Το καυτό παρασκήνιο της υπόθεσης «Καρούζος». - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Το καυτό παρασκήνιο της υπόθεσης «Καρούζος».

 Οικονομική κρίση, άγρια ενδοοικογενειακή διαμάχη, και «λευκοί ιππότες», που δεν έδωσαν, όπως αποδείχθηκε, λύση, συνιστούν το επιχειρηματικό φόντο της υπόθεσης «Καρούζος», η οποία συνταράσσει την κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα μετά τις καταγγελίες για συμμετοχή τριών πρωτοκλασάτων στελεχών της Ν. Δ. σε ξέπλυμα χρήματος. 


Στα τέλη του 2010, η αγορά του real estate «ξεφουσκώνει» γρήγορα, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και ο όμιλος Ιωάννη Καρούζου, που είχε... κτισθεί τα προηγούμενα χρόνια, με βασικό άξονα την Carouzos Construction δοκιμάζεται.

Οι πιστώτριες τράπεζες, τόσο της Construction, όσο και των υπολοίπων προσωπικών εταιρειών του Ι. Καρούζου και της συζύγου του, επιδιώκουν ταχεία αναδιοργάνωση, προκειμένου να περισώσουν τις απαιτήσεις τους, ενώ κάποιες τράπεζες με μικρή έκθεση δανεισμού δεν διστάζουν να προβούν σε επιθετικές ενέργειες, προκειμένου να εξασφαλισθούν έναντι του πιθανού κινδύνου κατάρρευσης.

Μέσα στο παραπάνω δυσοίωνο σκηνικό βγαίνουν τα «μαχαίρια», μεταξύ του κ. Ιωάννη Καρούζου και της τότε συζύγου του, κας Ρεβέκκας Σκαφτούρα.

Ο Ιωάννης Καρούζος με επιστολή τους προς όλες τις συνεργαζόμενες τράπεζες, όχι μόνο καταγγέλλει σχέδιο οικονομικής του εξόντωσης, αλλά και εγχείρημα δοσοληψιών κάτω από το τραπέζι, ώστε να προκύψει «κρυφό χρήμα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Τον Οκτώβριο του 2010 ο κ. Ιωάννης Καρούζος γνωστοποιεί στις συνεργαζόμενες με τον όμιλο των προσωπικών του εταιρειών τράπεζες ότι η τότε σύζυγός του, κα. Ρεβέκκα Σκαφτούρα, «ξεκίνησε σχέδιο εξόντωσης του ίδιου και του ομίλου του προκειμένου να αποκτήσει προσωπικά, οικονομικά, κοινωνικά και λοιπά οφέλη».

Κάπου εκεί ξεκινάει και το νήμα της υπόθεσης, που απασχολεί σήμερα την επικαιρότητα. Ο αποκαλούμενος «όμιλος Καρούζου» αποτελούνταν από την Karouzos Construction και πάνω από 14 ακόμη εταιρείες. Και αυτό γιατί ακολουθείτο η τακτική να συστήνεται ξεχωριστή εταιρεία, για την αγορά και ανάπτυξη κάθε ακινήτου.

Η συντριπτική πλειονότητα των παραπάνω εταιρειών άνηκαν προσωπικά στον κ. Ιωάννη Καρούζο, σύμφωνα με στελέχη χορηγήσεων τραπεζών που συνεργαζόταν με τον «όμιλο». Σε κάποιες, όμως, εξ αυτών φαίνεται ότι είχε συμμετοχή ή και πλειοψηφικό πακέτο η σύζυγός του κα. Σκαφτούρα, η οποία και διεκδίκησε, κατά τον κ. Καρούζο, τον έλεγχό αυτών των εταιρειών.

Ξεκινά, όπως προκύπτει και από τις επιστολές, ένας πόλεμος επιβίωσης με πρωταγωνιστές τους δύο συζύγους, ο οποίος λαμβάνει, ως είθισται, σε αυτές τις περιπτώσεις και προσωπική διάσταση.

Ο επιχειρηματίας κατηγορεί ευθέως την γυναίκα του ότι αποσκοπούσε στην πτώχευση των εταιρειών, που ο ίδιος ήλεγχε, ώστε να σωθούν οι δικές της εταιρείες.
Το, κατά τον κ. Καρούζο, σχέδιο της συζύγου του ήταν να ξεπουληθούν όσο – όσο ακίνητα των εταιρειών του, σε συνεργασία με τις τράπεζες που είχαν χρηματοδοτήσει την εξαγορά τους.

Προχωρά δε ένα βήμα παραπάνω και καταγγέλλει στις τράπεζες ότι σκοπός των πωλήσεων ακινήτων, που προέβλεπε το σχέδιο, ήταν ως εξής: «να προκύψουν κρυφά χρήματα από την τράπεζα, τα οποία θα τα εισέπραττε εκείνη (σ.σ η κα Σκαφτούρα), προκειμένου να τα διαφυλάξει για τα παιδιά μας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καρούζος, στην επιστολή του, προς τις τράπεζες.

Κάπου εδώ ξεκινά και η εμπλοκή στην υπόθεση του κ. Γ. Ζωγραφάκη, ο οποίος ορίζεται από τον. Ι. Καρούζο πληρεξούσιός του.

Ακολουθούν μηνύσεις, καταγγελίες συμβάσεων με εταιρείες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών αλλά και μάχες για το ποιος ελέγχει τα γραφεία του ομίλου και επομένως το λογιστήριο, με αποτέλεσμα το σχέδιο αναδιάρθρωσης που ετοιμαζόταν να περιπέσει σε αδράνεια.


Η μεταβίβαση των εταιρειών Καρούζου στον κ. Ζωγραφάκη
Και ενώ το ζεύγος Καρούζου – Σκαφτούρα ερίζουν για το σε ποιον ανήκουν οι εταιρείες που αποτελούσαν τον όμιλο, ο πρώτος με μια αιφνιδιαστική κίνηση φέρεται να μεταβιβάζει όλες τις μετοχές του ομίλου στον μέχρι τότε πληρεξούσιό του κ. Γ. Ζωγραφάκη.

Στις 8 Φεβρουαρίου 2011 ο κ. Γ. Ζωγραφάκης, ιδιοκτήτης και νόμιμος εκπρόσωπος της «G- V Holding and Investment» με έγγραφό του προς τις τράπεζες και τους λοιπούς πιστωτές του κατασκευαστικού ομίλου Καρούζου, το οποίο, επίσης, βρίσκεται στην κατοχή του Euro2day, κοινοποιεί τα εξής:

- Ήδη, από το 2010 η G-V Holding είχε αποκτήσει την πλειοψηφία όλων των εταιρειών που άνηκαν ως τότε στον Ιωάννη Καρούζο
- Στις 29 Ιανουαρίου, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της G-V Holding έγιναν αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια όλων των εταιρειών που απάρτιζαν τον όμιλο Καρούζου. Ο ίδιος, ο κ. Ιωάννης Καρούζος έπαψε να είναι μέλος του Δ.Σ. του ομίλου και νόμιμος εκπρόσωπός του.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Ζωγραφάκης και η G-V Holding κοινοποιεί το έγγραφο και στα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης καθώς και στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ( ΣΔΟΕ).

Με το έγγραφο, πέραν της γνωστοποίησης των μετοχικών και διοικητικών αλλαγών, ο κ. Ζωγραφάκης καταγγέλλει ότι κάποιοι έχουν συμφέρον να μην διασωθεί ο όμιλος Καρούζου και κατάφεραν να μην υπάρχει πρόσβαση του ιδιοκτήτη στα γραφεία και το λογιστήριο του!

Ταυτόχρονα ανήγγειλε ότι η G V Holding προχώρησε σε τροποποίηση του αρχικού σχεδίου αναδιοργάνωσης του ομίλου Καρούζου και δήλωνε βέβαιος ότι ο όμιλος μπορεί να σωθεί και μέσα σε 5 χρόνια να υπάρξει πλεόνασμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για την ίδρυση και λειτουργία ενός ιδρύματος για ορφανά!!, που θα ονομαστεί «Ιωάννης Καρούζος».

Με το ίδιο έγγραφο, ο κ. Ζωγραφάκης εκτιμά ότι η περιουσία του ομίλου Καρούζου, μετά την αξιοποίηση όλων των ακινήτων του, ανέρχεται σε 1,02 δισ. ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις του προς τράπεζες, πιστωτές, ΙΚΑ, Εφορία και οι απαιτούμενες επενδύσεις για την αποπεράτωση όλων των έργων ανερχόταν στις 8 Φεβρουαρίου του 2011 σε 476,5 εκατ. ευρώ.

Το σχέδιο αναδιοργάνωσης που πρότεινε στις τράπεζες και τους λοιπούς πιστωτές του «ομίλου Καρούζου» ο κ. Ζωγραφάκης, δεν προχώρησε, ενώ αντίθετα συνεχίστηκε η κόντρα για τον έλεγχο εταιρειών και ακινήτων.


Κρατούν μικρό καλάθι οι τραπεζίτες
Τραπεζικά στελέχη που παρακολούθησαν εκ του σύνεγγυς όλο το επιχειρηματικό θρίλερ που συνόδευσε την πτώση του παλαι ποτε κραταιού ομίλου Καρούζου, κρατούν μικρό καλάθι για τις καταγγελίες ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Και αυτό γιατί σύμφωνα με τους ίδιους, πρόκειται για μια ιστορία με έντονα τα στοιχεία της προσωπικής διαμάχης και συχνά κτυπήματα κάτω από το τραπέζι. Οι ίδιοι περιμένουν να δουν αν κατατεθούν στοιχεία στον εισαγγελέα που να τεκμηριώνουν το ξέπλυμα χρήματος με τη συμμετοχή των τριών πολιτικών.

Σημειώνουν πάντως ότι τα ακίνητα αγοραζόταν από τις εταιρείες του ομίλου Καρούζου σε εμπορική και όχι αντικειμενική αξία και αυτό προκύπτει από τα δάνεια που είχαν συναφθεί για την χρηματοδότηση των εξαγορών.
πηγή Euro 2 day
Bookmark and Share