"Σωτηρία" στο άρθρο 99 ζητά απεγνωσμένα η ΑΓΝΟ.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

"Σωτηρία" στο άρθρο 99 ζητά απεγνωσμένα η ΑΓΝΟ..

 

Δύσκολες στιγμές περνάει η ιστορικότερη γαλακτοβιομηχανία της Βόρειας Ελλάδας ΑΓΝΟ, που ξεκίνησε την πορεία της πριν από περισσότερο από μισό αιώνα. 



Η οικονομική κρίση, ο έντονος ανταγωνισμός και οι καθυστερήσεις των πληρωμών από τα σούπερ μάρκετ οδήγησαν στα.. μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΑΓΝΟ. Οι πληροφορίες για την δύσκολη περίοδο που διάνυε η γαλακτοβιομηχανία ήταν γνωστά εδώ και δύο μήνες, ωστόσο ήρθαν να επιβεβαιωθούν λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, όταν κατέθεσε και επισήμως το αίτημα για ένταξη στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα στο Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, κατέθεσε και αίτηση προσωρινών μέτρων προστασίας από τους πιστωτές, αίτημα, που φέρεται να απορρίφθηκε από το Δικαστήριο.
Περίπου 330 εργαζόμενοι της ΑΓΝΟ κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά, ενώ υπάρχει ήδη πρόβλημα με την μισθοδοσία τους και καταγραφεί σημαντικές καθυστερήσεις στην εξόφληση των παραγωγών.

Η γαλακτοβιομηχανία της Βόρειας Ελλάδας
Η ιστορία της ΑΓΝΟ ξεκινάει το 1950 στην Θεσσαλονίκη ως η πρώτη βιομηχανία παστερίωσης και εμφιάλωσης γάλακτος στην Β. Ελλάδα. Η εταιρεία ανήκει από το 2003 στην "Κολιός, η οποία την αγόρασε από την ΑΤΕ, καθώς η γαλακτοβιομηχανία αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα και τέθηκε σε καθεστώς αναγκαστικής εκκαθάρισης. Ωστόσο, η ΑΓΝΟ ποτέ δεν κατάφερε να επανέλθει στην κερδοφορία. Το 2004 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ήταν 32 εκατ. και το 2011 ενώ έφτασε τα 67,55 εκατ. ευρώ, ενώ οι ζημίες διαμορφώθηκαν σε 6,98 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία οφείλει πάνω 17,6 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, συνολικά 47,3 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές και ασφαλιστικά ταμεία, ενώ οι πιστώτριες τράπεζες έχουν υποθηκεύσει περιουσιακά στοιχεία της άνω των 56,4 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, το μερίδιο της εταιρείας σε πανελλαδικό επίπεδο περιορίστηκε περαιτέρω το 2012 φτάνοντας στο 1,2% από το 1,7% που ήταν το 2011.

Επένδυση από τον Όμιλο Κολιός
Στο μεταξύ, ο όμιλος Κολιός έχει επενδύσει 10 εκατ. ευρώ στην ΑΓΝΟ στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της γαλακτοβιομηχανίας, με στόχο τον εκσυγχρονισμό μηχανολογικού εξοπλισμού της παραγωγής, των ηλεκτρομηχανολογικών υποδομών και ανανέωση του στόλου αυτοκινήτων, δίνοντας έμφαση στην αναβάθμιση της ποιότητας όλων των προϊόντων.

Επιμέλεια:
Ν. Iτσινές
Bookmark and Share