Θεσσαλονίκη: Ζοφερές οι προβλέψεις των επιχειρηματιών για το 2013 - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Θεσσαλονίκη: Ζοφερές οι προβλέψεις των επιχειρηματιών για το 2013

«Αρνητικά» έκρινε την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης το 54% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν σε έρευνα που διενήργησε το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ)- έναντι 72% τον Ιούλιο και τον Ιανουάριο του 2012 σε αντίστοιχες έρευνες του Επιμελητηρίου.

Η έρευνα, η οποία κι επιδόθηκε στον επικεφαλής της Task Force της Κομισιόν για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενπαχ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην πόλη, διεξήχθη με... ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο, σε συνεργασία με την εταιρία Palmos Analysis, σε 115 επιχειρήσεις -μέλη του ΕΒΕΘ από 16 έως 24 Ιανουαρίου 2013.

"Μάλλον αρνητικά» έκρινε την αναπτυξιακή κυβερνητική πολιτική το 24% των επιχειρήσεων του δείγματος (έναντι 21% και 20% τον Ιούλιο και τον Ιανουάριο του 2012 αντίστοιχα), ενώ «Θετικά» και «μάλλον θετικά» το 1% και 3% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας, το 2012 ο τζίρος μειώθηκε για τις επτά από τις δέκα επιχειρήσεις (73%), για το 17% παρέμεινε στα ίδια επίπεδα και αύξηση «είδε» το 9%. Ποσοστό 33% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι μείωσε πέρυσι τις θέσεις εργασίας, το 55% διατήρησε το υπάρχον προσωπικό, ενώ το 7% προχώρησε σε προσλήψεις.

Τα πέντε βασικά προβλήματα που αντιμετώπισαν οι επιχειρηματίες το 2012, όπως οι ίδιοι δήλωσαν είναι: μείωση τζίρου (65%), έλλειψη ρευστότητας (63%), επισφάλειες πελατών (57%), φορολογικές υποχρεώσεις (57%) και η αδυναμία πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό (33%).

"Καλύτερη» χαρακτήρισε την περσινή χρονιά - έναντι του 2011 - το 10% των επιχειρήσεων του δείγματος όσον αφορά τις εξαγωγές, ενώ το 13% εκτίμησε πως ήταν χειρότερη και το 15% έκανε λόγο για «σταθεροποιητική τάση».

Το 54% των επιχειρήσεων του δείγματος απάντησε ότι δεν έχει εξαγωγική δραστηριότητα. Η αποτίμηση των εξαγωγικών επιδόσεων, για όσες κάνουν, ήταν θετική για το 21% και αρνητική για το 29%. Για το 33% των επιχειρήσεων που εξάγουν, η χρονιά που πέρασε ήταν στα ίδια επίπεδα με το 2011.

Τη δυσαρέσκειά του για την αντιμετώπιση των τραπεζών εξέφρασε, μέσω της έρευνας, το 54% (έναντι 64% τον Ιούλιο), ενώ ικανοποιημένοι δήλωσαν τρεις στους δέκα επιχειρηματίες (30%). Ποσοστό 69% του δείγματος δήλωσε ότι οι σχέσεις της επιχείρησής του με τις τράπεζες έμειναν - στο τελευταίο τρίμηνο - αμετάβλητες. Για το δε 27% επιδεινώθηκαν (έναντι 35% τον Ιούλιο), ενώ για μόλις το 1% βελτιώθηκαν.

"Ζοφερό» βλέπουν το 2013 οι επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης, με το 57% εξ αυτών να θεωρεί πως το τρέχον έτος θα είναι χειρότερο του 2012, ενώ σε καλύτερες μέρες προσβλέπει το 11%. Ποσοστό 62% εξ αυτών αναμένει μείωση πωλήσεων στο επόμενο τρίμηνο, 28% μιλά για σταθεροποιητικές τάσεις και αύξηση «βλέπει» το 7%.

Το 36% των επιχειρηματιών εκτιμούν πως θα υποχρεωθούν να προχωρήσουν σε απολύσεις κατά το επόμενο τρίμηνο, ενώ ένα 4% σχεδιάζει προσλήψεις.

Η ρευστότητα εξακολουθεί να προβληματίζει τις επιχειρήσεις, με το 62% να περιμένει περαιτέρω μείωση και με μόλις το 5% να «βλέπει» βελτίωση. Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται και των συναφών με αυτούς (πελάτες / προμηθευτές) στο επόμενο τρίμηνο: το 82% προβλέπει ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί με αύξηση των επισφαλειών και των πτωχεύσεων, ενώ το 11% θεωρεί πως η κατάσταση θα μείνει αμετάβλητη.
Bookmark and Share