Προσοσχή στα τζάκια... - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Προσοσχή στα τζάκια...

Εξήντα τέσσερα άτομα βρήκαν τραγικό θάνατο την τελευταία πενταετία (2007-2012) από πυρκαγιές που προκλήθηκαν από εναλλακτικές πηγές θέρμανσης, όπως τζάκια, σόμπες, θερμάστρες κ.ά.



Ιδιαίτερα το 2012 παρουσιάστηκε σημαντική αύξηση στους θανάτους συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές, ενώ στην πλειονότητα των περιπτώσεων αφορά... ηλικιωμένα άτομα άνω των 75 ετών.

Η απαγορευτική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έσπρωξε μεγάλη μερίδα του καταναλωτικού κοινού σε εναλλακτικές πηγές θέρμανσης, που όμως πολλές φορές κρύβουν κινδύνους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής, από τον Ιανουάριο του 2007 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2012, 26 άνδρες και 38 γυναίκες ήταν τα θύματα πυρκαγιών που προκλήθηκαν από συσκευές θέρμανσης-τζάκια.
Από το 2009 και μετά, όταν η χώρα εισήλθε στην «εποχή του Μνημονίου», παρατηρείται επίσης αύξηση στους θανάτους.
Συγκεκριμένα, το 2009 οι θάνατοι ήταν τέσσερις, το 2010 και το 2011 έφτασαν τους εννέα και το 2012 τους δεκατρείς.
Στην Αττική μία 97χρονη έχασε τη ζωή της από ξυλόσομπα, στη Λακωνία ένας 89χρονος από ηλεκτρική θερμάστρα, στο Λασίθι μια 87χρονη από ηλεκτρική θερμάστρα, στην Κόρινθο μία 86χρονη από τζάκι, και η λίστα συνεχίζεται.
Χθες είχαμε ακόμη έναν θάνατο στο Περιστέρι, όπου 90χρονος βρέθηκε απανθρακωμένος στο σπίτι του.
Αγνωστη είναι μέχρι στιγμής η αιτία της πυρκαγιάς και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Το τζάκι είναι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ο ένοχος στις περισσότερες περιπτώσεις, με 21 καταγεγραμμένους θανάτους. Η αμέλεια και η δυσχερής οικονομική κατάσταση σταμάτησαν αρκετούς ιδιοκτήτες τζακιών από το να προβούν σε καθαρισμό της καμινάδας, που σύμφωνα με τους ειδικούς είναι η κυριότερη αιτία εκδήλωσης πυρκαγιάς. Συσσωρεύεται «πουρί» στο εσωτερικό της, με αποτέλεσμα να αρπάζει εύκολα φωτιά.

Συχνό είναι και το φαινόμενο να τοποθετείται σε λάθος σημείο η καμινάδα του τζακιού ή της σόμπας και να περνά από σημεία του σπιτιού που είναι εύφλεκτα. Οι ηλεκτρικές θερμάστρες κατέχουν τη δεύτερη θέση με 16 θανάτους και ακολουθούν οι σόμπες πετρελαίου, υγραερίου κ.ά.

Την ίδια στιγμή, δεν συνυπολογίζονται τα περιστατικά που καταστράφηκαν σπίτια και περιουσίες από φωτιές που προήλθαν από εστίες θέρμανσης. Πριν από λίγες ημέρες, ένας 90χρονος στη Νίκαια τραυματίστηκε από έκρηξη σόμπας υγραερίου που σημειώθηκε στο διαμέρισμά του και σχεδόν ισοπέδωσε την πολυκατοικία.

Στις αρχές του έτους μία γυναίκα στα Χανιά υπέστη σοβαρά εγκαύματα στην προσπάθειά της να ανάψει σόμπα υγραερίου, ενώ στην ίδια πόλη ένας 40χρονος τραυματίστηκε, ευτυχώς ελαφρά, ύστερα από φωτιά που εκδηλώθηκε από σόμπα και προκάλεσε εκτεταμένες υλικές ζημιές στο σπίτι του.

Επιτήδειοι έχουν κατακλύσει την αγορά με ακατάλληλες σόμπες υγραερίου και ξύλου, λέβητες, τζάκια pellet, που δεν είναι πιστοποιημένα και λόγω του χαμηλού κόστους απόκτησης τα προτιμούν οι καταναλωτές.

Οπως επισημαίνεται από την Πυροσβεστική, θα πρέπει να αποφεύγονται αυτά τα προϊόντα.


Οδηγίες
1. Μη χρησιμοποιείτε θερμάστρες ανοικτού τύπου με γυμνή φλόγα. Να αποφεύγετε συσκευές που έχουν ορατές ή εκτεθειμένες πυρακτωμένες επιφάνειες, όπως μαγγάλια κλπ.
2.Να τηρούνται οι προδιαγραφές του κατασκευαστή.
3.Να προτιμάτε επώνυμες κατασκευές που έχουν πιστοποιηθεί από αναγνωρισμένο εργαστήριο.
4.Να προβαίνετε σε τακτική συντήρηση (τουλάχιστον κατ' έτος).
5.Να τηρείτε απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον 1 μέτρου από καυστά υλικά, όπως κουρτίνες, ξύλινα έπιπλα, χαλιά, ξύλινους τοίχους κ.λπ. Σε καμία περίπτωση μην τοποθετείτε τις θερμάστρες πάνω σε χαλιά.
6.Οι καμινάδες πρέπει να διαθέτουν σπινθηροπαγίδες.
7.Εγκατάσταση έστω και φορητών (απλών) πυρανιχνευτών.
8.Να προτιμάτε επώνυμες κατασκευές που έχουν πιστοποιηθεί από αναγνωρισμένο εργαστήριο.
9.Το στερεό καύσιμο να μην έχει υγρασία.
10.Η εγκατάσταση να γίνεται από άτομα - συνεργεία που έχουν τις απαιτούμενες τεχνικές γνώσεις.
11.Μη ρίχνετε εύφλεκτο υγρό, όπως βενζίνη, οινόπνευμα κ.λπ. προκειμένου να ενισχυθεί ή αναζωπυρωθεί η φωτιά.
Bookmark and Share