Στο σφυρί επιστολές οπλαρχηγών Καραϊσκάκη και Κολοκοτρώνη! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Στο σφυρί επιστολές οπλαρχηγών Καραϊσκάκη και Κολοκοτρώνη!

 

Στο σφυρί βγαίνουν σπάνιες χειρόγραφες επιστολές των στρατηγών της Επανάστασης του 1821 Γεώργιου Καραϊσκάκη και Θεόδωρου Κολοκοτρώνη καθώς και του πρωτεργάτη του Νεοελληνικού Διαφωτισμού Αδαμάντιου Κοραή!



Ο γνωστός συλλέκτης... Πέτρος Βέργος εξασφάλισε μια συλλογή με βιβλία, έγγραφα και χαρακτικά που θα παρουσιαστούν στις 21 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο «Athens Plaza».
Ανάμεσα σε αυτά εντύπωση προκαλούν οι επτά επιστολές που φέρουν την υπογραφή του Γεώργιου Καραϊσκάκη θεωρούνται ιδιαίτερα σπάνιες.

Τα χειρόγραφα είναι στο σύνολο τους επτά, φέρουν την υπογραφή «Καραησκάκις» και όλες έχουν σταλεί προς την Επιτροπή των Ψαριανών στην Αίγινα, σε διαφορετικές ημερομηνίες.
Θα βγουν στον πλειστηριασμό με τιμή εκκίνησης τα 15.000 ευρώ, ενώ οι έμπειροι εκτιμητές θεωρούν πως η τιμή πώλησης θα ξεπεράσει τα 20.000 ευρώ.

Στη σημαντικότερη από τις επιστολές, και για την ακρίβεια στην τέταρτη κατά σειρά, όπου μιλά για την μάχη της Αράχοβας, ο ήρωας του '21 γράφει:

«Αφ' ου επολεμήσαμεν είκοσι δύο ημέρες εις Δουμπρέναν, και εσκοτώσαμεν αρκετούς εχθρούς και εσκοτώθη ο αδελφός μας Γιαννάκις Σουλτάνις, επεριωρίσαμεν τους εχθρούς εις τους τρεις πύργους της Δουμπρένας, και εκστρατεύσαμεν δια τα εδώ, εις τας 17 του παρόντος εφθάσαμεν εις Δίστομον, και εις τας 18 ευγάλαμεν τούς σστρατηγούς Γαρδικιώτην Γκρίβαν καί Γ. Βάγιαν, με πεντακοσίους στρατιώτας, διά να πιάσουν την Αράχωβαν.
Ερχάμενον λοιπόν το καραούλι το οποίον εφύλαττε άμα όπου ίδη τούς εχθρούς να μας ιδεάσ και ούτω μας ιδέασε και εκινήσαμεν από Δίστομον, και εις τας 18 του παρόντος εφθάσαμεν ενταύθα, επολεμήσαμεν την αυτήν ημέραν, περίπου 5 ώρες, και αφ' ου εφονεύσαμεν αρκετούς, τους επεριωρίσαμεν εις ένα τζουγκρί, χωρίς ψωμί, χωρίς νερόν, και χωρίς να έχουν κανένα φυσέκι, ούτω λοιπόν έμειναν πολιωρκημένοι επτά ημέρας, και σήμερον προς τας 10 ώρας της ημέρας έκαμαν γιουρούσι.
Όθεν αφ' ου επιάσαμεν τας προσδιωρισμένας θέσεις εφονεύσαμεν περίπου χιλίους τριακοσίους, εφονεύσαμεν τον Κιαχαγιάμπεην, τον Μουστάμπεην, τον Καργιοφίλμπεην τον αδελφόν του Μπανούσι Σέβρανι, καθώς με δεύτερον κατόπιν θέλω σας στείλει τα κεφάλια τους, επιάσαμεν και ζωντανούς μερικούς σημαντικούς. Εθησαύρισαν όλοι εξίσου οι Ελληνες από λάφυρα, χρήματα, ασημένια άρματα, χρυσά φορέματα και περίπου χίλια άλογα. Χαίρετε λοιπόν αδελφοί!...." (24 Νοεμ. 1826, 7 ώρα της νυκτός)».

Οι άλλες επιστολές της ενότητας αναφέρονται σε οικονομικές υποθέσεις (19 Σεπτ. & Οκτ. 1826), σε καταχρήσεις των στρατιωτών σε βάρος της «πτωχολογιάς» (19 Σεπτ. 1826), στην αποστολή των Δημήτριου Καλλέργη και Νικόλαου Μπουρμπουτζότη για να κοινοποιήσουν σχέδιο για την απελευθέρωση της Στερεάς Ελλάδος (5 Ιαν. 1827), στους αναξιοπαθούντες Γεώργιο και Ιωάννη Οικονόμου, πατέρα και θειο του γραμματικού του (6 Μαρτ. 1827) και σε διαφορά του Καραϊσκάκη με τον Ψαριανό Δημήτρη Μισεγιάννη (14 Μαρτ. 1827).


Ο Κοραής και το γράμμα στον αδελφό του Κολοκοτρώνη

Εξίσου σπάνια είναι και η επιστολή του Αδαμάντιου Κοραή προς τον Ιταλό συγγραφέα Angelo Maria Bandini στη Φλωρεντία. Η επιστολή φέρει την υπογραφή του πρωτεργάτη του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, ενώ είναι γραμμένη στα ιταλικά. Ανάμεσα στις σπάνιες υπογραφές και αυτή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, που υπάρχει σε αρκετές επιστολές που βγαίνουν στη δημοπρασία, με μία από αυτές να έχει σταλεί στον Αντώνιο Κολοκοτρώνη που υπήρξε κορυφαίος αγωνιστής της επανάστασης του 1821, στο Λιμποβίσι.
«Αδελφέ Αντώνη Κολοκοτρώνη! Από Τούρκους όπου κατ' αυτάς ευγήκαν από την Τριπολιτζάν πληροφορούμεθα, ότι όλοι οι εν τη Τριπολιτζά εχθροί ετοιμάζονταν να εύγουν και να απεράσουν δια τα Κάστρη, στενοχωρημένοι όντες από τας ζωοτροφίας. Και δια να λάβουν το πρεπούμενον επάνω εις τα χώματα των επαρχιών μας, έγραψα πανταχού αυτόσε εις τα χωρία, και όλων των καπεταναίων και αρχηγών όπου ευρίσκονται περί την Τριπολιτζάν να πιάσουν σφιγκτότερα τας αναγκαίας θέσεις, και να προσέξουν καλά, όπου αν πεταχτούν από μέσα οι Τούρκοι, να τούς καρτερήσουν και να τούς κτυπήσουν από ταις πλάταις, και έως να φθάσουν τα Δερβένια να τούς δοθή το νιζάμι και από τον Νικήτα...»
Bookmark and Share