"Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 ήταν η 'αρχή του τέλους' για την Ελλάδα" - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

"Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 ήταν η 'αρχή του τέλους' για την Ελλάδα"

 

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας απετέλεσαν την "αρχή του τέλους" για την ελληνική οικονομία, υποστηρίζει σε κύριο άρθρο του - υπογεγραμμένο από τον Έλληνα δημοσιογράφο Νίκο Μαλκούτζη - το πρακτορείο Bloomberg Businessweek.





Σύμφωνα με το άρθρο, οι Αγώνες του 2004 μπορεί να μην ήταν η μόνη αιτία για την "εκτόξευση" του δημοσίου ελλείμματος και χρέους, ωστόσο... απετέλεσαν την επιτομή του τρόπου λειτουργίας της χώρας και των δομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Και αυτό καθώς οι Αγώνες απετέλεσαν ένα κατεξοχήν παράδειγμα για το πώς το δημόσιο χρήμα ξοδεύεται χωρίς έλεγχο και για το πώς τα δημόσια έσοδα χρηματοδοτούνταν κατά κύριο λόγο από έναν μη βιώσιμο δανεισμό.
Επιπλέον, η Ελλάδα δεν κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει την άφιξη χιλιάδων τουριστών κατά τη διάρκεια των Αγώνων, καθώς τα χρόνια που ακολούθησαν γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία και η Κροατία, εκμεταλλεύθηκαν τις χαμηλότερες τιμές τους και το καλύτερο μάρκετινγκ και προσέλκυσαν περισσότερους τουρίστες, ενώ η χώρα δεν κατάφερε να αξιοποιήσει ούτε και τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, οι οποίες τώρα "ρημάζουν".
Ο Έλληνος αρθρογράφος υποστηρίζει πως το κόστος των 9 δισ. ευρώ των Αγώνων του 2004 - οι πιο ακριβοί Αγώνες στην ιστορία μέχρι εκείνη την στιγμή - ήταν μία μεγάλη απόδειξη για την ανικανότητα της Ελλάδος να διαχειριστεί επιτυχώς τα δημοσιονομικά της, καθώς το έλλειμμα έφθασε στο 6,1% του ΑΕΠ και το χρέος στα 168 δισ. ευρώ, ήτοι το 110,6% του ΑΕΠ, κάνοντας το 2005 την Ελλάδα την πρώτη χώρα που τέθηκε υπό τη δημοσιονομική επιτήρηση της ΕΕ.
Bookmark and Share