101 συλλήψεις μετά την εκκένωση της "Βίλα Αμαλία" και γραφείων ΔΗΜΑΡ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

101 συλλήψεις μετά την εκκένωση της "Βίλα Αμαλία" και γραφείων ΔΗΜΑΡ

Ένταση επικράτησε το πρωί της Τετάρτης, όταν ομάδες αντιεξουσιαστών επιχείρησαν την ανακατάληψη του κτιρίου της Βίλα Αμαλία, επί της Αχαρνών. 



Μετά από επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ, εκκενώθηκε το κτίριο -με 101 συλλήψεις-, ωστόσο λίγο αργότερα, άλλη ομάδα αντιεξουσιαστών... κατέλαβε τα γραφεία της ΔΗΜΑΡ επί της Αγίου Κωνσταντίνου.

Ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας προσήγαγαν 40 άτομα, χωρίς να σημειωθεί νέα ένταση.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι η ΕΛ.ΑΣ χρησιμοποίησε πάνοπλες δυνάμεις των ΕΚΑΜ στην επιχείρηση της.

Στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής έχουν οδηγηθεί οι προσαχθέντες, οι οποίοι αργότερα θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Περίπου 200 άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Οικονομικών, φωνάζοντας συνθήματα αλληλεγγύης προς τους συλληφθέντες. Στις 12:45 οι δυνάμεις των ΜΑΤ παρενέβησαν και απώθησαν τους συγκεντρωμένους προς την Ερμού.

Στο ύψος της Καπνικαρέα σημειώθηκε ένταση όταν οι νεαροί εκτόξευσαν αντικείμενα εναντίον των ανδρών των ΜΑΤ που απάντησαν με τη χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. Ακολούθησε πορεία στην Αθηνάς, όπου αντιεξουσιαστές αφαίρεσαν της σημαίες του δ. Αθηναίων από το Δημαρχείο.

Παρέμβαση Δένδια

"Η δημοκρατική κοινωνία δεν μπορεί να επιτρέψει στις δυνάμεις της ανομίας και του χάους να ανακόψουν την πορεία της χώρας προς την ανάκαμψη", δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας. χαρακτήρισε "μέγιστη πρόκληση" την κατάληψη γραφείων κοινοβουλευτικών κομμάτων, όπως συγκεκριμένα στην περίπτωση της ΔΗΜΑΡ, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται όλα τα κόμματα να πάρουν θέση για το θέμα.


Το χρονικό των γεγονότων

Ένταση επικράτησε το πρωί έξω από τη Βίλα Αμαλία, στη διασταύρωση Αχαρνών και Χέυδεν, όπου έγινε ανακατάληψη, από περίπου 100 άτομα.

Οι καταληψίες εμφανίστηκαν ξαφνικά φορώντας αντιασφυξιογόνες μάσκες και εισέβαλαν στο κτίριο, απωθώντας μία διμοιρία των ΜΑΤ, που υπήρχε απέξω μόνιμα για φύλαξη.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών, ακόμα και μέσα στο κτίριο.

Οι αστυνομικές δυνάμεις, περί τις 10:00, έβγαλαν από το κτίριο τους καταληψίες -οι οποίοι δεν προέβαλαν αντίσταση- και τους επιβίβασαν σε κλούβα, με την οποία οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ.

Οι 101 καταληψίες συνελήφθησαν.

Κατάληψη στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ

Ακολούθησε νέο περιστατικό κατάληψης, καθώς περίπου 50 άτομα, σε ένδειξη συμπαράστασης στους προσαχθέντες στη Βίλα Αμαλία, προχώρησαν σε κατάληψη των γραφείων της ΔΗΜΑΡ, στην Αγίου Κωνσταντίνου.

Ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης, μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός, επικοινώνησε με την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Αστυνομίας και ζήτησε η οποιαδήποτε επιχείρηση να γίνει με όσο το δυνατόν λιγότερο δυναμικό τρόπο.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έβγαλαν χωρίς ένταση έξω από τα γραφεία τους καταληψίες, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα κατά της αστυνομικής επέμβασης στη Βίλα Αμαλία και κατά της πολιτικής του μνημονίου, ενώ ανάρτησαν και πανό από την οροφή του κτιρίου.

Την ώρα της κατάληψης στα γραφεία του κόμματος βρίσκονταν υπάλληλοι και λίγα στελέχη.

Μάλιστα, ορισμένα στελέχη, λόγω της κατάστασης ειδοποιήθηκαν να μεταβούν στη Βουλή μέχρι να διευθετηθεί το ζήτημα.

Η κατάληψη στα γραφεία της Δημοκρατικής Αριστεράς πραγματοποιήθηκε από άτομα που είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή μετά από κάλεσμα των καταληψιών για συμπαράσταση μέσω της ιστοσελίδας Indymedia.



Αντίδραση ΔΗΜΑΡ


Χαμηλούς τόνους κρατάει η ΔΗΜΑΡ για τους καταληψίες των γραφείων του κόμματος.

Ο διευθυντής των γραφείων του κόμματος Χρήστος Μαυροκεφαλίδης δήλωσε ότι η ΔΗΜΑΡ δεν θα καταθέσει μηνύσεις κατά των καταληψιών.
"Η ενέργεια τους αυτή, όπως κι άλλες ανάλογες, είναι απαράδεκτη, αντιδημοκρατική και καταδικαστέα", υπογραμμίζει ο κ. Μαυροκεφαλίδης και περιγράφει συνοπτικά τα γεγονότα αναφέροντας ότι κατά τις εννιά παρά δέκα το πρωί, ομάδα περίπου 40 ατόμων κατέλαβε την είσοδο των γραφείων του κόμματος, την οποία και κλείδωσε, όπως λέει, με λουκέτο.

"Ανήρτησαν πανό και πέταξαν τρικ αλληλεγγύης στη βίλλα Αμαλία. Μετά από μία ώρα αστυνομικές δυνάμεις ζήτησαν την αποχώρησή τους, η οποία έγινε χωρίς επεισόδια", κατέληξε.
Bookmark and Share