ΕΟΤ: Νέα δεδομένα στο σκάνδαλο με τα 147.000 ευρώ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

ΕΟΤ: Νέα δεδομένα στο σκάνδαλο με τα 147.000 ευρώ

«Εντολές άνωθεν» εκτελούσε ο ειδικός σύμβουλος που υπεξαίρεσε τα χρήματα.

 «Επειτα από άνωθεν εντολή δόθηκαν τα μπλοκ επιταγών στον πρώην ειδικό σύμβουλο του κ. Ν. Καραχάλιου. Επιπλέον ο ίδιος σύμβουλος κατά ένα περίεργο τρόπο είχε διακόψει την.. χρηματοδότηση γραφείων του ΕΟΤ στο εξωτερικό με αποτέλεσμα υπάλληλοί τους να καταφύγουν στα δικαστήρια των χωρών αυτών, προκειμένου να στραφούν κατά του ελληνικού δημοσίου. Ο ίδιος άνθρωπος είχε προκαλέσει την μετάθεση μιας υπευθύνου του λογιστηρίου του ΕΟΤ γιατί δεν του είχε δώσει όλα τα παραστατικά των συναλλαγών με την Τράπεζα της Ελλάδος για να τα χειρίζεται αποκλειστικά αυτός! Μάλιστα τότε είχε υπάρξει σχετική παρέμβαση και από την τράπεζα…»

Νέα δεδομένα προκύπτουν από αναφορές στελεχών του ΕΟΤ σχετικά με τη δραστηριότητα και τις επαφές του 39χρονου κ. Κώστα Βασιλάκου ο οποίος συνελήφθη μαζί με άλλα τέσσερα άτομα γιατί προσπάθησαν να εισπράξουν περίπου 147.000 ευρώ, που υποτίθεται ότι οφείλονταν σε ξενοδοχειακή μονάδα της Σύρου. Σύμφωνα με τα αρχικά δεδομένα της εσωτερικής έρευνας του ΕΟΤ αλλά και με ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων του Οργανισμού, ο κ. Βασιλάκος σε όλες του τις ενέργειες επιζητούσε την κάλυψη του μέχρι πρότινος γενικού γραμματέα του Οργανισμού κ. Νίκου Καραχάλιου και επικαλείτο ότι όλα γίνονταν εν γνώσει του προϊσταμένου του.

Ο κ. Βασιλάκος, με σπουδές σε διακεκριμένο βρετανικό πανεπιστήμιο, είχε προϋπηρεσία σε πολυεθνική εταιρεία με βασική έδρα στη Δανία, σε μεγάλη αντιπροσωπεία αυτοκινήτων που είναι και ιδιοκτήτρια ΠΑΕ αλλά και στην «Αποστολή» της Εκκλησίας. Προσελήφθη στον ΕΟΤ ύστερα από πρόταση του κ. Καραχάλιου, ο οποίος επεσήμανε ότι τον είχε γνωρίσει σε κοινωνική εκδήλωση και του είχε απόλυτη εμπιστοσύνη.

Ετσι λοιπόν, μετά την πρόσληψή του τον περασμένο Σεπτέμβριο, ανέλαβε τον διαχειριστικό έλεγχο του ΕΟΤ και εμφανίσθηκε πρωταγωνιστής της «κάθαρσής» του.
Στην πρώτη φάση «αμφισβήτησε» την επάρκεια μιας υπεύθυνης του λογιστηρίου και ζήτησε (υποστήριζε ότι το έκανε ύστερα από συνεννόηση με τον κ. Καραχάλιο) να παραλαμβάνει μόνο αυτός τα παραστατικά των συναλλαγών του ΕΟΤ με την Τράπεζα της Ελλάδος. Η υπάλληλος διαμαρτυρήθηκε, αρνήθηκε να προχωρήσει σε μία τέτοια ενέργεια και προσκόμισε σχετική αρνητική γνωμάτευση της Τράπεζας. Λίγες ημέρες αργότερα οι προϊστάμενοι του ΕΟΤ προχώρησαν σε εσωτερική μετακίνησή της. Επιπλέον προχώρησε σε διαχειριστικές παρεμβάσεις στις Διευθύνσεις Προβολής και Διαφήμισης πάλι εν ονόματι του κ. Καραχάλιου με τον οποίο τόνιζε ότι είχε στενή συνεργασία. Επιπλέον, το τελευταίο χρονικό διάστημα είχε αποφασίσει την περικοπή δαπανών σε γραφεία του ΕΟΤ σε χώρες του εξωτερικού και οι υπάλληλοι αυτών - κυρίως στην Γαλλία και στην Κίνα - προχώρησαν σε δικαστικές ενέργειες προκειμένου να πληρωθούν.

Ο κ. Βασιλάκος, με επίκληση πορίσματος ορκωτών λογιστών για αναφερόμενη λογιστική «τρύπα» στον ΕΟΤ της τάξης των 12 εκατ. ευρώ και στα πλαίσια έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου, ζήτησε από το ταμείο του Οργανισμού δύο μπλοκ επιταγών με τα οποία πραγματοποιούνταν οι πληρωμές. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία για να δοθούν τα μπλοκ επιταγών από τους ταμίες «υπήρξε συνεννόηση με τον προϊστάμενο του ταμείου και με όλη την ιεραρχία του ΕΟΤ». Γεγονός που πολλαπλασιάζει τα ερωτήματα σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη με αυτήν τη διαδικασία.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ. ΑΣ. εκτιμούν ότι στη συνέχεια ο κ. Βασιλάκος έκοψε το τελευταίο στέλεχος του μπλοκ προκειμένου η παράνομη αυτή πράξη του να μην γίνει γρήγορα αντιληπτή ενώ φαίνεται να έχει πλαστογραφηθεί η υπογραφή του κ. Καραχάλιου.

Για τη συνολική δράση του κ. Βασιλάκου είναι ενδεικτική η σχετική αναφορά του Συλλόγου Υπαλλήλων του ΕΟΤ που αναφέρουν ότι «ο προαναφερόμενος σύμβουλος καλούσε στο γραφείο του υπαλλήλους του ΕΟΤ και χωρίς να έχει καμία εξουσιοδότηση ή θεσμική αρμοδιότητα, τους ασκούσε πιέσεις προκειμένου να έχει πρόσβαση σε έγγραφα, πληροφορίες και διαδικασίες, που μόνο τα εντεταλμένα όργανα του ΕΟΤ επιτρέπεται να έχουν».

Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, ο κ. Βασιλάκος αντιμετώπιζε το τελευταίο χρονικό διάστημα σοβαρά οικονομικά προβλήματα και είχε πολλά χρέη. Για να εισπραχθούν τα 147.000 ευρώ χρησιμοποίησε ως μεσάζοντα έναν παλιό γνωστό του, που είχε εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στο Διαδίκτυο και με τον οποίο είχαν επαγγελματική συνεργασία το 2004, στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.
Πηγή Το Βήμα
Bookmark and Share