BBC: Μετά τις γερμανικές εκλογές τα τρία βασικά ερωτήματα για την Ελλάδα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

BBC: Μετά τις γερμανικές εκλογές τα τρία βασικά ερωτήματα για την Ελλάδα

«Το Eurogroup έδωσε στην Ελλάδα μια ανάσα. Αλλά τα τρία μεγάλα ερωτήματα πήραν αναβολή, για να αντιμετωπιστούν μετά τις γερμανικές εκλογές: θα πρέπει να κουρευτεί πάλι το χρέος; Θα πάρει η χώρα ένα τρίτο πακέτο διάσωσης; Θα κουραστεί η Ευρώπη από την ελληνική Οδύσσειά της;» γράφει ο Γκάβιν Χιούιτ στο BBC.

«Προς το παρόν αποφασίστηκε ότι δεν θα υπάρξει "Grexit"», κάτι που θα αρέσει στις αγορές. Η Ελλάδα αναγκάστηκε να... πάρει νέα μέτρα λιτότητας. Κάποια δεν θα αρχίσουν να αποδίδουν πριν από το 2013-2014. Και θα μειώσουν ακόμη περισσότερο τη ζήτηση σε μια οικονομία που έχει συρρικνωθεί κατά 25% σε πέντε χρόνια», τονίζει ο Χιούιτ. «Επιπλέον, οι περισσότερες προβλέψεις αποδείχθηκαν λανθασμένες στην περίπτωση της Ελλάδας. Υποτίμησαν συστηματικά τις επιπτώσεις της λιτότητας στην πραγματική οικονομία. Δεν αποκλείεται, σε δύο χρόνια από σήμερα, να έχει επιδεινωθεί και άλλο η οικονομία, και να διαλύεται ο κοινωνικός ιστός», διευκρινίζει.

«Το ΔΝΤ ζητούσε συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αλλά αυτό θα προϋπέθετε ότι οι πολιτικοί θα έπρεπε να πουν, για πρώτη φορά, στους ψηφοφόρους τους ότι δεν πρόκειται να πάρουν πίσω όλα τα χρήματα από τα δάνεια προς την Ελλάδα» συνεχίζει και προσθέτει: Η γερμανική κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να μιλήσει για αυτό πριν από τις εκλογές, το φθινόπωρο του 2013» συνεχίζει και προσθέτει:

«Παρά ταύτα, ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε αποδέχθηκε ότι, αργότερα, θα μπορούσε να υπάρξει ελάφρυνση στο χρέος, αν η Ελλάδα ολοκληρώσει το πρόγραμμα προσαρμογής και δεν χρειαστεί νέα δάνεια. Και αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα: θα διαλύσει αυτή η συμφωνία την αβεβαιότητα για το μέλλον της Ελλάδας, και θα πείσει τους επενδυτές να επιστρέψουν στη χώρα;».
Bookmark and Share