Αναδρομικά πρόστιμα σε εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Αναδρομικά πρόστιμα σε εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ!

 

Aπίστευτο κι όμως ...ελληνικό.

 Σοκ έχουν υποστεί εκατοντάδες έμποροι αυτοκινήτων οι οποίοι είδαν ξαφνικά τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να μειώνονται εξαιτίας της... ασυννενοησίας αλλά και της γραφειοκρατίας που επικρατεί μεταξύ των Διευθύνσεων Μεταφορών και των Τμημάτων Τελωνειακών Διαδικασιών του υπουργείου Οικονομικών.

Ειδικότερα οι Τελωνειακές Αρχές «ξεσκονίζουν» τους εκτελωνισμούς των αυτοκινήτων που έχουν πραγματοποιηθεί πριν τη τελευταία 10ετία ώστε να μπορέσουν να επιβάλουν πρόστιμα σε εμπόρους αλλά και ιδιώτες εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων από άλλα κράτη-μέλη λόγω λάθους των Διευθύνσεων Μεταφορών.

Επειδή όμως από το 2003 έχουν εκτελωνιστεί δεκάδες χιλιάδες εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα από εμπόρους και ιδιώτες καταναλωτές υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι αρμόδιες υπηρεσίες των Τελωνείων να «εισπράξουν» τα «πρόστιμα» ακόμη και αν δεν έχει εκδικαστεί η υπόθεση ακόμη από τα Τελωνειακά δικαστήρια!

Οπως επισημαίνει στην «Ημερησία» το μέλος του δ.σ. του Συνδέσμου Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος κ. Ευριπίδης Κωνσταντινίδης: «Δεν είναι δυνατόν οι Διευθύνσεις Μεταφορών να αλλάζουν κατά το δοκούν τις Οδηγίες Ρύπων (Euro) που έχουν τα εισαγόμενα ΙΧ από άλλα κράτη-μέλη και βέβαια να μην δέχονται ούτε τις βεβαιώσεις που αποστέλλει το εργοστάσιο! Επίσης δεν μπορεί ένα αυτοκίνητο που έχει εκτελωνιστεί και πουληθεί πριν από χρόνια να πρέπει εμείς ή κάποιοι ιδιώτες καταναλωτές να καταβάλλουμε τα πρόστιμα καθώς αν το γνωρίζαμε πως τα αυτοκίνητα είχαν τόσο αυξημένο τελωνείο δεν θα τα είχαμε εισάγει ή στην χειρότερη περίπτωση θα τα πουλάγαμε σε άλλες τιμές...».

Πάντως το θέμα αναμένεται να λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις καθώς στο στόχαστρο των Τελωνειακών Αρχών έχουν εισέλθει όλοι οι έμποροι και ιδιώτες καταναλωτές που έχουν εισάγει ΙΧ πριν τη τελευταία 10ετία καθώς μετά την παρέλευση του παραπάνω χρονικού διαστήματος τα πρόστιμα παραγράφονται...

Παράλληλα θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα στις λιγοστές εμπορίες αυτοκινήτων που έχουν μείνει ανοικτές ακόμη καθώς ακόμη και ένα πρόστιμο λίγων χιλιάδων ευρώ είναι ικανό να τις οδηγήσει σε λουκέτο! Από την άλλη μεριά αν το κράτος δεν μπορεί να πραγματοποιήσει εκτελωνισμούς καλό θα ήταν να καταργήσει τις συγκεκριμένες υπηρεσίες και να βρουν άλλο τρόπο ώστε να μην δημιουργούνται τόσο τραγικά λάθη που τινάζουν στο αέρα κυριολεκτικά επιχειρήσεις αλλά και οικογένειες..Πηγή εφημερίδα "Ημερησία".
Bookmark and Share