- Η Αργεντινή θα χρεοκοπήσει αν δεν πληρώσει τους κατόχους των αναδιαρθρωθέντων χρεογράφων της στις 15 Δεκεμβρίου, καταφέροντας πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία
- Τι σημαίνει η εξέλιξη αυτή για την Ελλάδα.
Στην προσπάθειά της να πείσει τους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων ότι η αναδιάρθρωση χρέους, γνωστή ως PSI Plus, ήταν το καλύτερο ντιλ γι’ αυτούς, και επομένως έπρεπε να συμμετάσχουν, η Ελλάδα απειλούσε τους ανυπάκουους με στάση πληρωμών.
Η συμμετοχή στο PSI έφθασε τελικά σε Type Your Post Summary Here πολύ υψηλό νούμερο, γύρω στο 97%, αντιπροσωπεύοντας ομόλογα ονομαστικής αξίας 200 δισ. ευρώ περίπου.
Όμως, ομόλογα ύψους 6,5 δισ. ευρώ δεν συμμετείχαν στη διαδικασία.
Οι κάτοχοί τους προτίμησαν να πάρουν το ρίσκο της μη πληρωμής από το ελληνικό δημόσιο και της διεκδίκησης των τοκοχρεολυσίων στα δικαστήρια.
Οι μέχρι σήμερα εξελίξεις έχουν δικαιώσει τις επιλογές τους καθώς το δημόσιο έχει πληρώσει στο ακέραιο και εγκαίρως τα ομόλογα που έληξαν.
Δεν συμβαίνει το ίδιο με άλλες χώρες που προχώρησαν σε αναδιάρθρωση χρέους στο παρελθόν.
Η Αργεντινή έχει καταστήσει σαφές ότι θα πληρώσει τους κατόχους ομολόγων που συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση χρέους του 2005 και του 2010, αλλά δεν πρόκειται να κάνει το ίδιο για τους μη συμμετάσχοντες.
Ανάμεσα στους τελευταίους είναι hedge funds της Elliott Associates, που ειδικεύονται στη διεκδίκηση όλων των τοκοχρεολυσίων που τους οφείλονται μέσω της δικαστικής οδού σε τρίτες χώρες.
Μία από αυτές είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου μια πρόσφατη απόφαση δικαστή απειλεί την Αργεντινή με νέα χρεοκοπία.
Η απόφαση υποχρεώνει την Αργεντινή να καταβάλει 1,3 δισ. δολάρια σε hedge funds που δεν συμμετείχαν στις αναδιαρθρώσεις χρέους του παρελθόντος όταν κάνει πληρωμές σε κατόχους αναδιαρθρωθέντων ομολόγων.
Η Αργεντινή έχει αγνοήσει παρόμοιες δικαστικές αποφάσεις στο παρελθόν, ισχυριζόμενη ότι τα συγκεκριμένα funds είναι «όρνεα» που γνώριζαν τι ρίσκο αναλάμβαναν όταν αγόραζαν τα ομόλογα, αλλά παρ' όλα αυτά προχώρησαν, και επομένως θα έπρεπε να υποστούν τις συνέπειες των πράξεών τους.
Όμως, αυτήν τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Η χώρα πρόκειται να πραγματοποιήσει πληρωμές ύψους 3,4 δισ. δολαρίων τον Δεκέμβριο σε κατόχους αναδιαρθρωθέντων ομολόγων μέσω της αμερικανικής τράπεζας Bank of New York Mellon που ενεργεί ως εγγυητής-μεσάζων.
Στο επίκεντρο βρίσκεται μεγάλη πληρωμή που έχει προγραμματιστεί για τις 15 Δεκεμβρίου.
Ο δικαστής όρισε ρητά ότι ο εγγυητής θα πρέπει να πληρώσει παράλληλα και τους «ανυπάκουους» ομολογιούχους για να μπορεί η Αργεντινή να εφεσιβάλει την απόφαση.
Όμως, η Αργεντινή θα χρεοκοπήσει αν δεν πληρώσει τους κατόχους των αναδιαρθρωθέντων χρεογράφων της στις 15 Δεκεμβρίου, καταφέροντας πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία.
Όπως γίνεται κατανοητό, η σχετική δικαστική εντολή δεν αφορά μόνο την Αργεντινή αλλά κι άλλες χώρες που έχουν προχωρήσει, π.χ. η Ελλάδα, ή θα προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις χρέους στο μέλλον.
Σύμφωνα με την Αργεντινή, η συγκεκριμένη απόφαση των αμερικανικών δικαστηρίων υπονομεύει μελλοντικές αναδιαρθρώσεις κρατικών χρεών εκτός από την επιβράβευση των «όρνεων» (vultures) και των εκατομμυριούχων μετόχων τους.
Όμως, μερικοί διαβλέπουν πίσω απ’ όλα αυτά μια προσπάθεια της Elliott και των υπόλοιπων «όρνεων» να αποκομίσει τα μέγιστα από την Ελλάδα και την ευρωζώνη.
Γνωρίζοντας τη συγκεκριμένη δικαστική απόφαση, η Ελλάδα και οι δανειστές της είναι πιθανόν να προτιμήσουν να κάνουν τους μετόχους των συγκεκριμένων hedge funds πλουσιότερους, πληρώνοντας το 100% του κεφαλαίου των ομολόγων, παρά να προχωρήσουν σε υποχρεωτικό «κούρεμα» για να αποφύγουν το δικό τους στα διακρατικά δάνεια.
To σχέδιο επαναγοράς ελληνικών ομολόγων που προτιμά η γερμανική πλευρά εξυπηρετεί αυτήν τη λογική, αποφεύγοντας τα χειρότερα με τις δικαστικές διενέξεις.
Είναι λοιπόν πολύ πιθανό τα λεφτά των Ευρωπαίων και των Ελλήνων φορολογουμένων να δοθούν στα hedge funds που είχαν την προνοητικότητα να αγοράσουν είτε τα νέα ελληνικά ομόλογα όταν η τιμή τους ήταν στο 20 ή κάτω απ’ αυτό είτε τα παλιά ομόλογα σε συμπιεσμένες τιμές πριν από το PSI, αποφέροντας αποδόσεις της τάξης του 100% ή πολλαπλάσιες στους μετόχους τους.
Dr. Money