Η Τρόικα ζητάει αίμα... - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Η Τρόικα ζητάει αίμα...

 Χαρακτηριστικά θρίλερ προσλαμβάνει η διαπραγμάτευση με την τρόικα, η οποία σπεύδει βραδέως και -όπως σημειώνουν στελέχη κοντά στις συζητήσεις- ζητούν... αίμα. 
Τι σημαίνει αυτό; 
Πληροφορίες του παραδοσιακού Τύπου -εάν βέβαια ευσταθούν- αναφέρουν ότι από τα 11,5 δισ. ευρώ του πακέτου των μέτρων, τα 9,5 δισ. αφορούν σε περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα!




Είναι ενδεικτικό ότι υπάρχουν πληροφορίες για μείωση ακόμα και των... κατώτερων συντάξεων των 486 ευρώ.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνη, ο οποίος συμμετείχε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ σε σύσκεψη υπό τον Γ. Στουρνάρα.
Μιλώντας στον "Βήμα 99,5", τόνισε ότι "η τρόικα ζητάει μέτρα 8 δισ. ευρώ από μισθούς συντάξεις και επιδόματα συν 1,5 δισ. ευρώ παρεμβάσεις αντίστοιχου άμεσου αποτελέσματος".
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η διαφορά κυβέρνησης και τρόικας είναι 4 δισ. ευρώ. Από τα 7,5 δισ. που δέχεται η τρόικα περίπου 7 δισ. αφορούν μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.
Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, προβλέπεται επιπλέον εξοικονόμηση 1 δισ. από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη. Αυτό ανεβάζει το συνολικό πακέτο από μισθούς συντάξεις επιδόματα στα 8 δισ.
Ο ίδιος τόνισε ότι επιπλέον των 8 δισ., η τρόικα ζήτησε επιπλέον εξοικονομήσεις άμεσου αποτελέσματος, ανεβάζοντας το λογαριασμό στα 9,5 δισ. ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, που έχει καθημερινές συναντήσεις με τους επικεφαλής της τρόικας, χαρακτήρισε "δύσκολες" τις συνομιλίες και παραδέχτηκε ότι μέχρι τώρα η δημοσιονομική προσαρμογή στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στις περικοπές.
"Τώρα πρέπει να τρέξουμε στους τομείς της φοροδιαφυγής και στο άνοιγμα των αγορών και των επαγγελμάτων", πρόσθεσε.
Στόχος είναι το πακέτο να έχει κλείσει μέχρι την Κυριακή, ενώ άγνωστο παραμένει για το πότε (και εάν...) θα διεξαχθεί η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να μπει η τελική σφραγίδα στο πακέτο των μέτρων.
Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Ρώμη την προσεχή Παρασκευή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι βρίσκονται ως πιθανές ημερομηνίες για τη συνάντηση το απόγευμα της Τετάρτης είτε το πρωί της Πέμπτης.
Bookmark and Share