Ωράριο-λάστιχο για 7 στους 10 εργαζομένους.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Ωράριο-λάστιχο για 7 στους 10 εργαζομένους..

-Θεσσαλονίκη-

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες που καταγράφονται καθημερινά από τους νομικούς συμβούλους του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι διαπιστώνουν πως «το εργασιακό περιβάλλον έχει ήδη μετατραπεί σε ζούγκλα».






...Και θεωρούν πως με τις νέες επώδυνες «ρυθμίσεις» απλώς η κυβέρνηση και η τρόικα «θα νομιμοποιήσουν όλες τις παρανομίες αντί να τιμωρήσουν..e τους παραβάτες».

«Στις περισσότερες περιπτώσεις η κρίση αποτελεί το πρόσχημα για τους εργοδότες, προκειμένου να επιβάλουν ακόμη πιο σκληρούς όρους στις εργασιακές σχέσεις τόσο όσον αφορά το μισθό όσο και στα ωράρια εργασίας», λέει στον «ΑτΚ» η νομική σύμβουλος του ΕΚΘ, Μαρία Σταυρίδου, η οποία καθημερινά γίνεται αποδέκτης καταγγελιών για μη τήρηση των συμβάσεων εργασίας και μη καταβολή των βασικών αποδοχών στους εργαζομένους. «Δεν μιλάμε για έξτρα επιδόματα ή υπερωρίες των οποίων πλέον η καταβολή αποτελεί παρελθόν. Δεν τηρούνται οι συμφωνίες ούτε για το είδος της εργασίας ούτε για το ωράριο ούτε για το ύψος των βασικών αποδοχών», λέει η κ. Σταυρίδου. Οσο για τα νυχτερινά και τις αργίες, «αυτά δεν τα πληρώνει κανένας εργοδότης πια. Ούτε ένας στο εκατομμύριο», συμπληρώνει ο δικηγόρος του ΕΚΘ, Ηλίας Σαρακενίδης.

Δυο μεροκάματα

..το μήνα!


Και οι δυο εργατολόγοι διαπιστώνουν πως η ευελιξία έχει ήδη εξαπλωθεί στο μεγαλύτερο μέρος της αγοράς εργασίας στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Σαρακενίδης εκτιμά πως τα νέα νομοθετικά μέτρα απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων έχουν εφαρμοστεί σε πάνω από το 70% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα στο νομό. Αλλωστε, η μετατροπή συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε εκ περιτροπής -για μια ή δυο μέρες τη βδομάδα ή ακόμη και για δυο ημέρες το… μήνα- συγκεντρώνει σήμερα τις περισσότερες καταγγελίες, ενώ εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία, σύμφωνα με τους νομικούς συμβούλους του ΕΚΘ, είναι πως επιχειρήσεις που εφαρμόζουν εκ περιτροπής εργασίας την ίδια ώρα προσλαμβάνουν προσωπικό υπό συνθήκες μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας που αντικαθιστά τους παλαιούς εργαζομένους κατά τις ημέρες που εκείνοι δεν δουλεύουν. Επιπλέον, υποχρεώνουν το υφιστάμενο προσωπικό να εργάζεται υπερωριακά για να καλυφθούν οι ανάγκες της παραγωγής, χωρίς βέβαια να καταβάλλεται ούτε ευρώ για την επιπλέον απασχόληση. Αυτό σύμφωνα με την κ. Σιδέρη, είναι καταχρηστικό, διότι οι πραγματικές ανάγκες της επιχείρησης είναι μεγάλες και δεν δικαιολογούν τη μείωση των ημερών και ωρών απασχόλησης. Οι εργαζόμενοι μπορούν να δικαιωθούν αν πάνε στα δικαστήρια, αλλά δύσκολα το επιχειρούν, αφού αφενός φοβούνται πως θα χάσουν τη δουλειά τους κι αφετέρου ότι η όποια δικαστική -και υλική- δικαίωση θα έρθει μετά από χρόνια.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΘ, μέχρι τις αρχές Ιουλίου είχαν δηλωθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας Θεσσαλονίκης 7.000 μεταβολές συμβάσεων εργασίας. Ωστόσο ο ίδιος εκτιμά πως ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί σήμερα σημαντικά, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν ενημερώνεται το ΣΕΠΕ, όπως φαίνεται και από τις καταγγελίες που δέχεται η νομική υπηρεσία του ΕΚΘ και οι οποίες «έχουν πενταπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες».

Οσον αφορά δε στις μειώσεις μισθών -μέσω των ατομικών συμβάσεων- αυτές φτάνουν μεσοσταθμικά το 50%-60%, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονται σε παραίτηση όταν τους επιβληθεί εργασία δυο ημερών το μήνα. Πρόκειται για σύνηθες φαινόμενο που, σύμφωνα με τον κ. Σαρακενίδη, όχι μόνο δεν καταγγέλλεται, αλλά υποχρεώνει τον εργαζόμενο να προχωρήσει σε μια νέου τύπου συμφωνία με τον εργοδότη: του ζητά να τον απολύσει και μάλιστα χωρίς αποζημίωση (όταν αυτή αφορά λιγότερους από έξι μήνες ή κάποια ημερομίσθια στην περίπτωση του εργατοτεχνίτη), προκειμένου να παίρνει το επίδομα ανεργίας των 420 ευρώ που είναι… καλύτερο από τα δύο μεροκάματα το μήνα.

Την ίδια ώρα το ΣΕΠΕ -ελλείψει προσωπικού- αδυνατεί να πραγματοποιήσει προληπτικούς ελέγχους και περιορίζεται μόνο στην εξέταση των καταγγελιών. Σε ολόκληρη της Κεντρική Μακεδονία έχουν μείνει μόνο 56 ελεγκτές, ενώ στον Πολύγυρο η Επιθεώρηση έχει μόνο μια υπάλληλο που καλύπτει σχεδόν όλη τη Χαλκιδική, όπου η μαύρη εργασία ξεπερνά το 55%.Πηγή Αγγελιοφόρος%
Bookmark and Share