Στοιχημάτισαν στην Ελλάδα, περιμένουν κέρδη 2 έως 3 δισ.! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Στοιχημάτισαν στην Ελλάδα, περιμένουν κέρδη 2 έως 3 δισ.!

Εξαιρετικά υψηλές αποδόσεις μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αποκομίσουν οι... τολμηροί επενδυτές οι οποίοι «στοιχημάτισαν» στην παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.


Ειδικότερα τα hedge funds, τα οποία... είθισται σε τοποθετήσεις υψηλού ρίσκου, αναμένεται σύντομα να «καρπωθούν» τα κέρδη τους από τις αγορές ελληνικών ομολόγων σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές -υπολογίζονται σε 2-3 δισ. ευρώ- με την υλοποίηση του σχεδίου επαναγοράς του χρέους όπως αυτό συμφωνήθηκε στο τελευταίο Eurogroup.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με τα χαμηλά επίπεδα του περασμένου Μαΐου (13,3%) με τους?επιτήδειους να έχουν αγοράσει κατά μέσον όρο χαμηλότερα από το 20% της αξίας.

Οι πρώτες δειλές και αρχικά ριψοκίνδυνες αγορές ομολόγων είχαν ξεκινήσει από τον Μάρτιο οπότε και είχε συμφωνηθεί η ανταλλαγή του χρέους (PSI). Ωστόσο, οι διαχειριστές επενδύσεων των hedge funds έγιναν ακόμη πιο επιθετικοί αγοραστές μετά από τις εκλογές του Ιουνίου οι οποίες ανέδειξαν ισχυρή? φιλομνημονιακή κυβέρνηση, αλλά και τις μετέπειτα δεσμεύσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για κινήσεις στήριξης της Ευρωζώνης.


Στo 34% ο πήχης
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Nomura Holdings Δημήτρη Δρακόπουλο, τα hedge funds κατέχουν ελληνικά ομόλογα αξίας 22 δισ. δολαρίων, ενώ εκτιμά πως «αν η Ελλάδα προσφέρεται να καταβάλει στα hedge funds περίπου το 34% της ονομαστικής αξίας, είναι πολύ πιθανό να συμφωνήσουν να πουλήσουν ομόλογα αξίας περίπου 8 δισ. ευρώ.

Ως εκ τούτου, η Ελλάδα θα μπορούσε να αποσύρει τουλάχιστον 28 δισ. ευρώ του χρέους, με τις υπόλοιπες πωλήσεις να προέρχονται από τις ελληνικές τράπεζες, τις κυπριακές τράπεζες και τις κρατικές τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Στους πλέον... «προνοητικούς» traders για τις τύχες της Ελλάδας περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο Νταν Λόεμπ της Third Point, ο Λιούις Μπέικον της Moore Capital Management και ο Ντέιβιντ Τέπερ της Appaloosa Management.

Ο Ντάνιελ Λόεμπ, ιδρυτής του αμερικανικού hedge fund Third Point LLC, το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 8,8 δισ. δολαρίων, αγόρασε ελληνικά ομόλογα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο (στην τιμή των 17 σεντς του δολαρίου). Σε επιστολή του προς τους επενδυτές του fund Third Point Offshore Fund (που διαχειρίζεται κεφάλαια 5 δισ. δολ.) ο 51χρονος? δισεκατομμυριούχος επενδυτής απέδωσε τις υψηλές αποδόσεις στις διαβεβαιώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι -προς τα τέλη Ιουλίου- ότι θα κάνει οτιδήποτε για να σώσει το ευρώ.

Ο 56χρονος Λιούις Μπέικον, δημιουργός του διάσημου fund Moore Capital Management που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 15-17 δισ. δολαρίων, έχει προσωπική περιουσία 1,3-1,4 δισ. δολαρίων. Οι βασικές του επενδυτικές κινήσεις εστιάζονται σε εθνικές πολιτικές, μακροοικονομικά μεγέθη (κυρίως ΑΕΠ και πληθωρισμό) και πολιτικές κεντρικών τραπεζών. Το ξεκίνημά του στη Moore Capital συνοδεύθηκε από αποδόσεις της τάξης του 86% το 1990, όταν «βγήκαν» τα? στοιχήματά του σχετικά με τον πόλεμο στον Περσικό Κόλπο και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες στην Ευρώπη. Δύο χρόνια αργότερα εκμεταλλεύθηκε δεόντως την περίφημη «επίθεση» του Τζορτζ Σόρος στη στερλίνα?Τέλος, ο 55χρονος, επίσης εβραϊκής καταγωγής όπως οι προηγούμενοι διαχειριστές, Ντέιβιντ Τέπερ είναι ο ιδρυτής της Appaloosa Management.

Χρυσά συμβόλαια
Πρόκειται για τον καλύτερα αμειβόμενο διαχειριστή hedge fund για το 2009, και το 2010, οπότε το περιοδικό Forbes τον τοποθέτησε στη θέση του 258ου πλουσιότερου ανθρώπου στη γη. Εχοντας διατελέσει για επτά χρόνια κορυφαίο στέλεχος της Goldman Sachs ?μεταξύ άλλων και ως επικεφαλής των junk bonds του οίκου έκανε γνωστό το όνομά του το 2009 όταν και κέρδισε περίπου 7 δισ. δολάρια αγοράζοντας μετοχές πτωχευμένων τότε αμερικανικών τραπεζών (όπως π.χ. της BoE στην τιμή των 3 δολαρίων/ μετοχή) ύστερα από την κατάρρευση της Lehman Brothers.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ
Οι λογικοί, οι γρήγοροι και οι... άπληστοι

Στην... μακρά λίστα των κερδοσκοπικών funds περιλαμβάνονται ακόμη η Greylock Capital Management, η Adelante Asset Management, η Dromeus Capital και η Swordfish Research, οι εκπρόσωποι των οποίων είδαν σε γενικές γραμμές ως ιδιαίτερα θετική είδηση την απόφαση στο Eurogroup για την επαναγορά του ελληνικού χρέους στις τρέχουσες τιμές.

Χαρακτηριστικά, ο Αχιλλέας Ρίσβας, διευθύνων σύμβουλος του hedge fund Dromeus Capital, τη θεωρεί ως «πολύ θετική εξέλιξη και ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός», προσθέτοντας ότι «η πιθανότητα για έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ έχει μειωθεί σημαντικά». Σημειώνεται ότι η Dromeus Capital αγόρασε ελληνικά ομόλογα σε τιμές 18-19 σεντς.

Από την πλευρά του, ο Γκάρι Τζένκινς της Swordfish Research τόνισε ότι «αν κάποιος αγόρασε στα 15 θα βγει με κέρδος. Οι περισσότεροι θα σκεφτούν ¨αν μπορώ να βγω, θα βγω¨, καθώς ίσως έχουν αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα της οικονομικής και πολιτικής κατάστασης».

«Θα συμφωνήσω»
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται περίπου και οι δηλώσεις του Χανς Χιουμς της Greylock Capital, hedge fund, ο οποίος δήλωσε ότι «θα προτιμούσα να πάρω την απόδοση μετά τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας και όχι χάρη σε αυτή την παράλογη παρέμβαση αλλά, αφού έγινε, γιατί να μην το κάνω;». Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «στον βαθμό που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επαναγορά ως μέσω μερικής εξόδου των θέσεών μας, το deal είναι εξαιρετικό».

Υπάρχουν ωστόσο και κάποιοι διαχειριστές, οι οποίοι θα «κυνηγήσουν» ακόμη υψηλότερες αποδόσεις. Για παράδειγμα, ο Τζούλιαν Ανταμς διαχειριστής επενδύσεων της Adelante Asset Management -η οποία αρχικά είχε αγοράσει ελληνικά ομόλογα προς 12,5 σεντς του ευρώ, πουλώντας μέρος των θέσεων αυτών αντί απόδοσης 70%- υπογράμμισε ότι «οι ηγέτες της Ευρωζώνης φέρθηκαν ανάρμοστα καθορίζοντας ελάχιστη τιμή προσφορών, γεγονός που ανέβασε το κόστος της επαναγοράς». Προσθέτει δε ότι «ενδεχομένως να κάνουμε προσφορά σε υψηλότερο επίπεδο και θα δούμε τι θα γίνει».

Βέβαια, όπως προέβλεπε Ευρωπαίος τραπεζίτης, επιθετικά funds, όπως π.χ. το Elliott Associates, που έγινε γνωστό... μηνύοντας κυβερνήσεις, δεν πρόκειται να εξέλθει για καμία τιμή χαμηλότερη του 100%.ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ.

MAKHΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Bookmark and Share