310 εκ.ευρώ για να ...φύγουν απ΄τους δρόμους - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

310 εκ.ευρώ για να ...φύγουν απ΄τους δρόμους

 

Κονδύλια ύψους 310 εκατ. ευρώ σπεύδει η κυβέρνηση να δώσει στους αγρότες μέχρι το τέλος του μήνα σε μια προσπάθεια να αποτρέψει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.




Μάλιστα, γι' αυτόν τον λόγο κλήθηκαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης και ο... αναπληρωτής υπουργός Μάξιμος Χαρακόπουλος προκειμένου να ενημερώσουν για τις δυνατότητες ταχείας καταβολής ενισχύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κ. Τσαυτάρης και Χαρακόπουλος σε συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη τον πληροφόρησαν πως είναι εφικτό μέχρι το τέλος του μήνα να πληρωθούν η επιστροφή του φόρου για το πετρέλαιο ύψους 80 εκατ. ευρώ, η συνδεδεμένη ενίσχυση ύψους 200 εκατ. ευρώ στους βαμβακοπαραγωγούς και οι επιδοτήσεις «De Minimis» 30 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους.

Επιπλέον, κατά τις πληροφορίες, από τον κ. Τσαυτάρη ζητήθηκε να απαντηθούν οι λόγοι για τους οποίους καθυστερεί η τροποποίηση του νόμου των αγροτικών συνεταιρισμών (αίτημα της ΠΑΣΕΓΕΣ), καθώς και για τη χαμηλή απορροφητικότητα του κοινοτικού προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Τη συνάντηση απασχόλησε και η χθεσινή δημοσίευση από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων άρθρων νομοσχεδίου για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων ενυπόθηκων αγροτικών δανείων, η οποία φέρεται να έγινε ερήμην του υπουργείου Οικονομικών.

Η κυβέρνηση φέρεται να προχωρά με βάση την πρόταση του κ. Χαρακόπουλου, για διαπραγμάτευση με τους αγρότες στη βάση της προγραμματικής διακήρυξης των τριών κομμάτων της κυβέρνησης. Με απλά λόγια να ικανοποιηθούν αιτήματα με βάση τις φετινές δημοσιονομικές δυνατότητες και τα υπόλοιπα σταδιακά σε ορίζοντα τετραετίας.

Μέχρι τότε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα δώσει στις επόμενες μέρες και μάλιστα νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά την επιστροφή του φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο. Για την ακρίβεια θα καταβάλει το μισό ποσό των 80 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο τον Σεπτέμβριο.

Επιπλέον, μέχρι το τέλος του μήνα γίνεται προσπάθεια ώστε να πληρωθούν οι βαμβακοπαραγωγοί της Θεσσαλίας με 200 εκατ. ευρώ, που αφορούν στη λεγόμενη συνδεδεμένη ενίσχυση του προϊόντος. Μάλιστα τα χρήματα θα τα πάρουν και όσοι έπαθαν ζημιές από φυσικές καταστροφές αλλά και το πράσινο σκουλήκι. Εξάλλου, το υπουργείο έχει ξεκινήσει τη διαδικασία πληρωμής των κτηνοτρόφων με τις λεγόμενες ενισχύσεις De Minimis συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση για τα μη εξυπηρετούμενα ενυπόθηκα δάνεια -τα οποία βρίσκονται στην «κακή» AΤΕbank-, προβλέπει τον περιορισμό του ποσού του δανείου, για το οποίο έχει εγγραφεί υποθήκη σε 120%. Σε περίπτωση εγγραφής υποθήκης σε περισσότερα του ενός αγροτικά ακίνητα, αγρότη ή τρίτου, η υποθήκη περιορίζεται από την τράπεζα στο ακίνητο ή τα ακίνητα που εξασφαλίζουν την απαίτηση της τράπεζας.

Η νέα ληξιπρόθεσμη οφειλή εξοφλείται από τον αγρότη εφάπαξ. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε το ποσό αυτό θεωρείται ως νέο μεσοπρόθεσμο δάνειο διάρκειας πέντε έως 10 ετών με επιτόκιο 5%. Επιπλέον η Τράπεζα έχει το δικαίωμα να απαιτεί την ενοικίαση ακινήτου και το ενοίκιο να πηγαίνει για την αποπληρωμή της δόσης.

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο των μπλόκων, στους δρόμους και τις πλατείες των χωριών βρίσκονται παρατεταγμένα 1.200 τρακτέρ. Τα 700 είναι στον κόμβο της Νίκαιας στη Λάρισα και τα υπόλοιπα 500 σε διάφορα άλλα σημεία της χώρας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
Bookmark and Share