Ύφεση 1,3% για την Ελλάδα το 2014 βλέπει ο ΟΟΣΑ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Ύφεση 1,3% για την Ελλάδα το 2014 βλέπει ο ΟΟΣΑ

Η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της παγκόσμιας οικονομίας, σημειώνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, που αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ευρωπαική οικονομία.
 

Η Ελλάδα αναμένεται να καταγράψει τη χειρότερη απόδοση ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης, με την οικονομία της να... συρρικνώνεται 4,5% το 2013 και 1,3% το 2014, την ώρα που ο ελληνικός προϋπολογισμός του 2013, προβλέπει σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία.


"Η επιστροφή σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης προβλέπεται μόλο στα τέλη του 2014 καθώς θα ενισχύεται το παγκόσμιο εμπόριο, θα ανακάμπτει η εμπιστοσύνη και θα βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα" αναφέρει ο ΟΟΣΑ.


Σύ,φωνα με τον οργανισμό, τα συμφωνηθέντα μέτρα προσαρμογής θα πρέπει να εφαρμοστούν. Εάν όμως, η ανάπτυξη αποδειχθεί μικρότερη από ότι προβλέπουν τα δημοσιονομικά σχέδια της κυβέρνησης, τότε θα πρέπει να λειτουργήσουν αυτόματοι σταθεροποιητές, ακόμη και εάν αυτό συνεπάγεται ότι δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι.


Ο ΟΟΣΑ υπογραμμίζει ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να προετοιμαστούν για περαιτέρω «χαλάρωση» της νομισματικής πολιτικής, ενώ οι πολιτικοί πρέπει να βρουν αξιόπιστες απαντήσεις για την κρίση χρέους.


Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,9% φέτος και κατά 3,4% το 2013. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ανάπτυξης 3,4% και 4,2% αντίστοιχα.


Ο οργανισμός προειδοποιεί ότι η ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο χρόνια ύφεσης, ενώ οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να βυθιστούν στην ύφεση, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για το «δημοσιονομικό γκρεμό».


Ειδικότερα, η οικονομία της ευρωζώνης, αναμένεται να συρρικνωθεί 0,4% φέτος και 0,1% το 2013, ενώ θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014, στο +1,4%. Η ανεργία θα ανέλθει στο 11,9% το 2013.


Όσον αφορά τη Γερμανία, αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 0,5% το 2013, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 2%.


Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, είναι ο πρώτος υποψήφιος για να αναλάβει επιπλέον δράση, ενώ υποστηρίζει ότι υπάρχει περιθώριο για μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης. Επίσης, η ΕΚΤΑ θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο ενός αρνητικού επιτοκίου καταθέσεων, ώστε να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές.
Bookmark and Share