Moody’s: Τυχόν έξοδος της Ελλάδας ("grexit") θα φέρει παγκόσμια ύφεση.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Moody’s: Τυχόν έξοδος της Ελλάδας ("grexit") θα φέρει παγκόσμια ύφεση..

 


 Η Ισπανία έχει «σοβαρές ελπίδες» να γλιτώσει την κρατική διάσωση με το πρόγραμμα τραπεζικής διάσωσης που ζήτησε, εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s, Mark Zandi.





«Πιστεύω ότι οι πιθανότητες να καταφέρουν να σταθεροποιήσουν την οικονομία και να αποφύγουν την ολοκληρωτική διάσωση είναι....    ίσα μοιρασμένες, τουλάχιστον» δήλωσε ο κ. Zandi κατά την διάρκεια οικονομικού συνεδρίου στο Μόντρεαλ.

Ο οικονομολόγος εκτιμά ότι η διάσωση του ισπανικού τραπεζικού συστήματος αποτελεί επίσης «έναν μερικό οδικό χάρτη της προσπάθειας να βοηθηθούν οι ιταλικές τράπεζες καθώς και άλλες τράπεζες στην Ευρώπη.»

Ο κ. Zandi εκτιμά ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να χαλαρώσουν τις απαιτήσεις για δημοσιονομική λιτότητα στις προβληματικές οικονομίες, διότι είναι αντιπαραγωγικές.

«Ωθούν χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία και ίσως και η Ιταλία, με έναν τρόπο που δεν ευνοεί κανέναν… Οι κυβερνήσεις πρέπει να μειώσουν τα ελλείμματά τους και να επιστρέψουν σε ισορροπημένους προϋπολογισμούς… Αν το κάνουν όμως υπερβολικά γρήγορα, δεν θα αποδώσουν τα μέτρα.»

Ο οικονομολόγος εκτιμά ότι αν η Ελλάδα εξέλθει από την ευρωζώνη θα προκληθεί πιθανότατα παγκόσμια ύφεση.

Ο οίκος Moody’s προειδοποίησε σε πρόσφατη ανάλυση ότι οι εξελίξεις στην Ισπανία και στην Ελλάδα μπορεί να οδηγήσουν σε μειώσεις της πιστοληπτικής ικανότητας πολλών χωρών της ευρωζώνης.
Bookmark and Share