Ερχονται τα φορολογικά δικαστήρια - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Ερχονται τα φορολογικά δικαστήρια

Την ίδρυση εξειδικευμένων φορολογικών δικαστηρίων προκειμένου να επιταχυνθεί η επίλυση των φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν χρόνια στα δικαστήρια προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και τόνισε πως πλέον όσοι συλλαμβάνονται να φοροδιαφεύγουν θα οδηγούνται στη φυλακή. 
 

Την ίδια ώρα ανακοίνωσε πως..  ειδικό κλιμάκιο αξιωματούχων του υπουργείου Οικονομικών, στελεχών του ΣΔΟΕ και δικαστικών θα μεταβούν στο Παρίσι για να παραλάβουν την επίσημη «λίστα Λαγκάρντ».

Παράλληλα προειδοποίησε πως το 2013 είτε θα μας οδηγήσει στην απόλυτη επιτυχία ή στην απόλυτη αποτυχία, που θα μπορούσε να προκύψει εάν το πολιτικό σύστημα θεωρήσει ιδιαίτερα δύσκολη τη διαχείριση της κατάστασης, τονίζοντας πως «ακόμη αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο χρεοκοπίας».

Μιλώντας στους Financial Times o κ. Στουρνάρας υπογράμμισε πως η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα είναι παντού και ότι ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 5.000 ευρώ ενώ προανήγγειλε ένα νέο πλαίσιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Στα νέα μέτρα περιλαμβάνεται η ίδρυση ειδικών φορολογικών δικαστηρίων, πρόταση που είχε υποβάλει η τρόικα το 2010 την οποία όμως δεν κατάφερε να υλοποιήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Παράλληλα θα επιτρέπεται η φυλάκιση, αντί της αναστολής της ποινής, για τους φοροφυγάδες. Τώρα πλέον έχουμε τον χρόνο να προετοιμάσουμε τη φορολογική μεταρρύθμιση, ανέφερε ο υπουργός.

Είπε πως θα μεταβεί στο Παρίσι ειδικό κλιμάκιο με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, του ΣΔΟΕ και δικαστικούς ώστε να παραλάβει ένα αντίγραφο της «λίστας Λαγκάρντ» με τα ονόματα περίπου 2.000 Ελλήνων με λογαριασμούς στην HSBC.

Αιχμές
Μάλιστα οι FT αναφέρουν, αφήνοντας αιχμές, πως η αρχική λίστα ενδεχομένως παραποιήθηκε πριν σταλεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το 2013 θα είναι είτε έτος πλήρους επιτυχίας είτε έτος πλήρους αποτυχίας, καθώς το θέμα τώρα είναι η υλοποίηση των όσων συμφωνήθηκαν.

«Η απόφαση των εταίρων μας να μας δώσουν τόσα πολλά χρήματα -περισσότερα από όσα περιμέναμε- αφαιρεί μεγάλο μέρος του κινδύνου. Oμως ακόμη αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο της χρεοκοπίας» υποστήριξε ο υπουργός, με τους FT να σημειώνουν πως μια αποτυχία της Ελλάδας να τηρήσει τα συμφωνηθέντα θα μπορούσε να οδηγήσει σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

«Τώρα έχουμε χρόνο να κάνουμε σχεδιασμό, αυτό είναι μια πολυτέλεια» είπε και εκτίμησε πως «μπορούμε να τα καταφέρουμε εάν εφαρμόσουμε πιστά τα όσα συμφωνήθηκαν» τονίζοντας πως ό,τι έχουμε καταφέρει έως τώρα είναι απαραίτητο αλλά όχι αρκετό για να πετύχουμε μια μόνιμη λύση για την Ελλάδα.

Μαρία Βουργάνα
Bookmark and Share