Στην τελική ευθεία οι σεισμικές έρευνες. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Στην τελική ευθεία οι σεισμικές έρευνες.

 


Τη... λύση του μυστηρίου για τα κοιτάσματα του «μαύρου» χρυσού στον θαλάσσιο χώρο νότια της Κρήτης και του Ιονίου Πελάγους, θα έχουμε πιθανόν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013. 






Η έναρξη των γεωφυσικών ερευνών στις περιοχές αυτές είναι πολύ κοντά και όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ, την...   ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η ανακοίνωση της αναδόχου εταιρείας, ίσως να είναι και δύο, που θα αναλάβει να κάνει τις σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο Πέλαγος. Αρχικά είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον οκτώ και στη συνέχεια προκρίθηκαν τέσσερις από αυτές.
Μάλιστα, ο υπουργός Ευάγγελος Λιβιεράτος παρέδωσε χθες στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά «το πόρισμα αξιολόγησης των φακέλων και προσφορών που είχαν καταθέσει συνολικά οκτώ εταιρείες, με παγκόσμια παρουσία και εμπειρία, προκειμένου να διενεργήσουν γεωφυσικές έρευνες, μη αποκλειστικής χρήσης, για τον εντοπισμό Υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος και στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης», όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ.

Οι προσφορές
Υπενθυμίζεται ότι στο αρχικό στάδιο εξετάστηκαν οι λεπτομέρειες των προσφορών που είχαν καταθέσει οι εταιρείες:
1.TGS-NOPEC GEOPHYSICAL COMPANY ASA. 2.DOLPHIN GEOPHYSICAL. 3.ION GEOPHYSICAL CORPORATION. 4.SPEC PARTNERS LTD. 5. CGGVERITAS. 6.PETROLEUM GEO-SERVICES (PGS). 7.SPECTRUM GEO LIMITED. 8.FUGRO MULTICLIENT SERVICES AS.
Οπως λέει το ΥΠΕΚΑ, «ακολούθησαν διαβουλεύσεις με τέσσερις προκριθείσες εταιρείες, οι οποίες πληρούσαν τα κριτήρια που είχαν τεθεί κατά τη Διεθνή Πρόσκληση.
Πηγές αναφέρουν πως οι έρευνες και η επεξεργασία των αποτελεσμάτων μπορεί να κρατήσουν από έξι έως και οκτώ μήνες. Την ίδια στιγμή προχωρούν κανονικά οι διαδικασίες για τη δημιουργία του Ταμείου Αλληλεγγύης Γενεών, όπου θα συγκεντρωθούν τα χρήματα από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων για τη βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
Οπως ανακοίνωσε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης αποδέχτηκε την πρότασή του για τη θεσμοθέτηση του Ταμείου.
Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη: «Εχουμε εκτιμήσει ότι τα επόμενα 20-30 χρόνια θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία έσοδα της τάξης των 150 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων (πετρέλαιο και φυσικό αέριο). Τα έσοδα αυτά θα δημιουργήσουν έναν «κουμπαρά» που θα εξασφαλίσει σε βάθος χρόνου ότι ο αξιόλογος εθνικός ορυκτός μας πλούτος θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο για τη διασφάλιση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης των Ελλήνων πολιτών».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
Bookmark and Share