Ο 69χρονος τεχνοκράτης πρωθυπουργός της Ιταλίας μιλώντας στο CNN δήλωσε ότι «είναι σημαντικό να ξαναρχίσει το πολιτικό παιχνίδι στη Ρώμη» αλλά «με μεγαλύτερο βαθμό ευθύνης και ωριμότητας».
Παρά τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζει, η δημοτικότητά του έχει εκτοξευθεί στο 52%
Ο Μόντι ήρθε ως λύση ανάγκης τον Νοέμβριο του 2011 και κατάφερε να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της Ιταλίας, απομακρύνοντας τον κίνδυνο χρεοκοπίας
Ηλθε (ως λύση ανάγκης τον Νοέμβριο του 2011), είδε τα... δημοσιονομικά προβλήματα και τα έβαλε σε τάξη απομακρύνοντας τον κίνδυνο χρεοκοπίας, και όπως όλα δείχνουν θα αποχωρήσει (την άνοιξη του 2013) αφήνοντας πίσω του μια οικονομία σε ανάκαμψη.
Ο λόγος για τον Ιταλό τεχνοκράτη πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, ο οποίος ξεκαθάρισε, με δηλώσεις του στο CNN, πως δεν προτίθεται να είναι υποψήφιος στις εκλογές του Απριλίου του 2013 στην Ιταλία.
«Εγώ δεν θα είμαι υποψήφιος στις εκλογές» διαβεβαίωσε ο 69χρονος προφεσόρε, για να συνεχίσει σημειώνοντας με νόημα πως «είναι σημαντικό όλο το πολιτικό παιχνίδι να ξαναρχίσει στην Ιταλία» αλλά «με μεγαλύτερο βαθμό ευθύνης και ωριμότητας».
Τους σχεδόν 12 μήνες που βρίσκεται στην εξουσία, ο Μόντι αποδείχθηκε αξιόπιστος συνομιλητής/διαπραγματευτής στο εξωτερικό και ικανότατος ηγέτης στο εσωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό πως παρά τις πολιτικές λιτότητας που εφάρμοσε, η δημοτικότητά του πλέον έχει εκτοξευθεί στο 52% (από 49% και 46% που ήταν τους μήνες Ιούλιο και Ιούνιο αντίστοιχα).
Με τις παραπάνω επιδόσεις στο μυαλό, πολλοί εντός της Ιταλίας αλλά κυρίως εκτός αυτής έχουν εκφράσει την ελπίδα ο Μόντι να διεκδικήσει μια νέα θητεία (την οποία το πιθανότερο είναι άλλωστε πως θα κέρδιζε). Ωστόσο, ο τεχνοκράτης ξεκαθάρισε πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, με αποτέλεσμα να προκληθεί ανησυχία στις ξένες κυβερνήσεις αλλά και στις αγορές που φοβούνται πως η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης ίσως να μην μπορέσει να συνεχίσει απαρέγκλιτα την πορεία της στον δρόμο της δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του Βερολίνου, το οποίο ανακοίνωσε χθες, διά στόματος του εκπροσώπου της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, πως «για εμάς, που είμαστε φίλοι της Ιταλίας, είναι σημαντικό να συνεχίσει η χώρα στην πορεία των μεταρρυθμίσεων μετά τις επόμενες εκλογές», ενώ σε ανάλογες δηλώσεις είχε προβεί και κορυφαίος οικονομολόγος του ΟΟΣΑ. Πάντως ο ίδιος ο Μόντι παρουσιάστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της Ιταλίας και της Ευρωζώνης.