Βloomberg:Η Τουρκία σχεδιάζει να χτίσει την "Wall Street της Ανατολής" - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Βloomberg:Η Τουρκία σχεδιάζει να χτίσει την "Wall Street της Ανατολής"



..."Σήμερα είναι μια σκονισμένη λουρίδα γης στο σύγχρονο προάστιο Ατασεχίρ στην Κωνσταντινούπολη αλλά αυτό πρόκειται ν' αλλάξει" λέει το Bloomberg.

Μέσα σε τρία χρόνια, αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, η κυβέρνηση της Τουρκίας σκοπεύει να έχει δημιουργήσει εκεί την «Wall Street του Μαρμαρά», το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Κέντρο της Κωνσταντινούπολης (Istanbul International Financial Center).
Όπως πολλές από τις ιδέες του πρωθυπουργού της Τουρκίας... Recep Tayyip Erdogan, η ανέγερση του International Financial Center με κόστος 2,6 δισ. δολάρια, είναι μια πολύ τολμηρή ιδέα, σημειώνει το τεύχος Οκτωβρίου του περιοδικού Bloomberg Markets, όπου φιλοξενείται αφιέρωμα υπό τον τίτλο «Η Κωνσταντινούπολη προσπερνά το Ντουμπάι με τραπεζικό κόμβο αξίας 2,6 δισ. δολ. «
Το IFC-Istanbul όπως είναι γνωστό το έργο, θα είναι ένα σύγχρονο σύμπλεγμα από χάλυβα, γυαλί και τσιμέντο, που θα ενσαρκώσει την αυξανόμενη οικονομική (όπως και πολιτική) ισχύ της Τουρκίας στην Μέση Ανατολή και την Νοτιοαανατολική Ευρώπη.
Στόχος της τουρκικής κυβέρνησης, όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος της Τουρκίας είναι «να επανακτήσει η Κων/πολη τον ιστορικό της ρόλο ως διεθνές κέντρο εμπορίου.»
Με 13 εκατομμύρια κατοίκους και την 16η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, η φιλοδοξία της Τουρκίας δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα, σημειώνεται στο αφιέρωμα.
Οι ιαπωνικές εταιρίες Mizuho Financial Group και Mitsubishi Corp., η ρωσική Sberbank και η Burgan Bank του Κουβέιτ περιλαμβάνονται στις επιχειρήσεις που αγόρασαν τουρκικές εταιρίες ή άνοιξαν γραφεία στην Κων/πολη φέτος, γειτονεύοντας με τις καθιερωμένες ήδη πολυεθνικές όπως η Citigroup και η HSBC.
Με ΑΕΠ της τάξης των 770 δισ. δολ. η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 8,5% πέρσι, που ήταν ο 3ος καλύτερος ρυθμός ανάπτυξης στην Group of 20, μετά της Κίνας και της Αργεντινής.
Bookmark and Share