στόχο τη «θωράκιση» της παγκόσμιας οικονομίας από την επιδεινούμενη ευρωπαϊκή κρίση δίνουν δώδεκα νέοι «αιμοδότες», μεταξύ των οποίων...  ανερχόμενες οικονομικές δυνάμεις όπως η Βραζιλία και η Κίνα.

Κατά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής του G20 στις αρχές της εβδομάδας στο Λος Κάμπος του Μεξικού οι αποκαλούμενες και ως BRICS χώρες, δηλαδή η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Ν. Αφρική, είπαν το πολυπόθητο «ναι» και αποφάσισαν να συμβάλουν στην ενίσχυση των πόρων του ΔΝΤ ώστε να ενισχυθούν οι «λαβωμένες» οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου.

Αν και τελικά η Σύνοδος του G20 δεν κατέληξε σε συγκεκριμένη λύση για την επιβίωση της Ευρωζώνης, κατέδειξε ξεκάθαρα με ποιον τρόπο αλλάζουν οι ισορροπίες στη διεθνή οικονομική σκηνή: την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ενωση δίνει σκληρή μάχη με το χρέος και οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να επανακτήσουν τη χαμένη αξιοπιστία τους, οι αναπτυσσόμενες χώρες προβάλλουν τη δυναμική τους.

Πιο αναλυτικά, στη Σύνοδο του G20 Κίνα και Βραζιλία έγιναν οι τελευταίες χώρες που συμφώνησαν οριστικά στη δέσμευση επιπλέον κεφαλαίων στο «οπλοστάσιο» του ΔΝΤ.

Οι συζητήσεις για ενίσχυση των κεφαλαίων του Ταμείου είχαν ξεκινήσει από την αρχή του χρόνου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στις 12 χώρες που συμφώνησαν σε αύξηση των δεσμεύσεών τους δεν συγκαταλέγονται οι ΗΠΑ, καθώς παρέμειναν μέχρι τέλους αντίθετες.

Πρώτη φορά
Ετσι, όπως σημείωσε ενδεικτικά και ο Μεξικανός πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν, είναι η πρώτη φορά που το Ταμείο χρηματοδοτείται χωρίς αμερικανική συμβολή.

Το ΔΝΤ απήλθε της Συνόδου ενισχυμένο κατά 465 δισ. δολάρια. Οι BRICS ήταν οι τελευταίες χώρες που δεσμεύθηκαν επισήμως να συμμετάσχουν. Στο περιθώριο της συνόδου συμφώνησαν να προσφέρουν η μεν Κίνα 43 δισ. δολάρια στα αποθεματικά του Ταμείου, οι δε Βραζιλία, Ρωσία και Ινδία από 10 δισ. δολάρια, όπως και το Μεξικό, που φιλοξένησε τη σύνοδο. Η Νότιος Αφρική πρόσφερε 2 δισ. δολάρια.

Οι ηγέτες των πέντε αναπτυσσόμενων γιγάντων επέμειναν να γίνει χρήση των κεφαλαίων μόνον αφού εξαντληθούν οι υπάρχοντες πόροι, ύψους 380 δισ. δολαρίων.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, διευκρίνισε ότι «τα χρήματα αυτά διατίθενται για την πρόληψη και επίλυση κρίσεων και για να καλύψουν πιθανές ανάγκες χρηματοδότησης όλων των μελών», ενώ διαβεβαίωσε ότι «θα χρησιμοποιηθούν μόνο ως δεύτερη γραμμή άμυνας».

Βεβαίως, όπως επεσήμαναν στο κοινό ανακοινωθέν, οι BRICS ζητούν αντάλλαγμα, καθώς εκφράζουν «την προσδοκία πλήρους, έγκαιρης εφαρμογής όλων των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν το 2010, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των δικαιωμάτων ψήφου των αναπτυσσόμενων χωρών βάσει ποσοστώσεων, οι οποίες «θα υπολογίζονται σύμφωνα με το οικονομικό βάρος της εκάστοτε χώρας».

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει αναφέρει ότι θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό των εδρών που διατηρεί στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ κατά δύο ως το φθινόπωρο φέτος, αλλά πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερ εξέφρασαν απαισιοδοξία για το ενδεχόμενο να έχει υπάρξει οριστική συμφωνία έως τότε.

Τις περισσότερες ψήφους στο ΔΝΤ έχουν σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες.

Πριν από τη Σύνοδο η Βραζιλία απειλούσε ακόμη και να μειώσει τη συμβολή της στη σχεδιαζόμενη αύξηση της χρηματοδότησης προς το ΔΝΤ εάν δεν δοθεί περισσότερη ισχύς στις αναπτυσσόμενες χώρες σε διεθνές επίπεδο. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι της χώρας δήλωναν μάλιστα απεγνωσμένοι διότι χώρες οι οποίες γνωρίζουν πως θα απολέσουν επιρροή αντιτίθενται στη φόρμουλα των ποσοστώσεων.

Ντ. Ρούσεφ
Δίνουμε ρυθμό στην ανάπτυξη

«Τη χρονιά κατά την οποία όλες οι άλλες χώρες του κόσμου έχασαν θέσεις εργασίας, εμείς δημιουργήσαμε περισσότερες από 2 εκατ. νέες. Κι ενώ οι μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις είχαν μηδενική ή και αρνητική ανάπτυξη, εμείς εμφανίζουμε καλούς ρυθμούς ανάπτυξης» υπογράμμισε η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ κατά τη Σύνοδο του G20.

Η Βραζιλία εξελίχθηκε από το 2002 σε ένα από τα ισχυρότερα κράτη παγκοσμίως. Η Ντίλμα Ρούσεφ φιλοδοξεί τώρα να εκμεταλλευτεί την εξέχουσα οικονομική της ισχύ προκειμένου να αυξήσει την πολιτική της επιρροή σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πέραν των BRICS οι υπόλοιπες χώρες που αποφάσισαν να συνεισφέρουν στην αύξηση των πόρων του ΔΝΤ είναι οι: Κολομβία (1,5 δισ.), Μαλαισία (1 δισ.), Μεξικό (10 δισ.), Νέα Ζηλανδία (1 δισ.), Φιλιππίνες (1 δισ.), Ταϊλάνδη (1 δισ.) και Τουρκία (5 δισ.).

ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Σε νέες Συμπληγάδες η Ελλάδα
Βραζιλία και Ινδία είχαν ταχθεί κατά της συμμετοχής του ΔΝΤ στο «δεύτερο πακέτο» στήριξης
Απειλή για τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος συνιστά η αλλαγή συσχετισμών στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με τη μετατόπιση των ποσοστών συμμετοχής από τα πλούσια στα? νεόπλουτα κράτη.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία απέστειλε μάλιστα σχετική ερώτηση στον Ολι Ρεν. Ο επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, επιβεβαίωσε ότι από τη στιγμή που θα κυρωθεί η μεταρρύθμιση των ποσοστών συμμετοχής και της διακυβέρνησης του ΔΝΤ θα οδηγήσει σε μετατόπιση περισσότερων από το 6% των ποσοστών συμμετοχής προς δυναμικές αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο Ολι Ρεν επεσήμανε ακόμη στην απάντησή του ότι τα ποσοστά συμμετοχής θα πρέπει να συνεχίσουν να αντικατοπτρίζουν τις σχετικές θέσεις των μελών του Ταμείου στην παγκόσμια οικονομία και την ικανότητα των μελών να υποστηρίζουν τις εργασίες του Ταμείου, καθώς και την εντολή του Ταμείου.

Αντίθετες
Η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ σημείωσε ότι «η επερχόμενη μείωση της εκπροσώπησης των προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ κατά δύο θέσεις, είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην ισορροπία δυνάμεων στους κόλπους του ΔΝΤ. Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά ότι δεν πρέπει να λησμονούμε ότι ορισμένοι εκπρόσωποι των εν λόγω χωρών διατύπωσαν συχνά την αντίθεσή τους στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, θεωρώντας παράλογα τα ποσά που δίνονται στην Ελλάδα».

Υπενθυμίζεται ότι «κατά» της συμμετοχής του ΔΝΤ στο «δεύτερο πακέτο» στήριξης της Ελλάδας είχαν εμφανιστεί οι εκπρόσωποι Βραζιλίας και Ινδίας, κατά τους οποίους το Ταμείο δεν έπρεπε να δώσει επιπλέον κεφάλαια στη χώρα μας. Οπως έλεγαν τότε: «Η Ελλάδα δεν περνά καλές εποχές. Το ίδιο ισχύει και για τους περισσότερους ιδιώτες-επενδυτές που έχουν ελληνικό χρέος».

Καλούσαν δε την Κριστίν Λαγκάρντ να μη συναινέσει στην παροχή νέου δανείου, καθώς με αυτόν τον τρόπο, πέραν όλων των άλλων, θα αποδείκνυε ότι «δεν μεροληπτεί υπέρ των ευρωπαϊκών χωρών»! Ο εκπρόσωπος της Ινδίας Αρβίντ Βιρμάνι εκτιμούσε δε ότι το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας δεν αντιμετωπίζει με τον ορθό τρόπο την κρίση χρέους στη χώρα. Από αριστερά οι 4 πρόεδροι, της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, της Κίνας, Χου Ζιντάο και της Νοτίου Αφρικής, Γιάκομπ Ζούμα με τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Μανμόχαν Σινγκ.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΣΜΑ
Bookmark and Share