Άγνοια ...μνημονίου. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Άγνοια ...μνημονίου.

 


Οι προεκλογικές και μετεκλογικές δεσμεύσεις των τριών κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση για αποφυγή στις μειώσεις μισθών, συντάξεων και για εξορκισμό νέων φόρων ηχούν ακόμα στα αυτιά μας, ενώ είναι και γραμμένες στην προγραμματική συμφωνία. 





Παρατηρείται όμως ότι οι δεσμεύσεις των πολιτικών μας είναι πολύ ευαίσθητες και έχουν ημερομηνία λήξης ολίγων ημερών και κατόπιν...  παύουν να ισχύουν.
 Η αρχή έγινε με την επαναδιαπραγμάτευση, που, ενώ θα ετίθετο την επομένη των εκλογών, ακόμα φοβόμαστε και να τη συζητήσουμε, επειδή θα μας την απορρίψουν. Ακολούθησε η διελκυστίνδα με τις οριζόντιες ή μη μειώσεις μισθών και συντάξεων.

«Οχι» λένε οι πολιτικοί αρχηγοί, το σκέπτεται όμως ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, διότι γνωρίζει καλύτερα ότι το πρόγραμμα των περικοπών όπως είναι σκιαγραφημένο από το μνημόνιο Νο 2 περιέχει και την πρόβλεψη για μειώσεις μισθών και συντάξεων.
Μια καλύτερη ανάγνωση θα πείσει και τους δύσπιστους. Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι οι οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων είναι αβέβαιες, απόλυτα βέβαιη είναι η εξαγγελία για τη μείωση του εφάπαξ κατά 23%. Οριζόντιο μέτρο δεν είναι;

 Ακόμη, το φορολογικό που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών θα βάζει επίσης φωτιά στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Δεν αυξάνει φόρους, αλλά μειώνει ή καταργεί τις φοροαπαλλαγές, με συνέπεια να καταβάλλονται περισσότεροι φόροι από το 2013.
Αυτό είναι και ο λόγος που παρατείνεται για μία πενταετία η πληρωμή των φόρων, για να έχει την άνεση το ΥΠΟΙΚ να φορολογεί και οι φορολογούμενοι να πληρώνουν. Ξεχνούν, όμως, ότι του χρόνου θα χρειαστεί και νέα ρύθμιση για τα χρέη, το 2014 και άλλη και θα χρειαστούν δεκαετίες για να ξεχρεώσουν τους φόρους οι πολίτες, εάν το καταφέρουν ποτέ. Και δεν ήρθε ακόμα η τρόικα, να δούμε και τα υπόλοιπα.

Οι ξένοι ελεγκτές στη διάρκεια της παραμονής τους θα υπενθυμίσουν στους συνομιλητές τους τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν με τη δανειακή σύμβαση και θα αδιαφορήσουν για τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν τα κόμματα προεκλογικά και λίγο μετεκλογικά.
Τις επόμενες ημέρες που θα μείνει στην Αθήνα η τρόικα, θα καταρρεύσει πλήθος δεσμεύσεων και υποσχέσεων και θα τα ρίξουν στην εμμονή της τρόικας για τα μέτρα. Οχι πως η τρόικα δεν έχει εμμονές με τα μέτρα, αλλά αν ζητήσει την εφαρμογή των συμφωνηθέντων και υπογεγραμμένων μάλλον, θα έχει δίκιο.
Αν ζητήσει νέα μέτρα, είναι άλλο ζήτημα, αλλά μην αναζητούμε άλλοθι στους ξένους ελεγκτές να παρακάμψουμε δεσμεύσεις. Η άγνοια νόμου δεν συγχωρείται από το δικαστήριο ούτε στον απλό πολίτη. Πόσο μάλλον η άγνοια μνημονίου, σε πολιτικό και ειδικά σε κυβερνητικά στελέχη.
ΠΑΝΟΣ Φ. ΚΑΚΟΥΡΗΣ
Bookmark and Share