Ποια είναι η οργάνωση "Ανζάρου" που απήγαγε τον Ελληνα στη Νιγηρία - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Ποια είναι η οργάνωση "Ανζάρου" που απήγαγε τον Ελληνα στη Νιγηρία

Παραφυάδα της Μπόκο Χάραμ είναι η οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη για την απαγωγή ενός Ελληνα και άλλων αλλοδαπών εργαζόμενων σε κατασκευαστικό πρότζεκτ στη Νιγηρία.
 

Η Εμπροσθοφυλακή για την Προστασία των Μαύρων της Αφρικής, όπως αποδίδεται το πλήρες όνομα της Ανζάρου, είναι ισλαμιστική... τζιχαντιστική στρατιωτική οργάνωση με χώρο δράσης τις βόρειοανατολικές περιοχές της Νιγηρίας.

Θεωρείται παραφυάδα της ευρύτερης και γνωστότερης Μπόκο Χάραμ, με χρόνο ίδρυσης τον Ιανουάριο του 2012, ενώ οι πληροφορίες θέλουν ο στόχος της να είναι περισσότερο προς δράσεις διεθνούς παρά τοπικής εμβέλειας, κάτι που «επιβεβαιώνεται» από την απαγωγή αλλοδαπών εργαζόμενων. Μάλιστα, έχει προαναγγείλει ότι το πεδίο δράσης της δεν περιορίζεται από τα σύνορα της Νιγηρίας, αλλά εκτείνεται σε όλη την Αφρική.

Στην πρώτη «προκήρυξη» που είχε δημοσιοποιήσει διαδικτυακά κατά την σύστασή της Ανζάρου, ο ηγέτης της Αμπού Ουσματούλ αλ Ανζάρι, σημείωνε ότι οι τακτικές της Μπόκο Χάραμ είναι «απάνθρωπες με βάση την μουσουλμανική Ούμα», δηλαδή της αρχές των κοινωνιών που ασπάζονται το Ισλάμ.

Σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του που «ανέβηκε» επίσης στο διαδίκτυο, ο ίδιος υποστηρίζει ότι η οργάνωση δεν θα σκοτώσει αθώους πολίτες που δεν είναι μουσουλμάνοι, ούτε αξιωματούχους των δυνάμεων ασφαλείας, παρά μόνο εάν οι άνθρωποί της βρίσκονται σε κατάσταση αυτοάμυνας.

Οι βρετανικές Αρχές την χαρακτηρίζουν τρομοκρατική οργάνωση, ενώ οι πληροφορίες θέλουν να συνεργάζεται με τμήματα της Αλ Κάιντα στις χώρες της Βόρειας και Δυτικής Αφρικής και το Μάλι.

Στο «παλμαρέ» της μέχρι σήμερα περιλαμβάνεται αριθμός επιθέσεων, από τις οποίες ξεχωρίζει μία δραπέτευση από τη μονάδα της αστυνομίας κατά των διαρρήξεων τον περασμένο Νοέμβριο και μία επίθεση σε στρατιωτικό κομβόι που πήγαινε να εμπλακεί με ισλαμιστές αντάρτες στο Μάλι, μόλις τον περασμένο Ιανουάριο.
Bookmark and Share