NY Times: Κωμικοτραγικοί χειρισμοί της Ελλάδας με τη "λίστα Lagarde" - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

NY Times: Κωμικοτραγικοί χειρισμοί της Ελλάδας με τη "λίστα Lagarde"

Και όμως ένα «στικάκι» μπορεί να κάνει άνω - κάτω το πολιτικό σύστημα μιας χώρας. 
Αυτή είναι η πραγματικότητα που το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τους «Νew York Times», ταλανίζει την ελληνική κυβέρνηση… μία πραγματικότητα «κωμικοτραγική», όπως σπεύδει να την χαρακτηρίσει η εφημερίδα. 


"Ο λόγος φυσικά για την περιβόητη «λίστα Λαγκάρντ» με τα 2.000 ονόματα Ελλήνων πολιτικών που... έβγαλαν τα χρήματά τους σε τράπεζες της Ελβετίας.

Και ενώ ο Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στους «Financial Times» δήλωνε πως η λίστα είχε χαθεί, και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωνε ακριβώς το ίδιο σε συνέντευξή του στην ελληνική τηλεόραση.

Την ίδια ώρα, όμως, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωνε ότι την είχε παραδώσει στις αρμόδιες αρχές με την όλη ιστορία να μοιάζει «κακόγουστο αστείο», σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα.

Το θέμα, όμως, πήρε νέα πιο σκοτεινή τροπή, όταν την περασμένη Πέμπτη ένας πρώην αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών -του οποίου το όνομα βρισκόταν στη λίστα -σύμφωνα με τα ελληνικά ΜΜΕ- βρέθηκε απαγχονισμένος στο σπίτι του στο Βόλο.

Εν τω μεταξύ, εξηγήσεις στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής από όσους διατέλεσαν υπουργοί Οικονομικών από το 2010 έως και σήμερα για τους χειρισμούς τους αναφορικά με την λίστα Λαγκάρντ ζητούν οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων.

Ειδικότερα, τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής – εκτός του ΚΚΕ – αποφάσισαν να καλέσουν την ερχόμενη Πέμπτη στις 10 το πρωί τους κ.κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελο Βενιζέλο και την Παρασκευή τους κ.κ. Φίλιππο Σαχινίδη και Γιάννη Στουρνάρα προκειμένου να φωτίσουν τις «γκρίζες» ζώνες της διαδρομής του CD που περιλαμβάνει 1.991 ονόματα Ελλήνων με καταθέσεις σε ελβετική τράπεζα της Γενεύης.

Πάντως, με επιστολή του προς την Επιτροπή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αυτοπροτείνεται για μάρτυρας. Ειδικότερα στην επιστολή του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «θεωρώ ότι είναι χρήσιμη γιατί το έργο της Επιτροπής η ενημέρωση της απευθείας από εμένα ως πρώην υπουργό Οικονομικών και Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης για όσα γνωρίζω από την περίοδο της θητείας μου στο Υπουργείο Οικονομικών για το θέμα. Όπως ξέρετε, ζήτησα ήδη το υλικό αυτό να διαβιβασθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής γιατί μόνο η πλήρης παρουσίαση της αλήθειας μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να βγει από τον κλοιό της δημαγωγίας και της ισοπέδωσης των πάντων σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για το μέλλον του τόπου"
Bookmark and Share