Με αγωνία αναμένουν σήμερα οι τράπεζες την ανακοίνωση για τους όρους επαναγοράς των ομολόγων.
Τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα που κατέχουν ομόλογα ύψους λίγο λιγότερα από 15 δισ. ευρώ και που θα συμμετέχουν στην επαναγορά, καλούνται για... άλλη μία φορά να απομειώσουν αξίες του χαρτοφυλακίου τους, στο πλαίσιο της μείωσης του ελληνικού χρέους, με ζημίες και αποστερούμενα οποιασδήποτε μελλοντικής ευκαιρίας να αποκτήσουν υπεραξίες από τα ομόλογα αυτά. Για το λόγο αυτό οι τράπεζες προβάλουν αιτήματα να υπάρξουν σχετικά «αντίβαρα».
Ένα από αυτά είναι ο υπολογισμός του συνόλου του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά τους κεφάλαια. Δεύτερον, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου να μην γίνει ταυτόχρονα από τους ιδιώτες και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να προηγηθεί η αύξηση από το ΤΧΣ και, τρίτο, το οποίο προβλέπεται στη διαδικασία επαναγοράς, είναι να πραγματοποιηθεί πρόγραμμα επαναγοράς και για τα υβριδικά ομόλογα εκδόσεως των ίδιων των τραπεζών.
Αποτιμήσεις
Στην περίπτωση πάντως που τα ομολόγα δεν μπορούν να αποτιμηθούν υψηλότερα των τιμών της 23ης Νοεμβρίου, ο μέσος όρος των τιμών των ομολόγων θα διαμορφωθεί κοντά στις 28 μονάδες βάσης. Αυτό σημαίνει πως τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα αποτιμούν με εξαιρετικά μικρά κέρδη στο χαρτοφυλάκιό τους τα ομόλογα αυτά (θα δημοσιοποιήσουν λογιστικές καταστάσεις ως τις 21 Δεκεμβρίου), ενώ συγχρόνως αποκόπτονται οριστικά από μελλοντικές υπεραξίες εφόσον κάποιος πιστεύει ότι η ελληνική οικονομία θα ξεπεράσει τα προβλήματά της και άρα τα ομόλογα αυτά θα αποκτήσουν την ονομαστική τους αξία σε πραγματική βάση, κάτι το οποίο οι τράπεζες το πιστεύουν, σημείωνε στην «Η» έμπειρο τραπεζικό στέλεχος.
Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα για τις τράπεζες είναι πως χάνουν την ευκαιρία που είχαν και που αποτελούσε αίτημά τους να αποτιμήσουν τα ομόλογα αυτά στην ονομαστική τους αξία εφόσον έδινε για τον σκοπό αυτόν εγγυήσεις το ΤΧΣ. Αυτή η δυνατότητα πλέον δεν υπάρχει όπως και η δυνατότητα για κάποιες τράπεζες να ξεκινήσουν την ανακεφαλαιοποίησή τους με θετικά ίδια κεφάλαια. Εάν αυτό δεν συμβεί και για όποιες τράπεζες δεν συμβεί, τότε η είσοδος ιδιωτών επενδυτών στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που θα πραγματοποιηθούν από τον ερχόμενο Απρίλιο δεν θα έχουν ιδιαίτερη τύχη εκτιμούν έγκυροι τραπεζίτες.
Αυξήσεις κεφαλαίου
Εκτός του αναβαλλόμενου φόρου για τον οποίο τα πιστωτικά ιδρύματα εκτιμούν πως το Δημόσιο το βλέπει θετικά, οι τράπεζες στην παρούσα φάση ζητούν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα διενεργηθεί να προηγηθεί αυτή που θα πραγμτοποιήσει το ελληνικό δημόσιο και η οποία θα αφορά το 90% των κεφαλαίων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων. Όπως λένε η ανακεφαλαιοποίηση από το ΤΧΣ θα προηγηθεί όχι όμως με τη μορφή αύξησης, αλλά με τη μορφή εγγυήσεων.
Αν οι αυξήσεις ΤΧΣ και ιδιωτών γίνουν ταυτόχρονα, παρατηρούν έγκυροι τραπεζικοί κύκλοι οι ιδιώτες ιδιαίτερα για τις τράπεζες οι οποίες ξεκινούν από αρνητικά ίδια κεφάλαια δεν θα έχουν πραγματικά κανένα κίνητρο να συμμετάσχουν ενώ στην αντίθετη περίπτωση η εμπιστοσύνη του Δημοσίου στα πιστωτικά ιδρύματα μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά και να αντληθούν κεφάλαια και από τον ιδιωτικό τομέα.
Τέλος ερωτηματικό παραμένει ποια θα είναι η διαχείριση επαναγοράς υβριδικών ομολόγων που οι ίδιες οι τράπεζες έχουν εκδώσει με αποδέκτες πελάτες τους, στοιχείο το οποίο μπορεί να βοηθήσει την κεφαλαιακή τους επάρκεια περαιτέρω.
Αντι... κίνητρο
Αν οι αυξήσεις ΤΧΣ και ιδιωτών γίνουν ταυτόχρονα, παρατηρούν έγκυροι τραπεζικοί κύκλοι, οι ιδιώτες ιδιαίτερα για τις τράπεζες οι οποίες ξεκινούν από αρνητικά ίδια κεφάλαια δεν θα έχουν πραγματικά κανένα κίνητρο να συμμετάσχουν.
Υβριδικά ομόλογα
Ερώτημα παραμένει ποια θα είναι η διαχείριση επαναγοράς υβριδικών ομολόγων που οι ίδιες οι τράπεζες έχουν εκδώσει με αποδέκτες πελάτες τους, στοιχείο το οποίο μπορεί να βοηθήσει την κεφαλαιακή τους επάρκεια περαιτέρω.
Πιέσεις
Ο τραπεζικός κλάδος δέχθηκε σφοδρές πιέσεις, μαζικές ρευστοποιήσεις και κατάληξε σε μεγάλες απώλειες των μετοχών την περασμένη εβδομάδα, σε μία περίοδο που οι τιμές των μετοχών θα κρίνουν εν πολλοίς και τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών.Hμερησία