Ερντογάν: "Δεν υποκύπτω σε εκβιασμούς, δεν χαλαρώνουν οι συνθήκες κράτησης του Οτσαλάν" - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Ερντογάν: "Δεν υποκύπτω σε εκβιασμούς, δεν χαλαρώνουν οι συνθήκες κράτησης του Οτσαλάν"



Ότι δεν θα υποκύψει στον "εκβιασμό" των Κούρδων κρατουμένων απεργών πείνας που επιθυμούν μια χαλάρωση των συνθηκών κράτησης του επικεφαλής των αυτονομιστών ανταρτών του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σήμερα, Κυριακή, σε μια ομιλία στο Κιζιλτσαχαμάμ, κοντά στην Άγκυρα, με την ευκαιρία των δέκα χρόνων από την άνοδο στην εξουσία του Κόμματος Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη (AKP).

 

Ιστορικός ηγέτης του (παράνομου) Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν... συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο, μια ποινή που μετατράπηκε στη συνέχεια σε ισόβια. Κρατείται στο νησί Ιμραλί (βορειοδυτική Τουρκία) από το 1999.

Σημειώνεται ότι, από το Σεπτέμβριο, περίπου 700 κούρδοι πολιτικοί κρατούμενοι έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας σε δεκάδες φυλακές της χώρας, ανάμεσά τους και πολλοί υπεύθυνοι του κουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), που κατηγορούνται για συνωμοσία με το PKK, το οποίο διεξάγει ένοπλη μάχη εναντίον των αρχών της Άγκυρας από το 1984.

Σημειώνεται ότι, το κίνημα αυτό, που εισήλθε σήμερα στην 53η ημέρα, προκάλεσε αμηχανία στις τουρκικές αρχές, που έχουν επικριθεί πολύ για την κατασταλτική πολιτική τους κατά της κουρδικής μειονότητας.

Επίσης σήμερα, σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα σε ακτιβιστές της κουρδικής υπόθεσης και δυνάμεις της τάξης στην πόλη Ντιγιάρμπακιρ, (νοτιοανατολική Τουρκία), όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι.

Τέλος, στην Άγκυρα, συγγενείς Κούρδων κρατουμένων κατευθύνθηκαν προς την έδρα της κυβέρνησης για να ζητήσουν μια λύση του προβλήματος μέσω διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι NTV
Bookmark and Share