Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, λέει ο λαός, και ο πρωθυπουργός με τους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς κάνουν ό,τι μπορούν για να περάσουν μια πιο αισιόδοξη θεώρηση της οικονομίας για το 2013..
Όσοι έχουν συζητήσει με τον πρωθυπουργό και τους δύο πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση για την πορεία της οικονομίας το 2013 έχουν καταλήξει σε ένα συμπέρασμα.
Και οι τρεις υιοθετούν την... άποψη για το ελληνικό οικονομικό γίγνεσθαι τη χρονιά που μόλις μπήκε, αλλά ένας τουλάχιστον δεν δείχνει να είναι βέβαιος ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν κατ’ ευχήν.
Ας δούμε λοιπόν πώς ακριβώς σκιαγραφείται το καλό σενάριο, σε μια χρονιά όπου λαμβάνονται επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας ύψους 11 δισ. ευρώ περίπου.
Η αισιόδοξη άποψη βασίζεται κατ’ αρχάς στη σχεδόν βέβαιη εκτίμηση ότι τα έσοδα της γενικής κυβέρνησης θα ξεπεράσουν τις δαπάνες, εξαιρουμένων των τόκων το 2013, για πρώτη φορά από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Κοινώς, η γενική κυβέρνηση θα εμφανίσει υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα από τα 750 εκατ. ευρώ περίπου που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής στρατηγικής.
Σε αυτήν την περίπτωση, το 70% της υπέρβασης του στόχου θα μπορούσε να κατευθυνθεί στη μείωση των μέτρων λιτότητας που θα περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2014.
Αν λοιπόν το πρωτογενές πλεόνασμα είναι 3 δισ. ευρώ, το 70% της υπέρβασης των 2,25 δισ., δηλαδή 1,6 δισ. ευρώ, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση των προβλεπόμενων μέτρων λιτότητας του 2014.
Μια τέτοια τροπή θα είχε τρία ευεργετικά αποτελέσματα:
-Πρώτον, δεν θα απαιτούνταν έξτρα μέτρα για να καλυφθεί η μεγαλύτερη του αναμενομένου δημοσιονομική τρύπα του 2013.
-Δεύτερον, θα μπορούσαν να μειωθούν τα νέα μέτρα λιτότητας του 2014.
-Τρίτον, η υπέρβαση του στόχου θα βελτίωνε περισσότερο το επενδυτικό κλίμα, προσελκύοντας ξένα κεφάλαια σταθερού εισοδήματος, με αποτέλεσμα τη μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων σε μονοψήφια νούμερα.
Θεωρητικά, μια τέτοια εξέλιξη θα είχε θετικό αποτέλεσμα επίσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Από την άλλη πλευρά, κανείς δεν θα μπορούσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο οι πιστωτές να ζητήσουν μέρος του υπερβάλλοντος πρωτογενούς πλεονάσματος να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Το καλό σενάριο βασίζεται επίσης στην εκτίμηση ότι η παροχή ρευστότητας προς την οικονομία θα βελτιωθεί αισθητά για τρεις λόγους, συμβάλλοντας περαιτέρω στη βελτίωση του κλίματος:
-Πρώτον, λόγω της σταδιακής αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τρίτους.
-Δεύτερον, λόγω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και, τρίτον, λόγω της αύξησης των καταθέσεων καθώς θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το τραπεζικό σύστημα.
Η παροχή περισσότερων πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά αναμένεται να συμβάλει πιο πολύ στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος με βάση το αισιόδοξο σενάριο.
Επιπλέον, η βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της οικονομίας εκτιμάται ότι θα δώσει ώθηση στις εξαγωγές, ενώ η λιτότητα θα περιορίσει κι άλλο τις εισαγωγές, βελτιώνοντας το εξωτερικό ισοζύγιο.
Η αναμενόμενη αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα το 2013 θα συμβάλει περισσότερο προς την ίδια κατεύθυνση.
Τέλος, ο συνδυασμός του υψηλότερου πρωτογενούς πλεονάσματος, των ενέσεων ρευστότητας και του μικρότερου ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα απεικονιστεί σε κάποιο σημείο στις τριμηνιαίες μεταβολές του ΑΕΠ, σύμφωνα με τους αισιόδοξους.
Το πιθανότερο είναι να συμβεί το τρίτο προς το δεύτερο τρίμηνο ή το τέταρτο προς το τρίτο.
Μια θετική τριμηνιαία μεταβολή του ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα έβαζε τη χώρα σε τροχιά ενάρετου κύκλου, τροφοδοτώντας την ανάκαμψη.
Σε γενικές γραμμές, αυτό είναι το θετικό σενάριο για το 2013, στο οποίο πιστεύουν ή τουλάχιστον έτσι δείχνουν οι αισιόδοξοι στην τριτοκομματική κυβέρνηση.
Ευχή όλων είναι να έχουν δίκιο και το καλό σενάριο να αποδειχθεί σωστό το 2013.
Dr. Money