Σύγκλιση απόψεων για την ΑΟΖ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Σύγκλιση απόψεων για την ΑΟΖ

Το θέμα της ανακήρυξης της ελληνικής ΑΟΖ τέθηκε στο πλαίσιο των επαφών Σαμαρά- Ολάντ, με τους δύο ηγέτες να αναφέρονται στο θέμα και δη με έμφαση στις δηλώσεις τους, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου.


Ο Α. Σαμαράς διαμήνυσε ότι η χώρα μας θα προχωρήσει στο θέμα όταν...  πρέπει και όπως πρέπει με τις σωστές κινήσεις, σημειώνοντας ότι δεν απεμπολούμε το δικαίωμα μας. Κάλεσε, επίσης, τους ευρωπαίους εταίρους να στηρίξουν αυτό το εγχείρημα.

Κληθείς να σχολιάσει επί του θέματος, ο γάλλος πρόεδρος είπε: "Είναι μία ευκαιρία για την Ελλάδα και για την Ευρώπη η ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου κάτι που μπορεί καταρχήν να βρεθεί και κατόπιν, να ακολουθήσει η εκμετάλλευσή τους και πιστεύω ότι εδώ θα επικρατήσει το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας. Αν μπορεί, βεβαίως, η Γαλλία να συνεκμεταλλευτεί με την Ελλάδα αυτά τα κοιτάσματα θα το κάνει".

Η απάντηση Ολάντ απηχεί πλήρως τις ελληνικές θέσεις και αποτελεί ένα διπλωματικό όπλο ενόψει της επικείμενης επίσκεψης Σαμαρά στην Άγκυρα.

Ο Α. Σαμαράς, αφού τόνισε ότι η χώρα μας είναι προσανατολισμένη στη φιλία και τη συνεργασία με τους γείτονες της, είπε ότι σε 15 περίπου ημέρες θα επισκεφθεί την Τουρκία, σημειώνοντας ωστόσο ότι "ορισμένες συμπεριφορές δεν βοηθούν μεγάλες υποθέσεις, όπως αυτή του Αιγαίου".

"Έχουμε υπογράψει, όπως ξέρετε, το δίκαιο της θάλασσας οι περισσότερες χώρες στον κόσμο, που αποτελεί πλέον εθιμικό δίκαιο. Οι περισσότερες χώρες του κόσμου το έχουν υπογράψει, ακόμη και στην περιοχή του αρκτικού κύκλου, για παράδειγμα, επικαλούνται χώρες που δεν το έχουν υπογράψει", τόνισε.

Και πρόσθεσε: "Τα ενεργειακά αποθέματα της Ελλάδας βρίσκονται στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο. Αποτελούν πλουτοπαραγωγικές πηγές ευρύτερα της Ευρώπης. Το δικαίωμα να ανακηρύξει ΑΟΖ η Ελλάδα από το Δίκαιο της Θάλασσας το έχει όποτε θέλει να το κάνει. Θα το κάνουμε με τις σωστές κινήσεις που απαιτούνται".

"Θέλουμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα φιλικά και ειρηνικά γιατί; Γιατί, άλλωστε, είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης. Η Ελλάδα θα μπορέσει με αυτές τις πηγές της να εφοδιάζει, να γίνει κόμβος υδρογονανθράκων για ολόκληρη την Ευρώπη. Και θα έλεγα ότι αυτό αναβαθμίζει και το δικό μας ρόλο. Ήδη, έγινε η συμφωνία που είχατε ακούσει με το ΤΑΠ", είπε.

Και κατέληξε: "Πιστεύω ότι μαζί με την Κύπρο μπορούμε να παίξουμε έναν ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στην παραγωγή υδρογονανθράκων, στον εφοδιασμό της Ευρώπης από ευρωπαϊκές πηγές, να αποκτήσει η Ευρώπη τους δικούς της υδρογονάνθρακες. Να εξαρτάται, επομένως, λιγότερο από εξαγωγές άλλων. Αυτό το υπογραμμίζουμε με κάθε τρόπο στους εταίρους μας. Ιδιαίτερα στη Γαλλία που είναι μία πολύ σημαντική ευρωπαϊκή και μεσογειακή, άλλωστε, δύναμη".
Bookmark and Share