Απ΄τα "διακοποδάνεια" και τα "εορτοδάνεια" στα ..."φοροδάνεια"! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Απ΄τα "διακοποδάνεια" και τα "εορτοδάνεια" στα ..."φοροδάνεια"!

 


  • Στην εποχή των φοροδανείων, αντί των εορτοδανείων, των δια­κοποδανείων και των κάθε λογής καταναλωτικών δανείων έχουν περάσει πλέον οι τράπεζες.
  • Ποιες τράπεζες προσφέρουν και ποια προγράμματα.





Οι τράπεζες προσαρμόζονται στη νέα εποχή της οικονομικής στενότητας, δίνοντας τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να πληρώνουν τους φόρους σε άτοκες δόσεις μέσω πιστωτικής κάρτας ή ειδικού  καταναλωτικού δανείου με χαμηλότερο επιτόκιο.
Το δεύτερο εξάμηνο του έτους οι φορολογούμενοι θa...   βρεθούν αντι­μέτωποι με μια καταιγίδα φόρων: το ΕΤΑΚ του 2009, το φόρο ακίνητης περιουσίας του 2010, τις έκτακτες εισφορές, τα τέλη επιτηδεύματος, το φόρο εισοδήματος και τα τέλη κυκλοφορίας.

Οι περισσότερες μεγάλες και κάποιες μικρές τράπεζες έχουν δημιουργήσει ειδικά δάνεια για τους φορολογούμενους που έχουν πρόβλημα ρευστότητας, ενώ παράλληλα προσφέρουν σειρά διευκο­λύνσεων σε εκείνους που θέλουν να διευθετήσουν τις οφειλές τους με πιστωτικές κάρτες.

Το μέσο επιτόκιο ενός φοροδανείου είναι σαφώς χαμηλότερο από αυτό ενός απλού καταναλωτικού δανείου, καθώς κινείται στα επίπεδα του 9%-10%, σαφώς χαμηλότερα από το 12%-13% στο οποίο φτάνει το επιτόκιο των υπόλοιπων καταναλωτικών δανείων. Μάλιστα, αν ο δανειολήπτης είναι διατεθειμένος να προσημειώσει κάποιο περιουσιακό του στοιχείο, το επιτόκιο μειώνεται ακόμη περισσότερο, ξεκινώντας από το 5,7%.

Ως προς το ύψος του δανείου, αυτό κινείται από 6.000 ευρώ έως 15.000 ευρώ, ενώ μπορεί να ανέλθει σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα εφόσον προσημειω­θούν περιουσιακά στοιχεία. Αντίστοιχα, η διάρκεια ξεκινά από τον ένα χρόνο και μπορεί να ξεπεράσει τα δέκα, ανάλογα με την επιθυμία του δανειολήπτη.

Οι προσφορές
Ειδικότερα, η Eurobank δίνει τη δυνατότητα χορήγησης δανείων έως 6.000 ευρώ αντίστοιχα, με διάρκεια αποπληρωμής έως πέντε χρόνια και κυμαινόμενο επιτόκιο 10,6%. Στην περίπτωση που υπάρχει προσημείωση ακινήτου το δάνειο έχει πολύ μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής.
Το αντίστοιχο πρόγραμμα της Τράπεζας Πειραιώς έχει διάρκεια έως και 7 χρόνια, ενώ το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 9,95%. Το ποσό χρηματοδότησης κυμαίνεται από 1.000 έως 50.000 ευρώ.
Η Emporiki προσφέρει το «Πρόγραμμα Φορολογικής Διευκόλυνσης», μέσω του οποίου οι πελάτες της μπορούν να δανειοδοτηθούν για την πληρωμή των υποχρεώσεών τους προς την εφορία, επωφελούμενοι της έκπτωσης που προσφέρεται για εφάπαξ εξόφληση των οφειλομένων. Αν το δάνειο ληφθεί χωρίς εξασφαλίσεις το επιτόκιο ανέρχεται σε 9,90%, ενώ αν προσημειωθεί ακίνητο το επιτόκιο πέφτει στο 6%.Το επιτόκιο είναι σταθερό για όλη τη διάρκεια του δανείου, η οποία μπορεί να φτάσει έως και τα 3 έτη, ενώ αν δοθούν εξασφαλίσεις διαμορφώνεται έως και τα 5 έτη. Το ύψος του δανείου χωρίς την παροχή εγγυήσεων μπορεί να φτάσει έως και τα 15.000 ευρώ, ενώ αν δοθούν εξασφαλίσεις ανέρχεται έως και 30.000 ευρώ.

Οι πιστωτικές
Πέρα από τα καταναλωτικά δάνεια, οι τράπεζες κάνουν και μια σειρά από διευκολύνσεις σε όσους θέλουν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους προς την Εφορία χρησιμοποιώντας την πιστωτική τους κάρτα.
Η «έκπτωση» που προκύπτει μέσω της χρήσης πλαστικού χρήματος είναι τουλάχιστον 5% ενώ παράλληλα οι κα­ταναλωτές απολαμβάνουν επιπλέον πρ­νόμια, όπως για παράδειγμα επιστροφή χρημάτων ή συλλογή πόντων, τους οποίους μετατρέπουν στη συνέχεια σε δώρα, ταξίδια ή άλλες παροχές.

Στην περίπτωση αυτή η τράπεζα κατα­βάλλει ουσιαστικά στην εφορία το σύνολο του φόρου, τον οποίο όμως εισπράτ­τει από τον πελάτη τμηματικά μέσω των μηνιαίων δόσεων βάσει των οποίων χρε­ώνει την κάρτα. Θα πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι η τράπεζα παρέχει αυτή την υπηρεσία χωρίς να εισπράττει προμήθεια από την εφορία, αναλαμβάνοντας το κόστος υπέρ του πελάτη. Ο κίνδυνος που υπάρχει στην περίπτωση αυτή είναι ότι σε ενδεχόμενη αδυναμία καταβολής των δόσεων, τότε αυτές τοκίζονται με επιτόκια που ξεκινούν από 20%.

Με τα σημερινά δεδομένα, με βάση το πακέτο της Eurobank, οι πληρωμές προς το Δημόσιο μπορούν να πραγματοποιηθούν με πιστωτικές κάρτες της τράπεζας είτε στα καταστήματα είτε τηλεφωνικά. Οι πελάτες της τράπεζας μπορούν να εξοφλούν την εφορία σε 3 ή 6 άτοκες δόσεις, ανάλογα με το ποσό, με έκπτωση 5%. Οι άτοκες δόσεις μπορούν να φτάσουν και τις 18, αφού η τράπεζα δίνει στον πελάτη τη δυνατότητα να πληρώσει ακόμη και τη δόση προς την εφορία σε δόσεις μέσω της πιστωτικής κάρτας. Αλλά σ’ αυτή την περίπτωση χά­νει το δικαίωμα της έκπτωσης 5% στον συνολικό οφειλόμενο φόρο.

Αντίστοιχα, η Τράπεζα Πειραιώς δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες της να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο μέσω των πιστωτικών της καρτών, επιλέγοντας εξόφληση έως και σε 12 άτοκες δόσεις. Η δυνατότητα αφορά το φόρο εισοδήματος, την εισφορά αλληλεγγύης και το ΕΤΑΚ, ενώ ειδικά για τους ημιυπαίθριους η αποπληρωμή μπορεί να γίνει σε έως 12 δόσεις.

Η Marfin δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους κατόχους πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών, να εξοφλούν, χωρίς κόστος, τις οφειλές τους προς το Δημόσιο. Ειδικότερα, οι κάτοχοι πιστωτικών καρτών μπορούν να εξοφλούν τις οφειλές τους σε 3 άτοκες δόσεις και να επωφελούνται της έκπτωσης για εφάπαξ καταβολές, όπου αυτή προβλέπεται.

Αντίστοιχα οι κάτοχοι των καρτών της Citibank μπορούν να πληρώνουν μέσω της πιστωτικής κάρτας, τον φόρο εισοδήματος, την έκτακτη εισφορά και το ειδικό τέλους ακινήτων σε 3 έως 6 άτοκες δόσεις.

Από την πλευρά της, η Emporiki επιτρέπει στους πελάτες της να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο (έκτακτη εισφορά, τέλη ακινήτων, τέλη κυκλοφορίας) με τις πιστωτικές κάρτες Προνόμιο υγείας σε οποιαδήποτε ΔΟΥ και να κερδίσουν επιστροφή 3% επί του ποσού πληρωμής έως 31 Δεκεμβρίου, πέραν του 5% της εφάπαξ πληρωμής στην εφορία. Δηλαδή η συνολική έκπτωση προσεγγίζει το 8%.

Με τις πιστωτικές κάρτες FBBank VISA CLASSIC και FBBank VISA GOLD, αλλά και τη χρεωστική κάρτα FBBank DEBIT VISA, δίνεται η δυνατότητα να εξοφλείται οποιαδήποτε οφειλή προς την Εφορία, ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής. Με τον τρόπο αυτό κερ­δίζετε επιστροφή 1% επί της αξίας της πληρωμής με μέγιστο τα 360 ευρώ κάθε χρόνο και κερδίζετε από πιθανές εκπτώ­σεις που ισχύουν για εφάπαξ εξόφληση των οφειλών.
Απλά προσκομίστε το εκκαθαριστικό ή ειδοποιητήριο σημείωμα οφειλής στην αντίστοιχη ΔΟΥ, έχοντας μαζί σας την κάρτα FBBank που επιθυμείτε να χρεώσετε για την εξόφληση της οφειλής.
Bookmark and Share